Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Č. Budějovice - Slavia 1:0, šok. Lídr neoslnil, gól mu dal střídající Adediran

Fotbalisté Českých Budějovic se radují z gólu v utkání proti Slavii. foto: ČTK

Po slabém výkonu podlehli fotbalisté Slavie v Českých Budějovicích 0:1 a ve 22. kole Fortuna ligy nevyužili sobotního zaváhání Plzně s Olomoucí (1:1). Na čele tabulky tak před vzájemným duelem s Viktorií mají jen bodový náskok. Utkání rozhodl střídající Quadri Adediran.
  19:05aktualizováno  20:08

Fotbalista, jenž si proti Slavii zahrál už na podzim v dresu Dukly, byl na hřišti sotva pět minut, když nastartoval rychlé nohy, pláchl Ousouvi a po dlouhé přihrávce Hory křižnou střelou o tyč překonal brankáře Koláře.

Pro dvaadvacetiletého nigerijského útočníka to byl premiérový gól v české lize.

„Takhle nějak jsme to zamýšleli. Pro nás velmi šťastný den,“ usmíval se jeden z domácích trenérů Marek Nikl. A soupeř Jindřich Trpišovský? „Nehráli jsme dobře, zatímco domácí ano,“ zůstal před kamerou O2 TV neobvykle strohý.

Slavia po remíze v Teplicích nezvládla další venkovní zápas, což pro ni v boji o titul znamená nepříjemnou komplikaci. Před druhou Plzní vede už jen o bod a třetí Sparta ztrácí dva.

České Budějovice přitom byly v tabulce domácích týmů až dosud nejhorší v lize, o to překvapivější nedělní výsledek je. „Občas to sice v naší hře zahaprovalo, ale zvládli jsme to a máme tři body,“ radoval se Nikl.

Jihočeši porazili Slavii poprvé od roku 2012 a pomohli si v boji o záchranu; na 13. příčce mají nad barážovými pozicemi náskok pěti bodů. Slavia v nejvyšší soutěži prohrála po deseti zápasech a poprvé od říjnové porážky 0:2 v Olomouci.

První poločas nabídl minimum pohledných akcí a prakticky žádnou nebezpečnou situaci. Pokud se slávistický favorit dostal do nadějnější situace, většinou ji dokázal zlikvidovat spolehlivě hrající českobudějovický kapitán Králik.

„Slabý první poločas,“ kroutil hlavou kapitán Tomáš Holeš. „Neměli jsme tak dobrý pohyb, moc jsme si toho nevytvořili. Chtěli jsme soupeře uvařit, ale to se nám nepovedlo. Ve druhém poločase se to zlepšilo, ale chybělo lepší řešení,“ krčil rameny.

Tempo zápasu se po přestávce opravdu změnilo.

Slavia poslala do hry dva střídající hráče van Burena a Ševčíka a začala být výrazně aktivnější. Právě van Buren záhy připravil míč pro Olayinku, jehož šanci ale zlikvidoval domácí brankář Šípoš.

Domácí se prakticky celých prvních dvacet minut druhého poločasu museli bránit, přesto trenéři Dynama v 63. minutě stáhli defenzivního záložníka Čavoše a místo něj poslali do hry právě Adedirana, pozdějšího hrdinu. Čerstvý útočník se trefil v 68. minutě a u rohového praporku napodoboval oslavné gesto Marcuse Rashforda z Manchesteru United.

Po chvíli navíc mohl náskok svého týmu i zvýšit, jenže Kolář po závaru další nebezpečnou ránu vytlačil na roh. Dál už se Budějovice úspěšně bránily.

Hosté se sice v závěru tlačili do ofenzivy, kterou mají s 63 góly jasně nejlepší v lize, ale žádnou vyloženou příležitost si už nevypracovali.

Autoři: ,

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...