Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Formu ohrožují zranění i únava

Sport

  14:46
PRAHA - Jedni za sebou mají náročný vrchol klubové sezony plný vypjatých a fyzicky náročných zápasů. Druzí trávili hodně času rehabilitací a odpočinkem, ale na míč si sáhli jen výjimečně. V kádru fotbalové reprezentace pro mistrovství světa se vytvořily skupiny hráčů s rozdílnou zátěží.

Na soustředění v Seefeldu. foto: AFP

„Po posledním zápase italské ligy ve mně nezbylo vůbec nic. Do sezony jsem dal jako vždy úplně všechno. Měl jsem toho plné zuby,“ konstatoval na začátku srazu národního týmu záložník Pavel Nedvěd. Kvůli zranění lýtkového svalu naopak zcela minul závěr nizozemské ligy Zdeňka Grygeru. „Energie mám hodně, jsem moc natěšený. Dobře ale vím, že je to něco jiného než pravidelná zápasová zátěž,“ přiznal obránce Ajaxu.

Na soustředění v Seefeldu proto prožijí hráči rozhodující období před začátkem šampionátu. Během soustředění se pokusí na čerstvém horském vzduchu sladit herní rozpoložení na stejnou úroveň.

„Tréninky budou hodně diferenciované. Ještě chvíli to potrvá, než se všechno vyrovná,“ počítal trenér Karel Brückner před sobotním odjezdem do Rakouska s individuálním přístupem.

Ronaldovi praxe nechyběla
Menší fyzické i psychické zatížení nemusí být před vrcholným turnajem nepřekonatelným handicapem. Třeba v roce 2002 naskočil na světovém šampionátu v Koreji a Japonsku kanonýr Ronaldo do brazilského týmu po dlouhodobých potížích s kolenem. Několik měsíců předtím dokonce uvažoval o konci kariéry. Jenže na asijském turnaji chytil životní formu, dotáhl „kanárky“ k titulu a vládl i tabulce nejlepších střelců.

Nejvíc vytíženým hráčům se snažila usnadnit situaci FIFA. Šéfové světového fotbalu nařídili ukončit všechny klubové soutěže do půlky května.

Oddechnout si od neúprosného tempa mohl s předstihem brankář Petr Čech. S londýnskou Chelsea si zajistil anglický titul tři kola před koncem Premier League a ve zbývajících zápasech mu dal trenér Mourinho volno. „Odpadla mi povinnost cestovat s týmem k utkáním. Program jsem si upravoval podle sebe,“ řekl Čech.

Zahálení ale mělo u brankářské jedničky svoje meze. „Když jsem měl pocit, že bych měl trénovat, tak jsem šel na trénink.“ Několik hráčů z Brücknerova výběru se nedostalo příliš často na trávník, i když je netrápily žádné zdravotní komplikace. To je případ Marka Jankulovského v AC Milán a Marka Heinze v Galatasarayi Istanbul. „Herní praxe mi úplně neschází. V Miláně jsou také tréninky hodně kvalitní. Byl jsem zvyklý nastupovat častěji. Ale o to jsem odpočinutější a ve větší pohodě,“ nezoufal si Jankulovski.

Účinným lékem na všechny neduhy by se měl stát právě pobyt v Seefeldu. Příznivé účinky prostředí rakouských Alp už si čeští fotbalisté ověřili při přípravě na EURO 2004. „Pojedeme do stejného hotelu s perfektními lázněmi a skvělými tréninkovými podmínkami. Načerpal jsem tam sílu,“ zavzpomínal stoper David Rozehnal. V pozitivní „seefeldský“ efekt budou čeští fotbalisté věřit i tentokrát.

Autor: