Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta - D. Záhřeb 4:1, tank Olatunji, postup trefil tři minuty před koncem

Victor Olatunji oslavuje gól proti Dinamu Záhřeb. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Fanoušci skákali na tribunách, oslavovali, ale sparťanští fotbalisté v pětiminutovém nastavení prožívali ještě horké chvíle. Pak vypukla radost i na hřišti. Sparťané v odvetě závěrečného play off Evropské ligy nečekaně porazili Dinamo Záhřeb vysoko 4:1 a postoupili do základní fáze soutěže.
  18:51aktualizováno  20:59

Mimořádný výkon od všech na hřišti, bouřlivá atmosféra na tribunách. Když známý německý sudí Tobias Stieler odpískal konec, osmnáct tisíc diváků zpívalo a slavilo stejně jako hráči.

Hrdinou je nigerijský útočník Olatunji, který dal postupový gól tři minuty před koncem.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Střídající Pešek z otočky nakopl míč za obranu, do volného prostoru se vřítil jako tank Olatunji, předběhl stopera Šutala a zblízka prostřelil gólmana.

Zbývalo osm deset minut i s nastavením, Sparta už senzační výsledek uhlídala.

„Jsem ohromně pyšný kouč. Zápas byl skvělý v každém ohledu. Byl to jeden z těch, ve kterých můžete hrát s čistou myslí a otevřeným srdcem. S úžasnými fanoušky v zádech jsme to dokázali,“ líčil po utkání trenér Brian Priske pro O2 TV.

Sparta nejdřív během čtyřiadvaceti minut smazala manko z prvního utkání (1:3) a hodně výrazný poločas vyhrála 2:0. Po hodině hry Panák zvýšil na 3:0 a kdyby vzápětí střídající Zelený dal čtvrtý gól, Dinamo by se zřejmě nezvedlo.

Sparťané se dál hrnuli do útoku, i když nemuseli. A soupeř je potrestal z brejku přes celé hřiště. Když se zdálo, že Dinamo přidá z tlaku druhý gól a zajistí si postup, udeřil Olatunji.

„Zvládli jsme dobře celých devadesát minut, kluci opravdu bojovali a vydali ze sebe to nejlepší. Ale to, jak kluci otevřeli zápas, jsme ani nečekali,“ dodal Priske.

Sparťané totiž odehráli hodně povedený první poločas. Nejen, že dali dva góly. Fanoušky bavili útočným fotbalem, ke kterému je donutila ztráta 1:3 z minulého týdne v Záhřebu.

Měli odražené míče, vyhrávali souboje, po kterých se vydávali okamžitě dopředu. Pomohl jim gól už ve 113. sekundě utkání. Jaký to rozdíl proti předchozímu 3. předkolu Ligy mistrů proti Kodani, kdy inkasovali z první akce po patnácti vteřinách.

Než Haraslín svým typickým obstřelem překonal Nevističe, sparťané nepůjčili soupeři míč.

Na gólové akci měl velký podíl Panák, který ve středu pole nezpanikařil, nepřihrál alibisticky dozadu nebo do strany, nezazmatkoval proti napadajícímu soupeři. Počkal si na vhodný moment a poslal prudkou přihrávku středem. Haraslín sice nejdřív udělal kličku mimo střeleckou pozici, ale vzápětí se vrátil a střílel ke vzdálenější tyči. Obránci mu dali spoustu prostoru.

Publikum bouřilo, hráči se povzbuzovali, Olatunji dvakrát pálil během chvíle. A to uteklo sotva pět minut. Náladu pak vylepšil druhý gól, který dal hlavou stoper Sörensen. Po centru Kairinena z rohu se protivníci seběhli k Panákovi a dánského obránce nechali volného.

A kdyby po další standardce Krejčí proměnil tutovku hlavou, bylo by pro sparťany ještě líp.

Osamocený Ladislav Krejčí hlavičkuje v utkání proti Dinamu Záhřeb.

I když hráli neúnavně dopředu, byli obezřetní v defenzivě. Až na jednu dvě akce soupeře do ničeho v první půli nepustili. Varováním pro ně totiž byla šance z osmé minuty. Dinamo se poprvé vymanilo z presinku, lehce se dostalo k vápnu, odkud Špikič krátkým švihem vypálil na bližší tyč a překvapil Vindahla. Když však přebíral přihrávku, byl v metrovém ofsajdu, což německý sudí odhalil.

Sparťané proti duelu v Chorvatsku nastoupili se třemi změnami. Ryneš na levém kraji nahradil Zeleného, ve středu pole byl Laci a Kuchta v útoku s Olatunjim a Haraslínem. Místo nezbylo na Sadílka s Birmančevičem.

Při ztrátě míče se hroťák Olatunji stahoval k defenzivnímu záložníkovi soupeře a rozehrávku razantně napadal Kuchta, který hrál z pravé strany. Na ní rovněž létal ofenzivní Wiesner, dařilo se Lacimu s Kairinenem.

Po přestávce bylo dvacet minut lepší Dinamo, v 56. minutě Ljubičič, který se z levého obránce přesunul na pozici podhrotového hráče pod Petkoviče, běžel sám na bránu, ale Vindahl chytil. Spoluhráče podržel.

Dinamo mělo tlak, sparťané nestíhali zastavovat jeho hráče. Ljubičič přinesl do hry do středu pole silnou energii. Hosté dostupovali protihráče, nenechali domácím ani metr prostoru, sparťané neudrželi míč, museli nakopávat. Dvacet minut jim trvalo, než se zmátořili.

Apapk po rychle rozehrané standardce ze středu pole dobře zakombinovali a volný míč po sraženém přízemním centru uklidil Panák.

Euforii na tribunách vzápětí zchladil Baturina. Sparťané podobně jako s Kodaní byli vyjančení a v tu chvíli dozadu nezodpovědní. Ale nakonec jim to vadit nemuselo.

Autor: