Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Experti se shodují, že pomohlo štěstí

Sport

  14:05
PRAHA - Českým fotbalistům se podle expertů vstup do evropského šampionátu povedl, zároveň se ale shodli na tom, že k zisku tří bodů jim v sobotu v Basileji proti domácímu Švýcarsku hodně pomohlo i štěstí. Vyzdvihují dobře zvolenou taktiku a hlavně výkon brankáře Petra Čecha, který byl podle nich strůjcem skvělého vstupu do turnaje.

Kapitán Ujfaluši ve vzdušném souboji. foto: AFP

"Štěstí přeje připraveným, a to jsme rozhodně byli," řekl trenér Ivan Hašek. "Hráli jsme to, na co máme co do kvality mužstva. Postavili jsme obraný blok a čekali na chybu soupeře a pro domácí jsme byli hodně nepříjemným soupeřem," uvedl Hašek.


Podle něj Češi dokázali být i nebezpeční: poukázal na několik výpadů Sionka, Grygerovy nebezpečné centry či úniky Jankulovského. "A v dalších zápasech budeme nebezpeční určitě ještě více. Především ale musím vyzdvihnout velice solidní obranu všech hráčů na hřišti. A povedlo se střídání Svěrkoše za Kollera. Potvrdilo se, že kluci hrající v zahraničí mají vysokou kvalitu," řekl Hašek, jemuž se nejvíce líbili Čech, celá obrana a Sionko.
Další zápasy ve skupině prý ale budou jiné. "Portugalci s Turky předvádějí zase jiný styl. Myslím ale, že budeme opět dobře připraveni, a minimálně bod s každým z nich bychom měli uhrát," dodal Hašek.

Bývalý trenér Viktorie Plzeň Stanislav Levý ocenil především brankáře Čecha. "Bez diskuze byl naším nejlepším hráčem. Hlavně jeho zásluhou jsme dokráčeli k zisku tří bodů, veškeré nebezpečné situace vyřešil naprosto suverénně. Pod tlakem pracovala spolehlivě i obrana, která si také zaslouží uznání, jak se se soupeřem vypořádala. A k našemu štěstí bylo i to, že rozhodčí přehlédl ruku Ujfalušiho, ale to k fotbalu patří," řekl Levý.

Začátek zápasu byl podle něj vyrovnaný. "Potom byli ale Švýcaři lepším týmem, ale pro ně bohužel neproměňovali šance, ale z toho tlaku si jich moc nevytvořili. V takovýchto zápasech rozhoduje jedna chyba a my to dokázali využít. Byl to pro nás optimální start do šampionátu," pokračoval Levý.

Podle něho má český tým na to, aby předváděl ofenzivnější a aktivnější fotbal. "O tom jsem přesvědčen. Nyní z mužstva spadl největší tlak a navíc po výhře Portugalska se po prvním kole vykrystalizovali favorité," uvedl Levý.

Také trenér Vlastimil Palička neskrýval, že týmu v sobotu přálo štěstí. "Fotbal je o výsledku, a ten dokázali uhrát," poukázal na nejdůležitější moment Palička.

"Výkon nebyl rozhodně takový, aby mužstvo usnulo na vavřínech, zlaté jsou ale tři body. Musíme zapracovat na tom, co nebylo v pořádku. Tím bylo podle mě plno nevynucených ztrát ve středu hřiště, po chybách Poláka a Galáska se domácí dostali do šancí. Lehkomyslná hra by se příště nemusela vyplatit. Musíme být více aktivní směrem dopředu," míní Palička.

Českému celku podle něho pomohlo i zranění nejlepšího domácího hráče Freie. "Obecně platí, že v současném fotbale se musí vycházet z obrany, dopředu je to o kvalitě. Výměnou hráčské generace a hlavně absencí Rosického šla v našem případě trochu dolů, takže je dobře, že trenér tomu přizpůsobil herní styl," pochválil Palička kouče Brücknera.

"Pro mě bylo hodně pozitivní to, že se prosadil Svěrkoš. Ani mě nepřekvapilo, že šel na místo Kollera. Trenér nechtěl měnit styl a myslím, že jeho hra byla platnější jak robustního Kollera," dodal Palička.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!