Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Porážka Plzně, remíza Sparty a rázná odpověď Slavie. Liga má nového lídra

Fotbalisté Slavie se radují z gólu proti Jablonci, trefil se Václav Jurečka. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Na vedoucí příčku v lize se po dlouhé zimní pauze vyhoupla vůbec poprvé v sezoně – navíc ve velkém stylu. Fotbalová Slavia navázala na domácí střeleckou fazónu z podzimu, Jablonec smetla pěti góly a nahlas si řekla o pozornost. Vždyť její rivalové Plzeň se Spartou na startu jara neuspěli.
  21:06aktualizováno  29. ledna 20:02

Hned v 17. kole – prvním v kalendářním roce 2023 – se proto mění pořádky na čele tabulky.

Slavii v domácím duelu proti Jablonci spasili náhradnínci. Mick van Buren, který na podzim střílel góly na hostování v Liberci, ve druhém poločase přišel, viděl, skóroval. A dařilo se i Matěji Juráskovi, který si ve druhém ligovém utkání v Edenu v řadě připsal dvě trefy.

Vysokým vítězstvím 5:1 slávisté rázně zareagovali na sobotní porážku Plzně i remízu Sparty. A vylepšili už tak vynikající bilanci v domácích zápasech: od začátku aktuálního ročníku jich vyhráli jich devět z devíti s celkovým skóre 40:5, což v průměru dělá více než čtyři góly na utkání. Tabulku před plzeňskými obhájci vedou o bod.

Nový náboj totiž vnesla do ligové přetahované o titul nechtěně sama Viktoria, která nestačila na oslabený Hradec Králové.

„Velká komplikace,“ kývl plzeňský trenér Michal Bílek. „Ale tohle mužstvo je kvalitní, z rány, kterou jsme utržili, se musíme oklepat.“

Mistra jako by ukolébal rychlý gól, který Hradci vstřelil jeho vrchní snajpr Chorý. Neuteklo ani deset minut a plzeňský bijec už s fanoušky i spoluhráči slavil. Pracovitý a nepříjemný soupeř pod vedením barda Miroslava Koubka se nicméně do zápasu stačil vrátit –⁠ i bez řady absentujících hráčů ze základní sestavy přežil řadu šancí, do přestávky srovnal a ve druhém poločase výsledek dokonce otočil.

Domácím nepomohl ani střídající útočník Vydra, kterého trenéři zvedli z lavičky v průběhu druhého dějství.

Vítěznou trefu se štěstím obstaral jednadvacetiletý mladík Pudhorocký, jenž do Hradce přišel teprve před pár dny ze Sparty a v nejvyšší soutěži v sobotu debutoval. Je jasné, že svůj bývalý klub, kterému zůstalo předkupní právo, při ligové premiéře potěšil.

„Škoda, že se nepodařilo zvítězit i nám,“ litoval vyčerpaný sparťanský kapitán Krejčí, když hodnotil plichtu 1:1 se Sigmou. „Olomouc však musím pochválit, šlapala do toho stejně jako my.“

Sparta po gólu Čvančary vedla, ale těsně před pauzou střelou přes hlavu vyrovnal Navrátil. V dramatickém a napínavém závěru duelu měly šance oba týmy, Vodháněl však ze slibné pozice přestřelil a Panák v poslední příležitosti ze dvou metrů hlavičkoval do tyče.

„Po takovém výkonu je bod maximum,“ uznal trenér Brian Priske. „Hráli jsme chvílemi příliš hekticky, často jsme nakopávali dlouhé balony a zbytečně rychle jsme se míče zbavovali.“

Třetí tým tabulky ztrácí šest bodů na Plzeň a sedm na Slavii.

Slaví se na Bohemians a na Slovácku, kde domácí mužstva zlomila zápasy s Teplicemi, respektive Českými Budějovicemi shodně ve druhém poločase. To Liberec s Pardubicemi i Boleslav s Brnem hrály o den později nerozhodně.

Fotbalová liga se do mrazivé jarní části sezony probudila mimo jiné ve stínu volebního šílenství. Kvůli mistrovství světa, které se v Kataru odehrálo v netradičním termínu, nejvyšší soutěž v Česku stála od poloviny listopadu.

Během zimy došlo naříklad ke dvěma trenérským rošádám, když na lavičku Českých Budějovic usedli Tomáš Zápotočný s Markem Niklem, ještě na podzim zaměstnaní v druholigové Příbrami. Změnu udělal i předposlední Zlín, nečekaně angažoval Pavla Vrbu, který hned v prvním utkání narazil na svůj bývalý Baník Ostrava.

Díky šťastné trefě útočníka Kozáka, navrátilce do české ligy, a výbornému výkonu brankáře Rakovana Zlín uhrál remízu 1:1. Perný boj o záchranu ovšem teprve začíná.

„V kvalitě jsme posledních dvacet minut zaostávali,“ uznal Vrba. „Baník měl dvě stoprocentní příležitosti a brankář nás dvakrát podržel. Ukázali jsme srdce a já doufám, že se nám to vrátí.“