Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Evropská liga o vše: Nad propastí musí Slavia zabrat

Sport

  10:44
PRAHA - Pokud nezíská proti Valencii ani bod, rozloučí se s Evropskou ligou už po podzimu, Sparta je postupu blíž.

Slavii se letos v evropských soutěžích nedaří foto: ČTK

Před čtrnácti dny se jim podařilo své soupeře v Evropské lize pořádně zaskočit. Fotbalisté Sparty porazili doma Kluž a najednou mají solidní šanci na postup ze základní skupiny. Slavia vyválčila ve Valencii bod a zažehla jiskřičku naděje. V dnešních odvetách musí pražská "S" se stejnými soupeři body potvrdit. Na další podcenění však už spoléhat nemohou.

Slavia se drží za prsty okraje propasti. Na kontě má pouze bod a ve skupině B je jasně poslední. Pokud se chce v Evropské lize prezentovat ještě na jaře, musí dnešní zápas se španělskou Valencií bezpodmínečně vyhrát. "Představovali jsme si to trochu jinak, ale musíme se o tu šanci poprat, ačkoliv je malá. Uděláme maximum, abychom vyhráli," hlásá odhodlaně trenér Slavie Karel Jarolím.

Sledujeme on-line

Oba zápasy budeme sledovat on-line ZDE

Před dvěma týdny jeho tým vyválčil na stadionu Mestalla překvapivou remízu 1:1 a jako první ve skupině vstřelil Valencii gól. "Ukázali jsme Španělům svou sílu. Znovu nás už nepodcení a pořádně se po taktické stránce připraví," bojí se slávistický hrdina prvního střetnutí Adam Hloušek, že Valencie už stejnou chybu znovu neudělá.

Slávisty čeká výstup na osmitisícovku s holýma rukama. Potřebují tři body, ale ty na evropské scéně získali jen jednou v posledních dvaadvaceti zápasech. "Červenobílí" se navíc trápí i v lize. Nedávají góly a prohráli poslední dva zápasy. "Nepovedly se nám výsledkově, ale herně to nebyl propadák. Pořád doufáme, že už začneme vyhrávat," věří Vladimír Šmicer.

Slavii by mohlo alespoň vyhecovat, že budou hrát pro svou zesnulou legendu Františka Veselého. Utkání v Edenu odstartuje minuta ticha a choreografie fanoušků na jeho počest. Hráči obou týmů vzdají Veselému hold navléknutím černých pásek.

Řepkovi zákaz plivání nevadí
Vyhlídky Sparty jsou naprosto opačné. Před dvěma týdny na Letné porazila Kluž 2:0 a se čtyřmi body je na druhém místě skupiny K. Pokud v dnešní odvetě na rumunské půdě vyhraje, postup ze základní skupiny Evropské ligy bude mít na dosah ruky. "Možná se nám moc nevěří, ale bodovým ziskem bychom si určitě hodně pomohli," nepopírá důležitost utkání letenský trenér Jozef Chovanec.

Sparťané si ale uvědomují, že už nebudou moci spoléhat na podcenění ze strany Kluže, které jim zajistilo vítězství při první konfrontaci. "Už známe recept, jak uspět. Čekám ale úplně odlišný zápas," varuje záložník Sparty Kamil Vacek, který by se spokojil i s remízou.

Kromě pomstychtivých domácích fotbalistů budou letenští čelit ještě jedné hrozbě – prasečí chřipce. V Rumunsku je dosud registrováno přes šest set nakažených virem H1N1 a vedení tamní fotbalové ligy doporučuje hráčům neplivat a nekašlat během utkání. "Já neplivu, takže nic neporuším," slíbil kapitán Tomáš Řepka.

Sparta bude v tomto ohledu opatrná, ale kvůli zvýšení svých postupových nadějí bude muset projevit na hřišti odvahu.


Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...