Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Preciado zvyšuje svůj vliv na hru Sparty. Je produktivní, pilně se učí anglicky

Sparťanský obránce Angelo Preciado střílí gól v utkání proti Jablonci. foto: ČTK

Nejprve dlouhým přesným pasem asistoval u gólu Lukáše Haraslína, následně správně dohrál útočnou akci a po zákroku brankáře dorazil míč do sítě. Angelo Preciado výrazně přispěl k výhře fotbalistů Sparty nad Jabloncem 3:0. V 18. kole Fortuna ligy na jednu stranu potvrdil zlepšující se výkony a velký ofenzivní potenciál. Ale také se ukázalo, že není tak úplně klasickým pravým obráncem.
  10:40

„Je to šikovný hráč, je agresivný a dynamický. Já mám rád takovéhle beky, kteří hodně podporují útok a dostávají se do zakončení,“ ocenil ekvádorského reprezentanta i kouč soupeře Radoslav Látal.

Že se předvedl zrovna proti Jablonci, mu ale radost určitě neudělalo. Po Preciadově asistenci a následném gólu to bylo už 3:0 a hosté tušili, že z Prahy odjedou bez bodů.

Preciado navázal na své předchozí vydařené výkony. Výborně odehrál pohárové utkání s Betisem Sevilla (1:0), předtím asistoval třeba u jediného gólu Sparty na Rangers (1:2).

„Když se podíváte jenom na čísla, tak to může působit tak, že se zlepšil až v posledních týdnech, ale myslím, že jeho výkony jsou povedené už delší dobu. Odehrál už několik skvělých zápasů a teď k tomu jenom začíná přidávat nadstavbu svojí produktivitou.“ zdůraznil sparťanský kouč Brian Priske.

Preciadův útočný přínos může být pro Spartu ve zbytku sezony klíčový. Priske ho zároveň často šetří, aby byl vždy stoprocentně připravený. Před Betisem nehrál proti Zlínu, minulý víkend zase nenastoupil v Pardubicích.

„Myslím, že všichni tady vidí jeho fotbalové kvality. Je rychlý, inteligentní s míčem i bez něj a jsou na něm znát zkušenosti z velkých mezinárodních zápasů,“ poznamenal spoluhráč Kaan Kairinen. „Dokáže je přenést na hřiště a zároveň se snaží zlepšit v angličtině, aby s námi mohl více mluvit i mimo něj.“

Sparťanští fotbalisté oslavují v utkání proti Jablonci premiérový gól Angela Preciada v české lize.

Zkušenosti a hra dopředu mluví jednoznačně v jeho prospěch. S obrannou činností je to ale někdy horší. Třeba když po vyloučení Martina Vitíka změnila Sparta rozestavení na čtyři obránce, v němž hrál Preciado klasického pravého beka.

„Ve čtyřčlenné obraně měl trochu problémy a myslím, že mu zbylí obránci i záložníci mohli více pomoct. Ofenzivnější pozice mu určitě sedí lépe,“ popsal Priske.

To byla nicméně neobvyklá situace. V rozestavení, ve kterém Sparta běžně hraje, sice také musí bránit, ale při jeho častých útočných výpadech ho zajišťují hned tři stopeři. Pokud navíc zvládne být produktivní, občasné mezery vzadu mu klub i fanoušci odpustí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!