Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia ve Zlíně hrát nebude, v Pardubicích úspěšně odklidili sníh ze hřiště

Pořadatel v Olomouci odhrabuje sníh z velkého vápna. foto: ČTK

Z nedělních ligových zápasů nakonec zůstal pouze jediný. Utkání fotbalistů Slavie ve Zlíně odložilo vedení soutěže kvůli nezpůsobilé hrací ploše. Naopak sparťané v Pardubicích nastoupí, sníh z hrací plochy se podařilo odklidit. V sobotu se z pěti plánovaných střetnutí odehrálo pouze to v Olomouci.
  11:03aktualizováno  12:51

„Utkání 17. kola mezi FC Zlín a SK Slavia Praha muselo být odloženo kvůli velkému množství sněhové pokrývky na hrací ploše, které na stadionu na Letné napadlo přes noc. LFA proto hned ráno na místo poslala technického delegáta, který stav hrací plochy posoudil a definoval, že hrát je skutečně nemožné,“ stojí v prohlášení asociace.

Už v sobotu odložení duelu požadoval šéf Slavie Jaroslav Tvrdík prostřednictvím sociálních sítí, prý však nepodal oficiální žádost. Ligová fotbalová asociace (LFA) ho poté uklidnila, že situaci monitoruje. V neděli dopoledne však zápas nakonec odložila, o náhradním termínu teprve rozhodne.

„Ve Zlíně napadlo během noci a nedělního rána 20 cm sněhu. Přestože vytápění jede naplno, ani to nestačí. S ohledem na zdraví hráčů a nevýhodné počasí pro fanoušky nelze zápas odehrát,“ uvedl Zlín.

Tvrdík odpoledne a večer ještě dokumentoval slávistickou cestu do Zlína, která se kvůli sněžení značně protáhla. V reakci na odložení zápasu poté napsal, že vedení soutěže navrhoval odložení celého ligového kola ještě před výkopem prvního utkání v Olomouci.

LFA uvedla, že je v kontaktu s kluby a pokud by domácí celek požádal o prověření hrací plochy, vyslala by delegovanou osobu, aby případně utkání odložila s předstihem.

„V případě Zlína ale klub o nic podobného nežádal a dopředu avizoval, že stav hrací plochy je dobrý a díky příznivé předpovědi by mělo být vše připraveno tak, aby se utkání mohlo uskutečnit bez jakýchkoliv omezení. Bohužel noční sněžení situaci změnilo a i přes všechnu snahu domácího celku nebylo možné hrací plochu uvést do odpovídajícího stavu,“ doplnila LFA.

Kritikou nešetřil ani ředitel strategické komunikace Slavie Jakub Splavec. „Od pátku bylo jasné, že to na většině stadionů prostě nepůjde. V zájmu ochrany zdraví hráčů, zachování regulérnosti pro všechny zúčastněné, nezničení už tak zkoušených hracích ploch a atraktivity pro fanoušky na tribunách i u televize jsme se to snažili vysvětlit těm, kteří mají za úkol řídit ligu,“ uvedl na sociální síti Splavec.

„Ti samí lidé nechali naše kluky odjet do Zlína s tím, že druhý den dopoledne zápas odloží. Místo toho, aby se řídili racionálním úsudkem, hráli si na meteorology a byrokratické mravokárce. Výsledek ať si každý zhodnotí sám. Šťastnou cestu zpět klukům i fanouškům, kteří už ve městě jsou. Jinak už fakt nemám slov,“ doplnil Splavec.

V neděli tak zůstalo na plánu pouze jedno utkání. Navzdory hustému sněžení se Pardubicím povedlo hrací plochu odklidit. Na sociální síti X poté klub informoval, že byl výkop schválen.

V neděli kromě Slavie nenastoupí také Plzeň s Baníkem, jejich střetnutí LFA odložila už den předem.

Kvůli sněhové kalamitě byly už dříve odloženy sobotní zápasy Českých Budějovic s Hradcem Králové, Jablonce s Teplicemi, Mladé Boleslavi s Karvinou a Bohemians 1905 s Libercem.

Oficiální náhradní termín má zatím jen utkání Jablonce s Teplicemi, které se odehraje ve středu od 17:00. Bohemians 1905 pak na svém webu avizovali, že proti Liberci nastoupí 13. prosince od 18:00, což však zatím LFA nepotvrdila.

Odehrál se pouze duel v Olomouci, který skončil remízou 1:1 a aktéři si stěžovali na podmínky, ve kterých museli hrát. Střetnutí označili mimo jiné za hazard se zdravím hráčů.

„Jsem znechucený z toho, že se takovým způsobem může odehrát ligové utkání. Dnes se bavit o fotbale nemá cenu, byly to spíš takové dětské hrátky na sněhu. Nerozumím tomu, že kompetentní osoby nezhodnotí tento terén i s ohledem na předpověď počasí za nezpůsobilý,“ zlobil se olomoucký kouč Václav Jílek.

„Nerozumím tomu, co od fotbalu očekáváme. Tím, že se dnes hrálo, jsme ohrozili zdraví hráčů, zničili hřiště a nebyl to takový fotbal, jaký bychom si asi všichni přáli. Bylo úplně zbytečné dnes hrát, na podobném hřišti fotbal hrát prostě nejde,“ přidal se hostující trenér Martin Svědík.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...