Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sparta - Č. Budějovice 4:0, exhibiční výhra, o góly se postarali čtyři střelci

Sport

  14:48aktualizováno  16:57
Sparťanští fotbalisté v exhibičním tempu rozebrali nebohé České Budějovice a po vítězství 4:0 zůstali v čele Fortuna ligy i po dvanáctém kole. O góly, kterých mohl být i dvojnásobný počet, se postarali čtyři střelci: Kairinen, Pešek, Sörensen a střídající Ševčík.

Sparta doma vyhrála i šestý domácí zápas a v tabulce má dvoubodový náskok před Slavií.

Hrálo se po reprezentační přestávce a před soubojem v Evropské lize proti Rangers. Navíc chyběli tři důležití hráči. Krejčího s Haraslínem vyřadily zdravotní patálie a Olatunji si odpykával trest za červenou kartu, kterou minule v Hradci dostat neměl. Jakkoli se zápas mohl zdát ošidný, sparťané ho zvládli hravě.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

„Dvanáct dní jsme neměli tým dohromady, společně jsem zvládli jen dva tréninky. Počítali jsme s tím, že to nemusí být ono. Chvíli trvá, než všechno do sebe zapadne. Postupně jsme úroveň naší hry zvedali a je z toho hezká výhra, čtyři góly a čisté konto,“ řekl sparťanský kouč Brian Priske.

Do tempa se jeho svěřenci dostávali postupně, začali spíš volně, ale po úvodním gólu se do hry vrátila lehkost a soupeř neměl nárok. Hosté měli sice první nebezpečnou střelu, kterou vyslal Alli. Trefit bránu, Vindahl by asi zasáhnout nestihl.

Ale jakmile z podobné pozice z hranice vápna Kairinen udělal statistu z budějovického gólmana Šípoše, domácí se uklidnili. Vtipnými narážečkami se dostávali do nadějných pozic, ale druhý gól se jim dlouho přidat nedařilo.

I proto, že Kuchta po hezké akci z malého vápna překopl prázdnou bránu. Útok rozjel Karabec, s míčem běžel podél vápna a dal na levou stranu Rynešovi, který poslal střílený centr před bránu. To si gól zasloužilo.

Kuchta si zaváhání vynahradil parádními přihrávkami. Ve 33. minutě vyslal do sóla Peška, který však bránu překopl. Když mu kolmici vymyslel o pár minut později, Pešek se už vyhnul Šípošovi, který vyběhl daleko před vápno, a dovezl míč do opuštěné brány. Byl to gól do šatny, sudí Berka ani nenechal hosty rozehrát a poslal mužstva do kabin.

Jen co se z nich po pauze vrátila, dala Sparta na 3:0. Přímý kop Kairinena z hloubi pole od laviček letěl dlouho za budějovické hráče, na zadní tyči skákal nehlídaný Sörensen a skóroval hlavou.

Pro hosty to byl krutý výsledek. Na Spartě se nezakopali před vlastním vápnem, chtěli hrát fotbal, snažili se držet míč a útočit. Domácí obránce zaměstnával především hbitý a drobný Alli, ale šance si hosté nevytvářeli. Jejich sympatický projev však srazila děravá defenziva.

„Sparta nás přejela rozdílem několika tříd. Výsledek hovoří za všechno, mohli jsme jsme dostat i víc branek,“ uznal budějovický trenér Tomáš Zápotočný. „Rozhoduje kvalita, detaily a my jsme udělali laciné ztráty. Jinak hráči splnili to, co jsme chtěli hrát. Snažíme hrát fotbal a ono nás to někdy trestá. Ale pro fanoušky je lepší, než kdybychom tady zaparkovali autobus.“

Po třetí brance, která padla v 55. sekundě druhého poločasu, to byla už exhibice. Sparťané hráli s velkou chutí, bavili fanoušky, akce však mnohdy přehrávali a vymýšleli ještě lepší řešení. Svůj druhý gól v utkání mohl dát Sörensen, ale Šípoš zasáhl.

Domácí to s bohorovností někdy až přeháněli a nemuselo se jim to vyplatit. Panák u vlastního vápna zkazil přihrávku a unikajícího Alliho fauloval. Mohl být rád, že sudí situaci vyhodnotil tak, že křižující Sörensen by Alliho mohl zastavit a udělil jen žlutou kartu.

V ofenzivě se však sparťané náramně bavili. Čtvrtý gól přidal Ševčík po akci dalšího střídajícího hráče Birmančeviče, který do utkání vstoupil výborně.

Utekl po levé straně, jeho přihrávku do malého vápna Kuchta pustil za sebe a Ševčík už měl lehkou práci. Byl to jeho první ligový gól za Spartu po letním přestupu z Brna. V září rozhodl v Líšni o postupu do osmifinále poháru.

Další tutovky však Ševčík podobně jako Sadílek či Sejk už neproměnili.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...