Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Klopp (se) bavil na Letné. A trenér Priske? Pěkně jsme se kdysi pohádali!

Sport

  20:11aktualizováno  21:32
Spíš než jako předzápasová tiskovka to z jeho strany místy působilo coby čirá stand-up comedy. Jürgen Klopp, trenér fotbalového Liverpoolu, ve středu večer na Letné perlil. Ale pozor: se vším respektem. „Sparta je silný tým. Nabušený, sebevědomý, s jasným plánem. Ještě ale nepotkali nás,“ prohlásil suše.

„Když jsme v top formě a předvedeme ten nejlepší výkon, taky není žádný med proti nám hrát,“ pokračoval německý kouč.

Očekávaný zápas se blíží.

Sparta – Liverpool

ve čtvrtek od 18.45 ONLINE

Liverpool v Praze před úvodním osmifinále Evropské ligy netrénoval. Kompletní přípravu zvládl doma v Mellwoodu, což je moderní tréninkové centrum, a hráči i s uzdraveným Mohamedem Salahem pak ve středu v podvečer z pražského letiště zamířili rovnou do hotelu v centru města.

Jen Klopp s argentinským mistrem světa Alexisem Mac Allisterem vyrazili plnit mediální povinnosti.

„Úryvky ze hry Sparty jsme si pouštěli na videu a dobře víme, že to nebude jednoduché,“ odpovídal zástupce hráčské kabiny, zatímco Klopp mezitím se zájmem sledoval, jak si vedle něj sedící tlumočnice pečlivě píše poznámky.

„Můžete mi to, prosím, taky přeložit?“ optal se jí, když jeden z britských žurnalistů pronesl otázku s typickým liverpoolským přízvukem, kterému Angličané říkají „scouse“.

Českému kolegovi, jenž svůj dotaz začal slovy „je čest se ptát, pane Kloppe“, zase vzápětí skočil do řeči a se smíchem a v dobrém rozmaru reagoval: „Teprve uvidíme, jestli bude čest vám také odpovídat!“

Liverpoolský kouč Jürgen Klopp se svým typickým výrazem na tiskové konferenci...
Liverpoolský kouč Jürgen Klopp na tiskové konferenci před utkáním se Spartou.
Jürgen Klopp gestikuluje během odpovědí na tiskové konferenci před utkáním se...
Německý kouč Jürgen Klopp z Liverpoolu před utkáním Evropské ligy na Spartě.

Bylo zábavné sledovat, jak při necelé půlhodince s novináři vystupuje.

Bavil sebe i ostatní, ticho v sále střídal hlasitý smích. Často měnil výrazy, chvíli zadumaně civěl do prázdna, aby vzápětí rozzářil tvář jeho typický úsměv. Místy vyloženě přehrával, ale pak zase zvážněl a promýšlel odpovědi.

Třeba při dotazu na Briana Priskeho, současného trenéra Sparty, kterého na podzim 2020 potkal v Lize mistrů v duelech s Midtjyllandem (2:0 a 1:1).

„Pokud si dobře vzpomínám, tak jsme se tenkrát u střídaček docela pohádali,“ vypálil a po krátké odmlce pokračoval: „Jo, nebylo to nic hezkého! Tuším, že jsme se úplně neshodli na stylu hry, což je ale vlastně celkem normální.“

„Viděl jsem dohru zápasu Sparty s Galatasarayem, tohle nejsou přáteláky, ale vyřazovací fáze v evropských pohárech, takže jde o hodně. Všichni jsme ambiciózní, všichni chceme uspět a zvítězit. Porazit toho druhého. A určitě tu nejsme od toho, abychom se kamarádíčkovali.“

Jürgen Klopp si vyměňuje názory s koučem Brianem Priskem. Tehdy se proti sobě...

„Pokud jde o Priskeho, dělá tady podle mého názoru skvělou práci. Po letech dovedl Spartu k titulu, znovu vede ligovou tabulku, to vám řekne samo o sobě dost. Nevím, čím to je, ale Dánové mají spoustu zajímavých trenérů. A každý z nich je trochu jiný.“

Jiný by měl být i čtvrteční zápas, který je na Letné samozřejmě vyprodaný.

„Že jsme se potkali před pár lety, navíc v úplně jiných kulisách a s jiným týmem, ještě neznamená, že se s trenérem dobře známe. I když tuším, že Sparta hraje podobný stylem jako tenkrát Midtjylland,“ zmínil Klopp.

Řeč přišla i na legendy Liverpoolu z Česka, i když tady se Klopp odpovídat nejprve trochu zdráhal.

„Vždyť znáte Vladimíra Šmicera i Patrika Bergera mnohem lépe než já,“ reagoval na otázku. „Když přijíždějí na zápasy legend, bývají repre pauzy a já jsem jsem často mimo město. Ale sem tam se potkáváme, což je super. Stejně jako fakt, že jsou podobní borci pořád součástí našeho klubu a že se na ně v Liverpoolu nezapomíná,“ navázal.

„Mimochodem, nedělá náhodou ve Spartě sportovního ředitele Tomáš Rosický?“ jako by si chtěl Klopp domněnku pro jistotu potvrdit. „Vidíte, pro změnu legenda Dortmundu. Moc hezky se nám to tady všechno spojilo. Ale nepřijeli jsme proto, abychom potkali staré známé. Chceme v Praze hlavně odehrát dobrý zápas,“ dodal.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...