Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta se bavila a dál vede, Slavia se trápila. Zlín zažil nejgólovější duel dějin

Sparťanští fotbalisté po vstřeleném gólu Budějovicím. foto:  Michal Sváček, MAFRA

I po dvanáctém kole fotbalové ligy jsou na první příčce tabulky hráči Sparty, kteří v neděli deklasovali České Budějovice 4:0. V těsném závěsu se po udolání Slovácka (2:0) drží Slavia, zato Plzeň překvapivě podlehla 0:3 v Liberci. A dál? Zloba na sudí či neuvěřitelných 14 branek v jednom duelu: Zlín s Mladou Boleslaví se přestřelkou 5:9 postarali o jednoznačně nejgólovější utkání samostatné nejvyšší soutěže.
  15:56aktualizováno  22. října 20:45

Maximem porevoluční ligy bylo deset gólů, které padly v sezoně 1995/96 při střetnutí Slavie s Uherským Hradištěm (9:1) a naposledy v ročníku 2013/14 během divoké remízy Jablonce a Znojma (5:5).

Mladá Boleslav teď ve Zlíně stanovila nový rekord české ligy. Týmy po vyrovnaném prvním poločase šly do kabin za stavu 2:1 pro domácí, po změně stran ukazatel skóre přestával stíhat a oba kluby se nakonec zastavily pouhé dva zásahy od absolutního historického maxima.

Nejvíc gólů v historii

16
Slavia - Náchod 11:5 (1939/40)
Zlín - Rakovník 15:1 (1942/43)
Slavia - Č. Budějovice 15:1 (1947/48)

15
Slavia - Kladno 14:1 (1939/40)

14
Čechie Karlín - Slavia 3:11 (1934/35)
Slavia - SK Plzeň 12:2 (1943/44)
Kladno - Trnava 12:2 (1945/46)
Zlín - Mladá Boleslav 5:9 (2023/24)

Na pěti brankách zlínských fotbalistů se podílelo pět různých střelců, v dresu hostů se dvakrát radovali Mareček, Jawo a Kušej, které doplnili Matějovský, Júsuf a Solomon.

Nejméně čtrnáct gólů v jednom zápase viděli fotbaloví diváci naposledy před 75 lety v zápase Slavie s Českými Budějovicemi (15:1).

Domácí trenér Vrba ví, že po historickém debaklu je jeho pozice ve velkém ohrožení. Nechtěl o ní však příliš mluvit.

„Já po zápase takové věci neřeším, když tak v neděli. Říkat nějaké věci po zápase by asi nebylo úplně nejlepší, je to na debatu v klubu. Musí se nastolit i otázka, jakou cestou chce klub jít. Víc vám k tomu neřeknu,“ pravil zkušený kouč bezprostředně po zápisu do dějin.

Zatímco Zlín se krčí na dně, na opačném pólu tabulky najdeme nadále Spartu. Ta si udržela dvoubodový náskok na Slavii nedělním vítězstvím 4:0 nad Českými Budějovicemi, přestože nastoupila bez zdravotně indisponovaných opor Krejčího s Haraslínem a potrestaného Olatunjiho.

V exhibičním tempu nebohého protivníka rozebrala, čtyři branky nastříleli čtyři různí fotbalisté: Kairinen, Pešek, Sörensen a střídající Ševčík. A to mohlo být gólů klidně ještě víc.

Před čtvrtečním střetnutím s Rangers v Evropské lize jde o vítané povzbuzení pro českého mistra.

„Celý tým jsme měli v reprezentační přestávce tréninku pohromadě jen dvakrát. Nezačali jsme nejlépe, ale úroveň jsme postupně zvedali a nakonec je z toho hezká výhra,“ poznamenal sparťanský trenér Priske.

I Slavia se po pauze rozjížděla pomalu, nakonec ale v Edenu udolala Slovácko 2:0. Organizovaný soupeř ji dlouho k ničemu nepustil, neobvyklá sestava domácích v čele s Kačarabou, Ogungbayiem či Masopustem uprostřed zálohy se ne a ne dostat do tempa.

Až po změně stran a několika střídáních začali být slávisté aktivnější a nakonec v závěru dvakrát skórovali. Prosadili se právě náhradníci: nejdřív Jurásek, v nastavení ještě Jurečka.

Pro Slavii šlo také o generálku na pohárový čtvrtek, cestuje do italské metropole na zápas s AS Řím. Třetího českého zástupce Plzeň čeká v rámci Konferenční ligy v Záhřebu duel s Dinamem a Viktoria se na něj nenaladila optimálně.

Liberec jí totiž uštědřil nejvyšší porážku od předloňského května, kdy podlehla 0:3 Pardubicím.

Hostům chyběl na severu Čech kapitán Hejda a zraněný brankář Staněk, jehož zastoupil Tvrdoň. Ten však nepředvedl nejjistější výkon, minimálně úvodní branka Tupty se asi dala chytat.

Favorizovaná Plzeň sice měla nad Slovanem převahu, ale góly stříleli jen domácí. Druhou přidal z protiútoku Kulenovič, třetí v závěru po dalším nepovedeném zákroku Tvrdoně z dorážky Červ.

„Dostali jsme špatné a laciné branky. Třetí gól bych možná raději nechal bez komentáře. Na brankáři Tvrdoňovi bylo v zápase vidět, že delší čas nechytá. Věříme, že se rozchytá,“ konstatoval plzeňský trenér Koubek.

Na Viktorii, která má sice odložené utkání s Boleslaví k dobru, se bodově dotáhla Olomouc. Sigma v Pardubicích prohrávala po penaltě, již proměnil její odchovanec Daněk, ale nakonec v závěru zápasu dokázala vyrovnat, když si Zmrzlého centr do vápna srazil do vlastní sítě Halinský.

Domácí se ale zlobili, že zápas ovlivnil videorozhodčí. Nelíbilo se jim neuznání branky na 2:0. „Emil Tischler vůbec v ofsajdovém postavení nebyl, šlo o regulérní gól a rozhodčí tím hrubě ovlivnil zápas,“ štvalo kouče Mikulu, který na lavičce převzal kompetence potrestaného Kováče.

Křivdu cítily také Teplice po těsné nedělní porážce 0:1 s Ostravou, ke třem bodům Baníku pomohl střelec Almási i poločas trvající početní převaha. Vyloučení Mičeviče však podle domácích bylo chybné a navrch se divili, proč arbitr Pechanec neodpískal penaltu na Hronka.

„Dělám to zcela výjimečně, že se budu vyjadřovat k rozhodnutím rozhodčích, víme, co může následovat. Ale podle mě červená karta nebyla. A penalta na Hronka naopak ano. Jasná,“ mračil se teplický trenér Frťala.

Bohemians zvítězili v Jablonci 1:0 díky jediné střele na bránu, kterou vyslal v první půli Prekop. Jinak se na severu Čech hlavně bránili a nebýt vynikajícího výkonu gólmana Jedličky, nejspíš by k plnému zisku nebo dělbě bodů nedošli.

V závěrečném duelu kola došlo k překonání dalšího rekordu: v 81. minutě naskočil do hry legendární klokan Jindřišek a ve 42 letech, osmi měsících a osmi dnech se stal nejstarším fotbalistou, který nastoupil v samostatné lize. Překonal dosavadního vládce veteránů Zavadila, jemuž bylo v prosinci 2020 při utkání v opavském dresu o měsíc méně.

Karviná zvítězila podruhé za sebou doma, výsledek 1:0 proti Hradci Králové zajistil v 78. minutě nigerijský fotbalista Lucky Ezeh. Pro devatenáctiletého útočníka šlo o premiérovou ligovou branku.

12. kolo Fortuna ligy

JABLONEC - BOHEMIANS 0:1
minutu po minutě
Hosty držel výtečný Jedlička, stačila jim jedna rána
Jablonecký kouč Látal: Náš fotbal je jako sex, kterému chybí to nejlepší

SPARTA - Č. BUDĚJOVICE 4:0
minutu po minutě
Exhibiční výhra, o góly se postarali čtyři střelci
Priske: Užívám si tady každou sekundu. Kairinen je rozdílový, ale klíčem je tým
Pozdrav pro manželku. Ani nevím, kdy jsem dal gól naposledy, říkal Pešek

TEPLICE - OSTRAVA 0:1
minutu po minutě
Proti oslabeným domácím potvrdil Almási formu Baníku
Zase jsi nás zašmiknul! Teplice se bouří, v zápase s Ostravou cítily křivdy

SLAVIA - SLOVÁCKO 2:0
minutu po minutě
Dlouhé minuty trápení, góly v závěru zařídili střídající
Faul Jurečky před prvním gólem? Kadlec se zlobil: Být to naopak, píská se penalta
Cenná výhra v těžké situaci, liboval si Trpišovský. V Římě bude snad kádr širší

LIBEREC - PLZEŇ 3:0
minutu po minutě
K nečekané výhře nasměroval domácí Tupta
Liberecký Červ o skalpu Plzně: Od úvodu jsme měli v hlavách, že to zvládneme

KARVINÁ - HRADEC KR. 1:0
minutu po minutě
Druhou domácí výhru za sebou trefil Ezeh
Luckyho šťastná trefa přinesla Karvinským body, nepředcházel jí faul?
Marné dobývání a prohra. Taková hrozně bolí, ulevil si kapitán Hradce

PARDUBICE - OLOMOUC 1:1
minutu po minutě
Hosté srovnali až v nastavení a dotáhli se na Plzeň
Videorozhodčího nechápu. Hrubě ovlivnil zápas, štvalo kouče Pardubic
První olomoucká remíza, skvělý Daněk, rozmrzelí trenéři. Předvedli jsme málo, řekl Jílek
Pardubický lídr Hlavatý čeká na gól. V hlavě to mám, nechci lhát

ZLÍN - ML. BOLESLAV 5:9
minutu po minutě
Nevídaná přestřelka stanovila nový rekord ligy
Kdo a jak dával góly? Trenéři na infarkt. Ustojí rekordní přestřelku kouč Vrba?
Dorostenci by tolik gólů nedostali, řekl Vrba. Budoucnost po devítce neřešil
Nejbláznivější ligové kanonády. Osmička i devítka, plichta 5:5 či svižné hattricky
Sabotáž, nebo krása? Po čtrnáctigólovém zápase je trenér Vrba na odpis

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč