Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Evropská liga je "vedlejšák". Plzeň si vydělala 72 milionů

Sport

  15:21aktualizováno  16:25
Liga mistrů není jen o prestiži, v této fotbalové soutěži jsou významnou položkou i finanční prémie. To Evropská liga, do jejíž jarní části postoupily dva české kluby Plzeň a Sparta, je výrazně "chudší". Západočeši si letos v základní skupině vydělali přes 70 milionů korun, Letenští přibližně o deset méně.

Viktoria Plzeň - Atlético Madrid. Hráči Plzně se radují z gólu foto: ČTK

Jsou to peníze na přilepšenou, příjemný "vedlejšák". Nikoli příjem k nabytí luxusu.

Bonusy a odměny z UEFA, které si za velmi vydařenou podzimní účast v Evropské lize Plzeňští a sparťané vykopali, jsou jen zlomkem čísla, které by vydělali v Lize mistrů.

Pro srovnání: Porto za celkové vítězství v Evropské lize v roce 2011 získalo 8 milionů eur, což je v přepočtu přibližně 200 milionů korun. Vítěz současného ročníku si přijde až na 250 milionů korun.

Kolik si české kluby vydělaly v EL?

  • Plzeň
    Předkola: 7,5  (hrála tři předkola, za každé 2,5)
    Účast ve skupině: 32,5 (fixní částka pro všechny)
    Co si uhrála ve skupině: 22,5 (za čtyři výhry 20 milionů, za jednu remízu 2,5 milionu)
    Bonus za postup z prvního místa: 10 milionů,
    Celkem: 72.5 milionů korun
  • Sparta
    Předkola: 5 (hrála dvě předkola)
    Účast ve skupině: 32,5
    Co si uhrála ve skupině: 17,5 (za dvě výhry 10 milionů, za tři remízy 7,5 milionů)
    Postup z druhého místa: 5
    Celkem: 60 milionů korun

Ale co je to proti Lize mistrů. Plzeň za minulou sezonu v Lize mistrů (Champions league) za účast ve třech předkolech a základní část, v níž uhrála pět bodů, na bonusech a odměnách od UEFA měla v přepočtu 275 milionů korun.

Rozdíl v příjmech začíná už od kvalifikace. Jen za účast v závěrečném play-off Ligy mistrů je bonus 52 milionů korun. V Evropské lize lze za každé předkolo získat jen 2,5 milionu korun, takže maximálně deset.

Postup do základní části Ligy mistrů je pak honorován královsky: 98 milionů plus za každý odehraný zápas (i prohraný) máte jistotu dalších 14 milionů, což můžete vynásobit šesti duely ve skupině. Celkem tedy jen za samotný postup si kluby přijdou na přibližně 180 milionů korun.

Pro letošní ročník Evropské ligy UEFA zvýšila bonus za postup do základní části a šest odehraných utkání ve skupině z 25 milionů korun na 32,5 milionu korun.  Je to však pořád o 150 milionů méně než v Lize mistrů.

Za jedno vítězství v utkání nejprestižnější klubové soutěže UEFA rozdá dalších dvacet milionů korun. V Evropské lize dává 5 milionů korun. Za remízu jsou odměny poloviční.

Plzeň si tak ve skupině vykopala za čtyři výhry a jednu remízu 22,5 milionu korun. Třináct získaných bodů plus sedm gólů ve skóre ji řadí celkově na čtvrtou příčku mezi všemi 48 týmy. Pro srovnání: za čtyři výhry a jednu remízu v Lize mistrů by brala 90 milionů korun...

Sparta na podzim ve skupině vyhrála dvakrát, třikrát remizovala, což jí vyneslo 17,5 milionu korun. Mít stejnou bilanci v Lize mistrů, šlo by o 70 milionů korun...

Plzeň do jarní vyřazovací fáze postoupila z první příčky, což jí vyneslo další bonus v hodnotě 10 milionů korun. Sparta za druhé místo brala polovinu.

Dva české týmy v Lize mistrů jsou reálné

Odměny za postup do vyřazovací fáze Evropské ligy proti minulým ročníkům v případě první příčky dvakrát vzrostly, loni to bylo jen pět milionů.

Proti Lize mistrů je to však "pakatel", postup do osmifinále byl loni oceněn 75 miliony korun. 

Právě na odměnách a bonusech, dále pak na příjmu z televizních práv, které jsou závislé na ekonomické síle trhu v dané zemi, je největší rozdíl mezi Ligou mistrů a její chudší příbuznou. I proto Evropská liga není zajímavá pro velké kluby, které v ní nasazují spíš rezervní sestavy a hráči se na hřišti zrovna nepřetrhnou... Pro české týmy však přitažlivá zatím je.

Nemusí být daleko doba, kdy dva české kluby budou bojovat o Ligu mistrů a ne jen šampion, což byl letos Liberec. Plzeň i Sparta totiž letos výrazně vylepšily koeficient, jenž určuje nasazení mužstev v pohárech. A pokud si podobně úspěšně povedou čeští pohároví zástupci i v příštím roce, mohlo by se to podařit od ročníku 2015/2016. V případě mimořádného plzeňského či sparťanského jara by ta situace mohla nastat už o rok dřív.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...