Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Favorit odjel splnit povinnost

Sport

  5:56
PRAHA - Slabšího soupeře na mapě fotbalové Evropy nenajdete. Sázkové kanceláře vypisují nízké kurzy na vítězství české reprezentace v San Marinu vlastně jen z povinnosti. Jakýkoliv jiný výsledek totiž spadá do oblasti sci-fi. Mnohem pravděpodobněji dnes půjde o vhodnou příležitost k vylepšení skóre.

Petr Rada, reprezentační kouč, příliš důvodů k radosti nemá. foto: ČTK

Třeba Němci na stejném místě před dvěma lety smetli domácí nemilosrdným přídělem 13 gólů. Češi se ve dvou dosavadních vzájemných zápasech trefili do sítě San Marina desetkrát.
Rozdíl je zřejmý na první pohled. Favorizovaným hostům se na malém stadionu v Serravalle postaví fotbalový trpaslík, který dokázal vyhrát jediné ze svých 91 utkání.

V žebříčku FIFA se dělí o poslední 201. místo například s Papuou Novou Guineou nebo Cookovými ostrovy. Na jeho soupisce figurují pouze amatéři, hvězdám z předních klubů se tak postaví třeba majitel fitness centra, nemocniční úředník nebo student. Kvůli zranění bude ve výběru malého státu na severu Apeninského poloostrova navíc scházet největší hvězda Andy Selva. Útočník působící v italské druhé lize je totiž vážně zraněný.

Přes všechny zmíněné skutečnosti trenér Petr Rada nechce hovořit o formalitě. "Nelze ani na minutu ztratit koncentraci. Je to kvalifikační zápas jako každý jiný a musíme se na něj soustředit o to víc, že několik hráčů je zraněno," prohlásil během pondělního srazu svých svěřenců.

Jako varování mohou sloužit podzimní zápasy San Marina se Slovenskem a Polskem. Oba domácí prohráli jen o dva góly, proti Slovensku dokonce jednou skórovali. "S Poláky zase neproměnili za bezbrankového stavu penaltu. Podcenit prostě nejde nikoho," zdůraznil ještě jednou Rada.

Dokud drží naději, jsou silní
Nejen český kouč dobře ví, že dnešní soupeř je nejsilnější do chvíle, kdy přijde o naději na dobrý výsledek. "Vstřelený gól dokáže takové týmy neuvěřitelně povzbudit. To nesmíme dovolit," přidal další poznatek kapitán Tomáš Ujfaluši.

Brankář Daniel Zítka, který podruhé za sebou nahradí mezi tyčemi Petra Čecha, tuší, že ho moc práce nečeká. To neznamená, že by mohl zápas vypustit. "Někdy se mi to stává i v lize, kdy čekám až do 80. minuty, abych chytil nějaký balon. Potom nikdy nevíte, odkud přijde nebezpečí. Na jméno soupeře se nejde ohlížet," uznal gólman Anderlechtu, že polevit v soustředění by se nemuselo vyplatit.

Očekávaný průběh letos posledního vystoupení Česka v kvalifikaci MS 2010 může podstatně vylepšit pohled na tabulku 3. skupiny. Pokud Češi zvítězí alespoň o dva góly, posunou se v ní z pátého na druhé místo, o dva body za vedoucí Slovensko. "Teď neřeším, jestli soupeře porazíme o jeden, nebo šest gólů. Důležité je vyhrát a dostat se do kontaktu s ostatními kandidáty na postup," podotkl Ujfaluši. Určitě ani on nepochybuje, že se to povede.

Autor:

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...