Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia - Tiraspol 6:0, naprostá převaha, čtyři góly zařídil Chytil

Slávista David Douděra a Christos Zafeiris (vlevo) se radují z gólu před fanoušky v utkání Evropské ligy proti Šeriffu Tiraspol. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Ve čtvrté minutě jedna nula, v sedmé o dva góly, v pauze o tři. Slávistickým fotbalistům to ale nestačilo. Ve svém druhém utkání skupiny Evropské ligy proti Šeriffu Tiraspol dominovali, stříleli odevzdanému soupeři branku za brankou a nakonec vyhráli 6:0. Na čtyřech se podílel forvard Mojmír Chytil, dvě sám dal.
  22:53aktualizováno  6. října 0:05

Do konce duelu zbývalo nějakých dvacet minut, když se z ochozů začal ozývat troufalý, až posměšný pokřik, ale vzhledem k průběhu nikoli nereálné přání, jakkoli absurdně to může znít. „Deset, deset, deset!“

Domácí fandové se bavili a fotbalisté bavili je.

Deset gólů nedali, ale i tak zaznamenali nejvýraznější vítězství Slavie v hlavní fázi pohárů, málem došlo i na vyrovnání rekordního triumfu 7:0 nad gibraltarským trpaslíkem St Joseph’s z loňské kvalifikace Konferenční ligy.

„Výborný výsledek, velmi dobrý výkon. Jsme rádi, že jsme to takhle zvládli,“ pochvaloval si trenér Trpišovský.

Velkou měrou se na deklasování Šeriffu podílel útočník Chytil, jehož start kouč prozradil netradičně už den před zápasem.

Byla to výtečná volba.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Chytil totiž hned v úvodu otevřel skóre, po změně stran se podepsal pod všechny zbývající zásahy. Vynikající výkon.

Slavia z duelu udělala postupem času až exhibici, bavila se nápaditými kombinacemi, zatímco odevzdaný soupeř nevzdoroval.

„Cítím vinu za tenhle výsledek, beru za to zodpovědnost. Štve mě to a omlouvám se fanouškům doma i těm několika, co nás podporovali přímo na stadionu,“ hlesl trenér Roberto Bordin. „Příšerný večer.“

Možná se domácí chvílemi až divili, kolik jim hosté nechávali prostoru.

Těžili ze snového nástupu, brzy vedli 2:0 a otupili tak potenciální tiraspolský odpor. Nejdřív Zafeiris vybojoval na ose míč, který ihned předal Wallemovi. Z norské spolupráce po levém křídle profitoval Chytil, jenž si naběhl k přední tyči a procedil střelu mezi nohy brankáře Kovala.

Hosté se ani nestačili rozkoukat, když inkasovali podruhé. Znovu se na gólu podílel Wallem, kterého kousek od vápna fauloval Garananga. Standardku rozehrál Masopust a našel centrem nabíhajícího Ogbua, jehož hlavička byla nechytatelná. Hostující defenziva v ten okamžik připomínala spíš statisty než fotbalisty.

Sport: Telly

Tempo pak trochu opadlo, slávisté kontrolovali balon, nápaditě kombinovali, ale zároveň se nikam zvlášť nehnali. Tu a tam zkusili využít velký prostor mezi řadami podivně bránícího protivníka, ale akce končívaly na vápně.

Po půl hodině oživil uvadající duel Zafeiris, který nejdřív obešel v šestnáctce hned tři hráče a přihrál pod sebe. Douděrovi chyběl krok, aby parťákovo sólo přetavil v branku, k zakončení se však přes obránce neprobil.

Zafeiris se dočkal vzápětí, natáhl ke střele levačkou a s přispěním teče nešťastníka Garanangy překonal Kovala. Ze třetí domácí rány mezi tyče byl třetí gól.

Šeriff se pokusil o změnu v poločase, dva střídající hráči se ale ani pořádně nezahřáli a slávističtí fanoušci slavili čtvrtý gól. Chytil udržel zády k bráně balon, slaboučký Garananga ho neubránil. Do vápna si na přihrávku naběhl Douděra, který akci založil autem, a přihrál před prázdnou bránu Schranzovi.

Douděra krátce poté děravou defenzivu potrestal popáté doražením Chytilova pokusu z úhlu. Následně hosté vůbec poprvé vypálili směrem na Mandouse, to ze zápasu uběhla hodina. Slávistický kouč Trpišovský poté prostřídal hned čtyři fotbalisty najednou, hře to ale neuškodilo.

Nešťastník. Brankář Maksym Koval z Šeriffu Tiraspol po kanonádě na Slavii v utkání Evropské ligy.

Gól však z několika šancí dal už jen Chytil, který se dobře zorientoval po rohovém kopu.

Slavia se s Tiraspolem potkala po dlouhých čtrnácti letech, tehdy po domácí remíze 1:1 vypadla smolně ze třetího předkola Ligy mistrů.

Tentokrát si zklamání vynahradila i s úroky.

Po dvou kolech má šest bodů, před dvěma týdny zvítězila v Ženevě nad Servette 2:0.

Autor: