Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Férový, optimistický chlap, který nezkazil žádnou legraci, říká o Pešicem Lavička

Sport

  16:00
PRAHA - Trenéra fotbalové reprezentace do 21 let Vítězslava Lavičku velmi zasáhla zpráva, že jeden z jeho nejbližších spolupracovníků Josef Pešice v pondělí podlehl vážné nemoci. Český fotbal podle něj přišel o velkou osobnost.

Josef Pešice. foto: MAFRA - Petr Topič.

Zemřel Josef Pešice. Bývalý trenér reprezentace a úspěšný kouč Slavie

„Dovolím si tvrdit, že tomu tak je. Pepu jsem znal dlouhou dobu. Ještě jsme proti sobě nastupovali jako hráči. Měl jsem ho možnost poznat i jako kolegu trenéra,“ řekl Lavička ČTK.

„Do jednadvacítky přinesl svou velkou zkušenost, nadhled a správný pohled na fotbal. Navíc to byl férový chlap, který byl velmi optimistický a nezkazil žádnou legraci,“ dodal.

O úmrtí kolegy se dozvěděl na Fotbalové asociaci ČR, kde spolu sdíleli kancelář. 

„Zasáhlo mě to opravdu hodně. Všechny nás tady na Strahově. Sedím v kanceláři, kde měl Pepa stůl hned vedle mě a zůstaly tu po něm rozdělané věci. Je to smutné. Těžko se mi o tom mluví,“ připustil.

Bývalý trenér národního týmu zemřel ve věku 67 let poté, co neúspěšně bojoval s rakovinou. 

Vítězslav Lavička

„Samozřejmě jsme věděli, že bojuje s touhle vážnou chorobou, ale že to bude mít takhle rychlý spád, to jsem nepředpokládal. Upřímnou soustrast celé jeho rodině,“ řekl Lavička.

Pešice v československé lize odehrál 327 zápasů a nastřílel 55 gólů. S Brnem získal titul. Jako hlavní trenér vedl v lize Jablonec, Teplice a Slavii. 

Prošel také všemi mládežnickými výběry až k seniorskému týmu, který dočasně koučoval na podzim 2013 ve třech zápasech.

„Poznal jsem ho jako výborného fotbalistu. A ten svůj správný pohled na fotbal pak dokázal přenést na týmy i jako trenér.“

„Měl úspěchy v klubech, ve Slavii, národní tým sice vedl jen krátce, ale jeho schopnosti asociace využívala dál. Spolupráce byla přerušena až Pepovým odchodem,“ dodal Lavička.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...