Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia vyhrála a vede ligu. Sparta už není neporažená, ztratila i Plzeň

Fotbalisté Slavie se radují po výhře nad Bohemians. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Slávističtí fotbalisté zvládli malé pražské derby a vrátili se do čela ligové tabulky. Bohemians porazili 2:0 po přesvědčivém výkonu a nadále drží neporazitelnost. O tu přišla Sparta, jež ve 13. kole prohrála v Mladé Boleslavi 1:3. Zaváhala také Plzeň, která doma podlehla Karviné 0:1.
  15:28aktualizováno  29. října 21:23

K výhře slávisty nasměroval už po dvaceti minutách krásnou střelou z dálky po rohu obránce Tomič. Svěřenci trenéra Trpišovského byli lepším týmem a ve druhém poločase se dočkali pojistky, když se po chybě domácí obrany trefil Chytil. Ten odčinil svou minelu, v první půli totiž selhal před odkrytou brankou.

Slavia se vrátila do čela ligy poprvé od 5. kola a před Spartou má jednobodový náskok. Nadále se může pyšnit se sedmi obdrženými brankami nejlepší defenzivou v soutěži, nově je navíc jediným neporaženým mužstvem.

„Dnes jsem fakt spokojený, zápas jsme zaslouženě zvládli s čistým kontem a za tři body. O ztrátě Sparty jsme věděli, byla to motivace navíc,“ prozradil Trpišovský.

Bohemians po utrápené výhře v Jablonci prohráli už po šesté a potvrdili, že se jim v aktuálním ročníku zkrátka nedaří, a především doma nepředvádí přesvědčivé výkony.

Podobně jako slávisté u druhé branky, tak i mladoboleslavští trestali zbytečné chyby v obraně Sparty. Po Gomezově nedůrazu v souboji udělal Kušej kličku Vindahlovi a skóroval. Vzápětí sice srovnal Pešek, ale Priskeho svěřenci mizernou rozehrávkou nabídli aktivně napadajícím domácím hráčům gólovou příležitost, kterou zužitkoval bývalý sparťan Matějovský.

„Situace vyplynula ze hry, zůstali jsme nahoře. Máme tam kvalitní, chytré hráče. Jen jsme na sebe koukli a houkli, že tam zůstaneme a spustíme to. Myslím si, že jsme tím Spartu překvapili, do té doby jsme na ně snad ani jednou nenalezli,“ zhodnotil Matějovský.

Ve druhém poločase hosté zabrali, ale místo otočení, či dokonce obratu, vstřelil Jawo pojišťující gól a bylo po zápase.

„S výkonem nejsem spokojený. Příliš často jsme činili špatná rozhodnutí, zejména na míči. V tomto ohledu to byl slabý výkon. Věděli jsme, z čeho bude Boleslav hrozit,“ neskrýval zklamání Priske.

Jeho mužstvo prohrálo poprvé v aktuální ligové sezoně, ve venkovním utkání navíc padlo po více jak roce, tehdy sparťané podlehli v derby 0:4 Slavii, která se před ně teď dostala v tabulce. Naopak Boleslav se vyhoupla na třetí příčku před Olomouc a Plzeň, se kterou ji ještě čeká odložený zápas.

Plzeňské doma zaskočila aktivní hra Karviné, se kterou nedokázali vypořádat. První střelu na bránu zaznamenali až v závěru, jinak se trápili. Přesto mohli vést, zásah Chorého těsně před přestávkou však neplatil kvůli útočníkově faulu, a tak se poprvé trefil až v 76. minutě hostující Čavoš.

„Ještě jsem to neviděl, ale pokud rozhodčí usoudí, že je tam faul, tak je tam faul. Úplně se to nesetkalo u všech s uznáním, že je to správně odpískané. Ale já se na to nebudu vymlouvat,“ prohlásil trenér Koubek.

Plzeň nedokázala odčinit porážku s Libercem 0:3 v minulém kole a klesla až na pátou příčku, doma navíc poprvé v aktuální sezoně prohrála i neskórovala. Karvinští pro změnu získali první body ze hřiště soupeře a vzdálili se zóně sestupu. Západočechy porazili teprve podruhé ze 13 vzájemných zápasů v nejvyšší soutěži.

Momentka z utkání Plzeň - Karviná.

Ani bod doma nezískal poprvé také Baník, jenž šel do utkání proti Jablonci s velmi dobrou výsledkovou sérií v zádech: neprohrál sedm ligových utkání za sebou.

Hostům se nicméně vyplatila taktika vyčkávání na rychlé protiútoky a z jednoho takového se prosadil útočník Chramosta, který dorazil do sítě sraženou střelu Housky.

„Z těch brejků jsme si jeden gól dát zasloužili. Dnes jsme konečně vstřelili branku, i když takových zápasů jsme už odehráli více. Tam nám ale chyběla ta koncovka,“ pochvaloval si kouč Látal.

Jablonečtí si připsali teprve druhou výhru v sezoně a posunuli se na čtrnácté místo v tabulce. Naopak Baník klesl na šestou příčku.

„Je fakt, že dnes jsme si nedokázali vytvořit kloudnou, stoprocentní šanci. Nedokázali jsme hru zrychlit, měli jsme až moc doteků. Jablonec velice dobře bránil,“ uznal ostravský trenér Hapal.

S dobrou formou šla do svého utkání i Olomouc, ale navzdory tomu, že Zlín ani jednou nevystřelil na bránu, utkání skončilo remízou 0:0. Olomoucké hráče trápil především brankář Dostál, který poprvé po zranění nastoupil do prvoligového zápasu.

„Jednoznačně jsme měli vyhrát. Máme 18 střel, 10 rohů, pět vyložených šancí, ale nedáme gól. Kredit pro Zlín, který po minulém týdnu udržel nulu. My jsme měli být ještě aktivnější a vytvořit si více příležitostí. Bylo to i o individuální kvalitě,“ měl jasno olomoucký trenér Jílek.

Olomoucký záložník Jan Navrátil (vlevo) a Antonín Fantiš ze Zlína

Zlín zůstal na poslední místě, ale zaznamenal velmi cennou remízu. Trenér Červenka, který začátkem týdne nahradil odvolaného Vrbu, si připsal dobrý výsledek na úvod angažmá. Naopak Olomouc bojující o udržení v elitní šestce s ním rozhodně spokojená být nemůže, byť spadla pouze na čtvrté místo.

Na Olomouc se mohlo dotáhnout Slovácko, které proti Liberci začalo výborně a už po deseti minutách vedlo po zásahu Petržely. Ale o pár minut později srovnal z dorážky Tupta. Více branek už diváci na Městském stadionu Miroslava Valenty, který před utkáním slavil 20 let od svého otevření, neviděli.

V závěru ještě hosty podržel brankář Bačkovský, který se velkou chybou v rozehrávce podepsal pod obdržený gól. „Napravil chybu z úvodu a udržel pro nás bod. Remíza je spravedlivá,“ řekl trenér Kozel.

Liberec nedokázal navázat na výhru 3:0 nad Plzní a zůstal na devátém místě, Slovácko je nadále sedmé.

Pardubice odehrály velmi povedený zápas s Českými Budějovicemi a na zisk tří bodů jim nakonec stačila trefa Zlatohávka z 9. minuty. Pardubičtí zvítězili poprvé po pěti ligových utkáních.

Stejným výsledkem skončilo střetnutí v Hradci Králové, kde sice padly celkem tři góly, pouze jeden však hlavní rozhodčí uznal. Postaral se o něj na konci prvního poločasu Čmelík. Vyrovnání teplického Knapíka ani pojistka hradeckého Haise neplatily kvůli ofsajdu.

„Nedáváme góly, chybí nám útočná kvalita, i kvůli množství zranění. Jsme ve stavu, že všechno špatné na nás padá. Video je někdy pro vás, někdy proti vám, nemá cenu se v tom patlat. Jen si myslím, že někdy řeší videorozhodčí naprosto zbytečné věci,“ postěžoval si trenér Frťala.

Pro hosty to byla třetí porážka v řadě, na desátém místě je navíc vystřídal právě Hradec.

13. kolo Fortuna ligy

souhrn výsledků, článků a online reportáží

BOHEMIANS - SLAVIA PRAHA 0:2
minutu po minutě
Góly Tomiče s Chytilem, pohodlná výhra a první místo
Chytil jako hybridní hokejista, radost z výkonu. Byl vyspělý, řekl Trpišovský
Nejen krásný gól. Tomič ve Slavii? Roste nám hrozně zajímavý hráč, věří kouč

MLADÁ BOLESLAV - SPARTA PRAHA 3:1
minutu po minutě
Rozhodly chyby stoperů i mizerná produktivita hostů
Priske: Absence? Nechci se bavit o těch, které nemůžeme využít. Výkon nestačil
Rozhodl, proti bývalému klubu neslavil. Pokaždé je to speciální, řekl Matějovský

VIKTORIA PLZEŇ - KARVINÁ 0:1
minutu po minutě
Aktivní hra přinesla hostům výhru, rozhodl Čavoš
Triumf po třech letech. Jarábek s Karvinou znovu vykradl Plzeň
Zklamaní a obrovská ztráta, litoval po porážce plzeňský trenér Koubek

BANÍK OSTRAVA - JABLONEC 0:1
minutu po minutě
Druhou výhru v sezoně vystřelil Chramosta
Látal změnil sestavu Jablonce a obral kamaráda Hapala o všechny body
Jednoznačně velká úleva, radoval se po vítězně trefě jablonecký Chramosta
Ostravský brankář Letáček: Vydřené body z Teplic přišly vniveč

SIGMA OLOMOUC - ZLÍN 0:0
minutu po minutě
Hosté pod novým trenérem získali cenný bod
Po devítce s nulou. Je to zásluha Dostála, oddechl si Červenka po zlínském debutu
Co bych udělal jinak? Dal gól, ušklíbl se po břevně olomoucký Chvátal

SLOVÁCKO - SLOVAN LIBEREC 1:1
minutu po minutě
Tuptovo vyrovnání zajistilo hostům bod
Slavnost bez výhry. Vedle legend klubu jsem si připadal starý, smál se Kadlec
Každým zápasem jsme vyspělejší, říká liberecký stoper Chaluš

HRADEC KRÁLOVÉ - TEPLICE 1:0
minutu po minutě
Neuznané góly na obou stranách, rozhodl Čmelík
Čmelík zvládl návrat po zranění a rozhodl: Dával jsem to trochu naslepo
Při cenné hradecké výhře rušil VAR, co bude se zraněným Krejčím?

ČESKÉ BUDĚJOVICE - PARDUBICE 0:1
minutu po minutě
Herní převahu přetavil v jediný gól Zlatohlávek
Pardubický trenér Kováč chválil defenzivu. Vyšel i tah se „Zlatanem“

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!