Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ml. Boleslav - Sparta 3:1, rozhodly chyby stoperů i mizerná produktivita hostů

Vasil Kušej z Mladé Boleslavi slaví gól vstřelený do sítě pražské Sparty. foto: ČTK

Sparťanští fotbalisté nezvládli utkání třináctého kola Fortuna ligy v Mladé Boleslavi a poprvé v sezoně prohráli. Domácí vítězství 3:1 zařídili Kušej a Matějovský, tříbodový zisk pak jistil před koncem Jawo. Jediný hostující gól vstřelil Pešek.
  14:09aktualizováno  19:54

Právě Jawův gól ukončil veškeré hostující naděje na zisk bodů. Frustrace sparťanů byla citelná. Když se předtím dostal do roztržky Kušej s Kuchtou, druhý jmenovaný na domácího křídelníka div nevystartoval.

Celý druhý poločas měli hosté na to, aby s nepříznivým výsledkem, kdy ještě prohrávali jenom o gól, něco udělali. A dlouhou dobu se zdálo, že se jim to nakonec povede.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Sparta zrychlovala hru, podstatně jí pomohlo oživení, jež přinesli Kairinen s Rynešem, tedy ti, kteří nastoupili ve čtvrtečním utkání s Rangers. Hosté potřebovali větší kontrolu, aby jim neutíkali domácí rychlonozí Kušej a Solomon. Ti ostatně větrali obranu vytrvale, měnili si pozice, takže na sparťanské stopery pokaždé postupoval typologicky lehce odlišný fotbalista.

„S výkonem nejsem spokojený. Příliš často jsme činili špatná rozhodnutí, zejména na míči. V tomto ohledu to byl slabý výkon. Věděli jsme, z čeho bude Boleslav hrozit. Že vepředu má vysokého Hilála, kolem nějž jsou rychlí hráči, kteří budou čekat buď na brejkové situace, nebo po něm budou sbírat druhé míče,“ řekl po utkání sparťanský kouč Brian Priske.

Oba dva byli při chuti. Vždyť domácí útočníci šli do zápasu povzbuzení devíti góly, které minulý týden nasypali Zlínu. A to jim ještě chyběl za žluté karty Pulkrab, jehož statný Júsuf zaskočil více než dobře.

A tahle taktika vycházela, citelně chyběli zranění Krejčí s Vitíkem, kteří jinak v obraně Sparty předvádějí dobré výkony a jsou klíčovými články Priskeho celku.

Se sedmdesátou minutou ale hosté začali tlačit.

Tutovku už předtím měl Kuchta, ale ve skluzu netrefil bránu. Pak pálil Laci, hlavou to zkoušel také Panák, jenže připravený Trmal všechno měl. I nenápadnou Karabcovu střelu směřující do spodního rohu brány.

Brankář pražské Sparty Peter Vindahl během zápasu s Mladou Boleslaví.

Přežil také další hostující střely, ale jako by zkrátka neexistovala možnost, jak se v hlubokém domácím bloku dostat do lepší pozice k zakončení. Častokrát chyběl metr, svižnější krok nebo lepší čtení hry.

A tak skoro největší příležitost měli, podobně jako v první půli, domácí. Když Matějovský vystřelil zpoza vápna, nohu mu do zakončení ještě vložil Mareček a hokejovým způsobem tečoval pokus, který pořádně protáhl gólmana Vindahla. Ten totiž čekal ránu doprava, ale najednou musel zasahovat vlevo. I díky rychlé reakci balon vyrazil na roh.

Ojedinělý sprint předvedl také Solomon, jeho překvapivé zakončení se za Vindahlem ale vytočilo mimo tři tyče.

„Ve druhém poločase jsme chtěli pokračovat ve stejném rytmu, což se nám dařilo. Mára vystřelil, Mareček tečoval a gólman Sparty vytáhl skvělý zákrok do protipohybu. Sparta nás poté brutálně zatlačila, má obrovskou sílu, ale stoprocentní šance z její strany nebyla. Smekám před kluky, že Spartu nepustili do vyložené šance,“ zhodnotil domácí kouč Marek Kulič.

Ve druhé půli také ustalo chyb hostujících stoperů, kteří se významně podepsali pod oba domácí zásahy.

Nejdřív Panák špatně pokryl balon, čímž daroval míč Marečkovi, jenž po zemi nacentroval na Júsufa, jehož zakončení ještě stihl vykopnout nohou Vindahl. Podruhé už sparťanský gólman takové štěstí neměl.

Marek Matějovský (vlevo) z Mladé Boleslavi v objetí spoluhráčů poté, co...

Gomez neodhadl odskok Trmalova výkopu před Solomonem, kterého v podstatě pustil do samostatné akce. Domácí útočník pak ještě posunul na úplně volného Kušeje, jenž měl spoustu času, aby se podíval a poslal míč podél bezmocného Vindahla.

„Porazili jsme Spartu, což se nestává každý den. Začátek utkání byl podle očekávání. Sparta silná na míči, my chtěli vyčkávat z hlubšího bloku a chodit do rychlých protiútoků. Nechci přehánět, ale kdyby to ve 25. minutě tři čtyři nula, nemohl by se nikdo divit,“ pochvaloval si Kulič.

Sparťané sice dokázali velmi rychle srovnat zásluhou Peška, který po odrazu z Laciho střely dostal dost času na to, aby si přešlápl, nakročil a poslal balon za Trmalova záda na zadní tyč.

Hostům se ale nepodařilo využít psychické výhody a zbytečně se sami dostávali do problémů. Kušej se Solomonem dál obtěžovali sparťanské obránce, hostující kraje se nestíhaly vracet.

Po čistém zákroku na Laciho pak šel po kraji Kušej, který předložil Marečkovi na vápno, ale ten v záklonu přestřelil. Zdánlivě nedůležitá akce měla ale pro domácí nejlepší možné pokračování.

Marek Matějovský (uprostřed) z Mladé Boleslavi v konverzaci se sparťanským Lukášem Sadílkem.

Panák si totiž po rozehrávce nevšiml dotírajícího Matějovského, který vybojoval míč pro Kušeje, ten mu jej před Vindahlem vrátil a Matějovský už měl jednoduchou práci. Neslavil, sám také nevěděl, co se to vlastně stalo. S kamennou tváří se vracel zpět do středového kruhu.

„Trochu jsem se snažil předvídat, jak by se ta situace mohla vyvíjet. Myslím si, že jsem trochu nachytal Filipa Panáka, protože do té chvíle jsme na ně takový tlak neudělali. Nedostal zřejmě žádný pokyn, alespoň jsem nic neslyšel. Věřil jsem, že mu to budu moct vypíchnout a dopadlo to, jak to dopadlo. V tenhle daný moment jsme je trochu překvapili,“ mínil Matějovský.

„Jsem zklamaný z toho, jak jsme to jako tým vyřešili. Před gólem měl soupeř velkou šanci. Byl bych raději, kdyby Peter (Vindahl) míč nakopl, než aby rozehrál nakrátko. Myslím si, že Peter i Asger (Sörensen) mohli Panymu v té situaci pomoct,“ prohlásil Priske.

Pro klid domácích byl ale Matějovský klíčovou postavou, rozjel několik brejků, otravoval šikovné hostující záložníky svými zkušenými pohyby.

I s jeho odchodem pak úroveň mladoboleslavské hry poklesla, Sparta měla na noze několikrát gól, který by jí možná zaručil zisk minimálně jednoho bodu. Jenže nakonec slavili domácí.

Sparta mimochodem venku padla v lize poprvé od vysoké porážky 0:4 v derby se Slavií. Venkovní neporazitelnost jí vydržela přesně jeden rok a šest dní.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....