Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Fanoušci Lazia hajlovali v pivnici, kde Hitler založil NSDAP. Jeden byl zatčen

Sport

  9:54
Zhruba stovka fanoušků Lazia Řím se před úterní odvetou osmifinále fotbalové Ligy mistrů v Mnichově sešla v pivnici Hofbräuhaus, kde Adolf Hitler v roce 1920 založil stranu NSDAP. Na místě zpívali fašistické písně a hajlovali. Jeden z nich byl podle agentury AP zadržen a dostal pokutu.

Incidentem se nadále zabývá policie a počet potrestaných může narůst. Vyšetřovatelé mají k dispozici videozáznamy, na kterých fanoušci Lazia zpívají o Černých košilích, paramilitárním křídle italské Národní fašistické strany.

Píseň fanoušci Lazia zakončili skandováním „Duce! Duce! Duce!“ v narážce na Hitlerova spojence italského diktátora Benita Mussoliniho. Poté údajně fanoušci také hajlovali.

Lazio odvetu s Bayernem prohrálo 0:3 a navzdory úvodnímu vítězství 1:0 vypadlo.

Fanoušci Lazia mají sklony k fašistickým a rasistickým excesům dlouhodobě. Terčem jejich pozornosti se často stávají hráči tmavé pleti v týmech soupeřů.

Po loňském městském derby s AS Řím byli tři fanoušci Lazia potrestáni doživotním zákazem návštěv fotbalových zápasů. Jeden z nich se v hledišti objevil v dresu se jmenovkou „Hitlerson“ a číslem 88, které je považováno za číselný kód pro „Heil Hitler“.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!