Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ballkani - Slavia 0:1, výhru trefil Lingr, postup ze skupiny ale blíž není

Slávističtí fotbalisté se radují z gólu na půdě kosovského Ballkani společně se svými fanoušky. foto: Reuters

Slávisté vybojovali důležité tři body do vyrovnané tabulky Konferenční ligy. Díky výhře 1:0 proti kosovskému Ballkani zůstávají v boji o postup do jarní fáze soutěže, ale situaci před posledním kolem nemají ve svých rukou. Jediný gól zápasu na stadionu v Prištině vstřelil v 75. minutě Ondřej Lingr.
  22:56aktualizováno  23:17

Nadšeně přeskočil reklamní panely a sprintoval slavit směrem k vlajce s nápisem Tribuna sever a partě sešívaných fanoušků. Ondřej Lingr, hrdina čtvrtečního duelu, dostal v 75. minutě z levé strany centr od Davida Juráska a přesnou hlavičkou ukončil slávistické trápení.

Slavii se na stadionu v Prištině, v jehož okolí se prolínají mrakodrapy s rozpadlými domky, nedařilo podle představ. Nepřesnosti, čekání na gól, který ne a ne přijít. Než se prosadil Lingr, vycházel Trpišovského tým proti svědomitě bránícímu Ballkani naprázdno.

„Byl to těžký zápas, soupeř měl kvalitu,“ uznal po utkání kouč Jindřich Trpišovský. „V závěru nás podržel Ondra Kolář, čiší z něj teď obrovský klid a s jeho návratem na hřiště se nám zlepšila organizace hry v defenzivě,“ pochválil gólmana.

Navzdory výhře ale Slavia není v komfortní pozici.

Sivasspor v souběžně hraném utkání porazil Kluž 3:0, a tak slávistům v posledním domácím utkání právě proti tureckému klubu nemusí k postupu do vyřazovacích bojů stačit ani vítězství.

Pokud Kluž příští týden doma porazí Ballkani a zároveň vyhraje i Slavia, první tři týmy ve skupině budou mít deset bodů. Na řadu pak přijde minitabulka, v níž by měl turecký i rumunský tým šest bodů, zatímco Slavia jen čtyři a pohárová sezona by pro ni skončila.

Tabulka skupiny G:

1.Sivasspor531110:610
2.Kluž52124:57
3.Slavia52125:67
4.Ballkani51138:104

Slavia nastoupila v Kosovu oproti povedenému derby s dvěma změnami v sestavě: chyběli Jakub Hromada a Václav Jurečka, kteří na evropské soupisce nejsou. Možnost se předvést dostali místo nich v záloze Tiéhi a v útoku Sor.

První velkou šanci měl v 17. minutě Olayinka. Douděrův centr z pravé strany tečoval Sor na číhajícího nigerijského útočníka, ale kapitán Slavie poslal míč nad břevno.

O deset minut později bylo ve vápně domácích opět rušno. Stoper Kačaraba skvěle vypíchl soupeři míč a poslal kolmicí do náběhu Sora. Drobný útočník mířil na zadní tyč, avšak minul.

V úplném závěru poločasu mohl jít do vedení kosovský tým. Brejk táhl po levé straně Ermal Krasniqi, nejlepší střelec týmu. Jeho přízemní rána skončila jen těsně vedle Kolářovy branky.

Gól nakonec přeci jen přišel. Po centru Juráska se patnáct minut před koncem trefil hlavou Lingr. Ofsajd reklamovali domácí marně.

Zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže ouha. Ballkani bylo v závěru tuze blízko vyrovnání. Zaskvěl se však brankář Ondřej Kolář a připomněl své nejlepší léta. Nejprve vytáhl střelu do šibenice, následně zlikvidoval pokus k tyči.

Českého vicemistra tak hřeje čtvrtá výhra v řadě. Nyní Slavii čeká nedělní vršovické derby proti Bohemians, ve čtvrtek pak hostí turecký Sivasspor.