Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Barcelona - Plzeň 5:1, na úvod Ligy mistrů debakl, hattrick má Lewandowski

Robert Lewandowski z Barcelony slaví hattrick do sítě Viktorie Plzeň v utkání Champions League. foto: AP

Plzeňští fotbalisté zaujali záblesky v útoku, ale na úvodní vystoupení ve skupinové fázi Ligy mistrů by nejraději zapomněli. Na Camp Nou proti Barceloně často nestíhali a podlehli vysoko 1:5, hattrickem se předvedl Lewandowski. Výše porážky je pro Viktorii ještě milosrdná.
  23:18

Český klub hrál Ligu mistrů po třech letech, ale čelit velkému favoritovi v největší fotbalové aréně v Evropě příliš nedokázal. Byť chvíli to bylo 1:2 a po hodině hry měl Chorý tutovku a mohl snížit na 2:3.

Ale jen co bránu překopl, Lewandowski završil hattrick a domácí vedli 4:1. A vzápětí střídající Ferran Torres po exhibiční přihrávce Dembélého, asi nejlepšího muže domácích, dal na konečných 5:1.

„Kluci se vydali ze všech sil, dělali co mohli, ale nestačilo to. Těžko jim něco vyčítat,“ řekl plzeňský kouč Michal Bílek v rozhovoru pro Novu Sport.

„Byly situace, které kdybychom vyřešili líp, mohli jsme být nepříjemní. Je to velká zkušenost pro všechny, soupeř byl velmi kvalitní a potvrdil to ve všech směrech,“ poznamenal plzeňský trenér.

Rozdíl mezi oběma týmy křičel. Barcelona se soustředila výhradně na ofenzivu, aby pobavila téměř osmdesát tisíc diváků, a tak na nějakou práci do obrany tolik nehleděla. To se domácím vymstilo v závěru poločasu.

Obránce Jemelka dohrál situaci ve vápně soupeře, odražený míč vrátil precizním centrem mezi penaltu a malé vápno, kde Sýkora předčil Jordiho Albu a hlavou skóroval.

Plzeňští náhradníci vyskočili radostí z lavičky ke hřišti, trenér Bílek urychleně udílel pokyny. Do přestávky zbývala minuta plus nastavení, v němž však Mosquera přišel u vlastního vápna o míč. S chutí hrající Dembélé mu ho razantním skluzem vypíchl, rychle vstal a krásně odcentroval na zadní tyč. Míč přelétl brankáře Staňka i kapitána Hejdu a Lewandowski v pádu dodal Barceloně klid.

Kolumbijský záložník Mosquera byl také u jiného vzrušujícího okamžiku první půle. Chorý vyhrál hlavičkový souboj a prodloužil za sebe dlouhý nákop Hejdy. Mosquera se dostal před stopera Christensena, který ho zezadu podrazil. Belgický sudí Visser odpískal penaltu a v ruce držel červenou kartu pro dánského obránce, který ležel na zemi a držel se za obličej.

Zatímco Christensena ošetřovali, videoasistent si všiml, že v souboji nejdřív fauloval Mosquera, když zasáhl protihráče loktem do obličeje. Hlavní sudí pak svůj verdikt změnil, zrušil penaltu, Christensena nevyloučil a napomenul Mosqueru.

To bylo za stavu 1:0, který Barcelona získala po jedenácti minutách. Od úvodu nepůjčovala českému soupeři míč a probíjela se do střeleckých pozic. Paradoxně skórovala po rohovém kopu, což musí Plzeň mrzet dvojnásob.

Jestli mohli hosté něco uhlídat, tak standardky. Jenže hosté prohráli dva vzdušné souboje, Koundé vrátil centr na přední tyč a u hlavičkujícího Kessiého zaspali Pernica s Kalvachem.

Plzeňští chvílemi úpěli pod velkým tlakem, defenziva byla v nesnázích, Staňkovi přibývaly těžké zákroky. Ale i tak dokázali hosté občas nebezpečně zaútočit, především po zaváháních v rozehrávce, domácí si někdy počínali laxně. Jenže rychle brejky Kalvach a po něm i Vlkanova zbrzdili, nevěřili si ve sprinterských soubojích a umožnili domácím, aby se stihli vrátit.

Druhý gól dostali hosté po půlhodině a znovu byl zbytečný. Mnohem nebezpečnější situace přečkali bez pohromy, ale pak Hejda nechal příliš prostoru Lewandowskému. Polský útočník na hranici vápna napřáhl, naznačil a utáhl střelu k tyči. Na to Staněk nemohl dosáhnout.

Z nejhezčí akce branka nepadla, to když se devatenáctiletý Pedri probil středem, narazil si s Lewandowským, který ho uvolnil patičkou. Pedri poslal míč podél Staňka, ale na brankové čáře zasáhl křižující Jemelka.

Po přestávce si domácí dál vytvářeli příležitosti, hosté se snažili zlobit z rychlých protiútoků. Za pomoci Staňka, který pochytal nebezpečné střely, pořád hosté žili. A možná by Barcelonu i znervózněli, kdyby Chorý trefil po nabídce Mosquery. Ten zatáhl akci po levé straně a dobře načasoval přihrávku za obranu. Plzeňský útočník zakončoval ve skluzu na dlouhou nohu a překopl.

A za chvíli litoval. Stačilo, aby Torres přiťukl na hranici vápna Lewandowskému, který pálil z první z osmnácti metrů placírkou k tyči. Staněk si na míč sáhl, ale vytěsnit mimo bránu ho nedokázal. Lewandowski završil svůj šestý hattrick v Lize mistrů, první v Barceloně po červencovém přestupu z Bayernu. První dal v Dortmundu, další čtyři právě v Bayernu.

„Jeho zakončení je fenomenální,“ podotkl Bílek.

Vzápětí Dembélé vymyslel nádhernou přihrávku za obranu, kterou překvapil obloučkem. Havel se nechytil s Torresem a ten zblízka střílel nekompromisně pod břevno.

Z plzeňských tváří šlo vyčíst: Ať už je proboha konec! Barcelona prostřídala a tak usilovně se za dalšími góly už nehnala.

V druhém utkání skupiny C Bayern Mnichov vyhrál na Interu Milán 2:0. Právě italský klub je příštím protivníkem Viktorie, hraje se už v úterý v Plzni.

Autor: