Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Ml. Boleslav - Slavia 1:1, další ztráta venku, radost z obratu vzal ofsajd

Sport

  16:32aktualizováno  20:07
Fotbalisté Slavie opět jednou nezvládli zápas na stadionu soupeře. Ve 26. kole Fortuna ligy jen remizovali s Mladou Boleslaví 1:1, skóre navíc museli dotahovat. Po krásné trefě Kušeje se to povedlo Zafeirisovi, branka Schranze ze závěru utkání kvůli ofsajdu neplatila.

Slávisté mají problém.

Venku počtvrté za sebou nezvítězili, po porážce v Budějovicích a remízách v Liberci a Teplicích zapsali další ztrátu v Mladé Boleslavi.

Vzhledem k tomu, že Sparta ve večerním zápase porazila Pardubice, přišla Slavia o vedení v tabulce. Týden před derby.

Mladoboleslavští po minulé remíze 0:0 s mistrovskou Plzní obrali o body dalšího favorita a v tabulce jim patří devátá příčka.

„Ztráta je nepříjemná, protože všechny ztracené body chybějí. Chtěli jsme to zvládnout, venku potřebujeme zápasy zvládat. Ale směrem k derby se nic nemění, chtěli bychom ho vyhrát, i kdybychom zvítězili,“ řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Slávistickému trenérovi Trpišovskému chybělo několik nemocných hráčů v čele s kapitánem Holešem či Ševčíkem. Na stoperu v lize poprvé od listopadu nastoupil Kačaraba, na levém křídle útočník Jurečka a na hrotu dostal tentokrát před van Burenem v úvodu přednost Tecl.

Do mladoboleslavské sestavy se vrátil uzdravený stoper Šimek a na pozici pravého halfbeka se při absencích Tomiče, Suchomela i Ekpaie vysunul netradičně Karafiát.

Pražané, hlasitě povzbuzovaní stovkami fanoušků, začali aktivně, ale domácí po několika minutách srovnali hru. Problémy vpředu dělali především urostlý Jawo a rychlonohý Kušej.

Právě druhý jmenovaný dvaadvacetiletý ofenzivní univerzál po 17 minutách převzal za vápnem Ladrovu přihrávku, obtočil se kolem Kačaraby a povedeným technickým obstřelem k tyči slabší levačkou překonal brankáře Koláře. Připsal si třetí ligový gól.

„Už před zápasem jsem si říkal, že bych zkusil střelu obalit Kolářovi na zadní, že není úplně tak pružný. Když jsem si to přebral na střed, už jsem neměl jinou myšlenku než vystřelit. Prostě jsem se ustřelil a padl z toho takovýhle gól,“ řekl Kušej.

„Nevím, jestli nejhezčí gól kariéry. Na podzim jsem podobný ještě v Prostějově dal Líšni, taky levačkou. Proti Slavii se to cení mnohem víc, asi na něj budu dlouho vzpomínat. V minulých zápasech jsem měl mraky šancí. Před zápasem jsem si říkal, že proti Spartě ani Plzni jsem nedal, takže do třetice proti top trojce bych mohl dát gól,“ doplnil.

Slávisté přidali a domácí s vypětím sil přestáli několik závarů.

Po Zafeirisově akci ale přeci jen inkasovali.

Dvacetiletý norský záložník z levé strany pronikl do vápna, první střelou napálil dvojici hráčů před sebou, ale z dorážky z úhlu se už trefil ke vzdálenější tyči. Oslavil první trefu v české lize a radost z něj mu nezkazil ani videorozhodčí, který neposoudil jeho postavení po odrazu od Tecla jako ofsajdové.

Trpišovský po změně stran stáhl Davida Juráska a poslal na trávník uzdraveného Provoda. Hosté získávali převahu a v 56. minutě měl dobrou šanci Jurečka, vystřelil však jen do gólmana Šedy. Neprosadil se ani dvě minuty nato, kdy po Lingrově centru nadvakrát na zadní tyči nepřekonal domácího brankáře.

„Venca je na sebe naštvaný, na tréninku tyhle šance proměňuje,“ uvedl Trpišovský.

Mladoboleslavským se od vystřídání kapitána Matějovského v 54. minutě nedařilo držet balon a Pražané, kteří ve středu až po prodloužení zvítězili v semifinále domácího poháru nad Bohemians 1905, získávali výraznou převahu.

„Mára Matějovský je pro nás strašně důležitý hráč, ale měl žlutou kartu. Věděli jsme, že Slavia je pro něj ještě pořád hadr na býka. Smrdělo to druhou žlutou, tak jsme ho raději vyndali,“ uvedl mladoboleslavský trenér Pavel Hoftych.

Domácí se štěstím ustáli pár závarů, osm minut před koncem po Masopustově přízemním centru z pravé strany Šedu překonal Schranz, ale radost z gólu mu vydržela jen pár desítek sekund, neboť videorozhodčí odhalil ofsajd.

V hektickém závěru už domácí remízu udrželi a v lize bodovali se Slavií poprvé po třinácti porážkách za sebou.

„Vítěznou branku se nám nepodařilo vstřelit, i když myslím, že výkon byl z naší strany nátlakový, nadějný a lepší než v minulých venkovních zápasech. Bohužel venku dostáváme od soupeřů výstavní góly a sami z tlaku dáváme málo branek,“ řekl Trpišovský. „Bod je pro nás ziskem na rozdíl od zápasu s Plzní, v němž jsme měli udělat tři. Z mála jsme vytěžili hodně, ale ani Slavia moc šancí neměla. Byli jsme pevní v defenzivě,“ dodal Hoftych.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...