Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Experti: Už jen bránit nestačí

Sport

  14:33
PRAHA - Šestnáct zápasů v úvodních dvou kolech základní části mistrovství Evropy naznačilo, že úspěch slaví ofenzivní fotbal. Shodují se na tom i experti, kteří poukazují na to, že zatím vyhrávají týmy, které sice mají kvalitní defenzivu, ale disponují také výbornými ofenzivními hráči.

Oranjes sází spoustu gólů. foto: AFP

Dušana Uhrina staršího, který dovedl před dvanácti lety český tým ke stříbru na Euru v Anglii, zklamali svou defenzivní taktikou Řekové. "Obhájci titulu hrají něco podobného jak před čtyřmi lety, ale to již nestačí. Myslím, že všechny překvapili Nizozemci a vůbec jejich hra. Také ofenzivní hra Španělska se mi velmi líbí. Tyto celky jsou podle mě favority mistrovství, dívat se na tu rychlost hry s míčem je velká radost," řekl Uhrin.
    

Podle bývalého reprezentačního střelce a nyní hráčského manažera Zdeňka Nehody měla většina odehraných zápasů vysokou úroveň. Nezasloužili se o to jen favorité, ale až na výjimky i ostatní. "I mě překvapili Nizozemci. To, že budou dávat branky, se předpokládalo, ale oni nyní hrají vynikající fotbal i v obranné fázi," uvedl Nehoda.
    

Ofenziva podle něj na ME převládá. "Mnohdy to vypadá, že taktické rozestavení je 4-5-1, ale fakticky hodně týmů hraje na čtyři ofenzivní hráče," řekl Nehoda, který za tři největší favority považuje Nizozemsko, Portugalsko a Španělsko.
    

Také kouč Brna Petr Uličný je nadšen především výkony "oranjes". "Je to super šampionát a líbí se mi hlavně Nizozemci, hrají vynikající fotbal. Že budou tak dobří, to jsem nečekal. Předpokládal jsem, že nahoře budou Portugalci, Španělé, ale nyní považuji za největšího favorita Nizozemsko," řekl Uličný. Zaujali ho také Chorvati a naopak zklamali Italové s Francií. "Trošičku líto je mi domácích mužstev, že vypadnou. Ta snaha u nich je veliká, fotbalový bůh jim nepřeje," naznačil Uličný, že nepočítá s tím, že by Rakušané porazili Němce.
    

Uličný je rád, že padá hodně gólů. "I když se pořád týmy snaží vycházet ze zabezpečené obrany, útočná činnost je kvalitní. Mužstva jsou silná dopředu, mají kreativní hráče, hodně se doplňují v šestnáctce," pochvaluje si s tím, že kvalitní útok mají nejen špičková mužstva, ale třeba i Poláci, Rakušané či Rusové. "Vytvářejí si šance, jen je tak neproměňují. Mohl by to být příslib do budoucna, fotbal by se měl líbit," řekl Uličný.
    

Ofenzivní hru velebí i trenér druholigové Dukly Praha Günter Bittengel. "Je vidět, že jen s defenzivní taktikou již v dnešním fotbale uspět nelze. To platí hlavně při pohledu na hru Řecka a Itálie," řekl.
    

Těší ho, že trenéři většinou volí ofenzivní taktiku. "Mile mě překvapila úroveň všech zápasů, pro diváky je radost také atraktivní zápasy sledovat. Myslím, že do čtvrtfinále se letos dostanou jen ty opravdu dobré týmy a to je dobrá reklama fotbalu. Portugalsko, Španělsko a Nizozemsko mají dost kreativních hráčů a to je staví do role favoritů," uvedl Bittengel.
    

Čeští fotbalisté podle něj po rozpačitém zápase proti Švýcarsku odvedli velmi kvalitní výkon s Portugalskem. "Ale Deco a Ronaldo z každé chyby dokážou vytěžit maximum. Myslím, že to bylo remízové střetnutí, ale tyto dvě individuality překlopily zápas na stranu soupeře," dodal Bittengel.
    

Uhrina zatím zaujali nejvíce Španěl Villa a Švéd Ibrahimovic. "Když Ibrahimovic odešel v zápase se Španělskem, tak Švédové byli poloviční. Svojí osobností táhl celý tým, to samé platí v případě Deka a Ronalda u Portugalců," řekl Uhrin.
    

Nehodu zaujal Nizozemc Sneijder. "Ronaldo potvrdil, co se od něj očekávalo," prohlásil autor 31 branek v dresu československé reprezentace.

Autor: