Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dinamo Záhřeb - Sparta 3:1, hosté vedli po penaltě, po pauze však propadli

Filip Panák v hlavičkovém souboji s Dinem Peričem z Dinama Záhřeb. foto: Profimedia.cz

Sparťanští fotbalisté po vyřazení z kvalifikace o Ligu mistrů neúspěšně rozehráli i boj o Evropskou ligu. V úvodním utkání závěrečného předkola v Záhřebu zahodili solidní první poločas, po přestávce nestíhali a místnímu Dinamu podlehli 1:3.
  19:04aktualizováno  22:22

Sparťané propadli v defenzívě, opět inkasovali ze standardní situace a po dvou rychlých výpadech, které domácí perfektně vyřešili. Sami podobné akce zakončit nedokázali.

Přitom v první půli nebyli horším týmem, na rozlehlém stadionu Maksimir vystupovali sebevědomě a jako první skórovali. Ale pak vůbec nezachytili úvod druhé půle, kdy se na Vindahla valil jeden útok za druhým. Dvěma góly během tří minut kolem hodiny hry Dinamo zápas rozhodlo.

„První poločas jsme odehráli slušně, nějaké šance jsme si vytvořili. Jenže jsme si nechali dát zbytečný gól a druhá půla pak od nás byla strašně slabá,“ zhodnotil kapitán Ladislav Krejčí pro stanici Sport2.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Chybou hostů bylo, že si nechali dát gól do šatny poté, kdy měli míč v držení. Po pauze proti důrazně napadajícím protivníkům neudrželi balon a přetížená obrana nedokázala zachytávat hbité útočníky.

Trenér Brian Priske vedl Spartu v pátém utkání v evropských pohárech a ještě nevyhrál. V Záhřebu k tomu bylo daleko především kvůli nepovedenému druhému poločasu.

„Spoustu věcí jsme měli ve svých rukou. Vedli jsme a pak jsme soupeři dovolili se dostat zpět do hry velmi rychle. Porážka jde za námi a za našimi chybami,“ dodal Priske.

Přitom první půle nebyla špatná.

Sice jako první zahrozili domácí. Už po pár vteřinách dvacetiletý talent Baturina tvrdou ranou z osmnácti metrů trefil vnější tyč. Kouč Sergej Jakirovič, pro kterého to byl první duel na lavičce Dinama po pondělním příchodu z Rijeky, se chytil za hlavu.

I po osmé večer bylo v Záhřebu dusno a horko, byť snesitelné. Sparťany úvodní akce zápasů možná trochu zarazila, ale po chvíli se rozehráli k solidnímu a sebevědomému představení.

Na hrotu se bil urostlý Olatunji, který překvapivě dostal přednost před Kuchtou. Z křídel zlobili Birmančevič s Haraslínem, ale když se dostali do vápna, většinou zaváhali. Nevěděli, jestli vystřelit hned, obejít ještě jednoho hráče, nebo přihrát. Spousta nadějných akcí tak zůstala bez zakončení.

Když se k němu srbský křídelník odhodlal, byla z toho penalta a gól. Předcházel jí roh, který sparťané rozehráli na krátko. Haraslín vrátil míč za vápno, Birmančevič střílel z voleje a na malém vápně se snažil míč tečovat Krejčí. Nikdo na hřišti si nevšiml, že stoper Perič při bránění hostujícího kapitána zahrál rukou, kterou měl nad hlavou.

Chvíli se pokračovalo, než italský sudí hru přerušil a vyslechl si doporučení od videoasistenta. Když si situaci prohlédl na monitoru, nařídil pokutový kop. Krejčí ho s přehledem proměnil.

Victor Olatunji ze Sparty (vlevo) při utkání s Dinamem Záhřeb.

Domácí fanoušci zesílili podporu svých hráčů a během pěti minut se radovali. Pro Spartu smůla, že Kairinen, jeden z nejlepších hráčů na hřišti, ztratil ve středu pole míč. Rychlý výpad do otevřené obrany zakončil střelou z pravé strany Špikič.

Druhý poločas přinesl otevřenou partii, mnohem výraznější bylo Dinamo. Sparťané se zatáhli a chvílemi se dostávali pod tlak. Když získali míč, hned ho ztratili. Defenzíva prožívala horké chvíle nejen kvůli počasí.

Nebylo překvapením, když Dinamo brzy výsledek otočilo. Sparta znovu inkasovala ze standardní situace. Po centru z rohu Zelený prohrál vzdušným souboj s Petkovičem, proti jeho hlavičce Vindahl ještě skvěle zasáhl, poradil si i s první dorážkou, ale s druhou už ne.

Všichni bránící hráči se jen staticky dívali, jak stoper Perič doklepává za bezmocného Vindahla. Perič napravil penaltový zákrok z první půle, kdy nebyl vůbec jistý. Nahradil totiž oporu Josipa Šutala, který v pondělí přestoupil za půl miliardy korun do Ajaxu.

Za chvíli bylo pro Spartu ještě hůř. Wiesner úplně vypustil náběh Ivanušece, který po narážečce dal zblízka třetí gól. Sparťané byli úplně mimo. Priske reagoval střídáním, poslal do hry čtyři čerstvé hráče.

Hře pomohl Laci, po jeho akci, nedůrazném obranném zákroku Ljubičiče a přihrávce Zeleného měl tutovku Kuchta. Jeho zakončení z malého vápna, kde byl úplně sám, bylo stejně tristní jako bránění spoluhráčů před druhým a třetím gólem.

Mnohem lepší byla střela Laciho, kterou Nevistič s námahou vytáhl na roh. Za Dinamo po loňském příchodu chytal teprve potřetí, nahradil reprezentační jedničku Livakoviče, jenž v den zápasu přestoupil do Fenerbahce Istanbul. I bez dvou opor si Dinamo se Spartou poradilo a nakročilo do Evropské ligy.

Pokud se Sparta příští týden v domácí odvetě výrazně nezlepší, zbude na ni jen Konferenční liga.

„Musíme hrát chytřeji, odveta bude těžká. Nic sice není rozhodnuto, ale dohánět dvougólovou ztrátu bude náročné. Jsme zklamaní, ale nejdříve se musíme soustředit na nedělní ligový zápas,“ doplnil Priske.

Autor: