Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Pardubice - Sparta 0:2, oba góly hlavou v první půli, vítězové jdou do čela

Sport

  19:13aktualizováno  21:00
Sparťanští fotbalisté vyhráli devátý ligový zápas za sebou a poprvé v letošním soutěžním ročníku jsou první v tabulce. V 26. kole zdolali domácí Pardubice 2:0, když oba góly padly hlavou a v první půli. Trefili se Kuchta s Krejčím. Příště doma hostí druhou Slavii, kterou o dva body přeskočili.

Fotbalisté Sparty slaví gól v Pardubicích. foto: Profimedia.cz

Sparťané do utkání nastupovali s tím, že věděli, že jejich rival v boji o titul ztratil. Slávistická remíza v Mladé Boleslavi (1:1) je povzbudila, zápas měli od začátku pod kontrolou, byli suverénní.

A kdyby proměnili aspoň polovinu velkých šancí, byl by z toho pro domácí těžký debakl. Porážka 0:2 je pro Pardubice sice mrzutá, zůstaly na posledním místě tabulky, ale proti Spartě na žádné body neměly.

„Báli jsme se hrát, druhý poločas se to sice trochu zlepšilo, ale pořád tam odvahy bylo málo. Jsem zklamaný,“ řekl pardubický kouč Radoslav Kováč.

Hosté dali poměrně brzy gól a pak už zápas jasně ovládli.

Drželi míč, dobře kombinovali, hráli po zemi a krátké přihrávky už od gólmana Kováře, často se dostávali do zakončení. Soupeře takřka k ničemu za celý zápas nepustili.

„Jsem spokojený s výsledkem. Jsme první, ale ještě je spousta zápasů před námi,“ řekl sparťanský kouč Brian Priske. „Soustředili jsme se na náš zápas, je jen škoda, že jsme nepřidali další góly a mnohem dřív definitivně rozhodnout.“

Po čtvrthodině nejdřív Sörensen hlavičkoval do břevna, vzápětí Kuchta už do sítě.

Sparťanský hroťák dal sedmý gól v desátém jarním utkání a jistě sám uzná, že byl pro něj snadný.

Spoluhráči Haraslín s Wiesnerem narážečkou vyšachovali obranu, Wiesner ve vápně ještě obešel protihráče a od zadní čáry poslal oblouček přes gólmana Budinského před prázdnou bránu.

Druhý gól padl do poločasu a rovněž hlavou. Po centru Kairinena z rohu kapitán Krejčí přeskočil Hranáče a míč doskákal k tyči. Krejčí hrál teprve jedenáctý ligový duel v sezoně a z pozice stopera dal osmý gól. Nevídaná bilance.

Po přestávce hosté sice herně tak nedominovali, ale o to víc si vytvořili gólových šancí. Jenže si v nich počínali nepřesně, někdy laxně, jindy zvolili špatné řešení.

Příležitost měli snad všichni ofenzivní hráči Haraslín, Kuchta, Čvančara, Wiesner, pak i střídající Karabec s Mabilem. A někteří nejen jednou.

Vrcholem sparťanské mizérie v zakončení byla poslední akce zápasu: Kuchta běžel z poloviny hřiště sám na bránu a pak poslal míč brankáři do ruky.

Jejich zahazovaní je v Pardubicích nakonec mrzet nemuselo. Domácí zahrozili snad jednou, ale po pěkné akci z levé strany přízemní centr na malé vápno Kovář kryl.

Nejtěžší okamžik hostující kouč Priske řešil při střídání. Když po hodině hry se rozhodl stáhnout dobře hrajícího Čvančaru, útočníkovi se to nelíbilo, naštvanost dával najevo, na polovině hřiště se obloukem vyhnul Karabcovi, který ho nahrazoval.

„Pak to vzal za správný. Všem hráčům i trenérům se omluvil. Tomáš je mladý chlapec, myslím si, že to pro něj byla taková malá lekce. Je to pryč,“ řekl Priske shovívavě.

Autor: