Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Liga má po půl roce nového lídra. Sparta zaváhala a ztrácí bod na vedoucí Slavii

sparta foto: Radek Vebr, MAFRA

Neúplnou ligovou tabulku vedli už od soboty, kdy porazili 2:1 Bohemians. V neděli pak slávističtí fotbalisté mohli slavit znovu, Sparta totiž doma ztratila za remízu 1:1 s Mladou Boleslaví a po kompletním 27. kole za nimi zaostává na druhém místě o jeden bod. Nezvítězila ani Plzeň, která v Karviné hrála bez gólů 0:0.
  20:34aktualizováno  7. dubna 20:39

Spartu srazil už v úvodu vlastní gól Kaana Kairinena, který přišel po hostujícím rohovém kopu. Byla to v podstatě jedna ze dvou pořádných šancí Mladé Boleslavi, která za celý zápas vystřelila na soupeřovu bránu jen jednou – to když přímý kop Tomáše Ladry vyrazil brankář Peter Vindahl.

Vyrovnání zařídil Veljko Birmančevič těsně před přestávkou snadnou dorážkou poté, co Ladislav Krejčí pálil pouze do břevna. Sparťanské tempo zmrazil obrovským kiksem Angelo Preciado, jenž se podobně jako v jarním ligovém derby (0:0) nechal vyloučit za zbytečné oplácení.

„V prvním poločase jsme nedodržovali základní principy naší hry, to mě mrzí nejvíc. I když jsme dali gól, srovnali se a měli jsme velkou šanci zápas vyhrát, dostali jsme červenou kartu, která nám to udělala mnohem těžší. Ale to i ten výkon v první půli. I když jsme po přestávce byli dominantním týmem, vyhrát jsme si nezasloužili. A to právě za výkon v prvním poločase,“ uznal sparťanský trenér Brian Priske.

Domácí v závěru tlačili, Kairinen trefil tyč, gólman Petr Mikulec několikrát zasahoval, i proti hlavičce Ladislava Krejčího nebo Jana Kuchty. Hosté přestože hráli víc než půlhodinu v přesile, pouze se bránili a odkopávali. I tak mistrovi sebrali další dva body, celkově v sezoně pět.

A už podruhé se díky přičinění Mladé Boleslavi posouvá na první místo Slavia. Sparta vydržela na čele tabulky třináct kol, do konce základní části zbývají tři, mistr hraje příště na Bohemians, jeho rival v Plzni.

Slávisté zvítězili už v sobotu, v Edenu ale dlouho odolávali Bohemians. Těm se ale nedařilo soupeře jakkoli zaskočit. A tak po přestávce udeřili domácí, nejdřív skóroval z dálky Petr Ševčík, pojistku přidal Mojmír Chytil. Že bude nakonec vítězná rozhodla umístěná rána hostujícího Lukáše Hůlky. Ta pro Bohemians přišla příliš pozdě.

I proto mohl slávistický kouč Jindřich Trpišovský slavit rekordní 191. výhru v samostatné lize, čímž dotáhl Pavla Vrbu, který momentálně v soutěži nepůsobí.

„Strašně moc si toho vážím, je to pro mě až neuvěřitelná věc. Když jsem byl v divizi a ve třetí lize, sledoval jsem, jak Pavel se svým týmem (Plzní) vyhrál v Neapoli (3:0), jak dali dva góly na Manchesteru City. Dnes je to 191. vítězství stejně jako on, je to obrovská cifra. Musím říct, že jak tyhle statistické věci tolik nesleduji, tak o tomhle jsem věděl dlouho,“ řekl Trpišovský.

Překonat rekord může Trpišovský již v příštím kole ve šlágru v Plzni. Zatímco Vrba potřeboval ke 191 výhrám 339 zápasů, Trpišovskému k tomu stačilo 291 utkání.

Bohemians utrpěli teprve druhou jarní porážku, přesto mají ve druhé části sezony stále pouze jediné vítězství. V tabulce prozatím zůstávají jedenáctí, na horní hranici nadstavbové skupiny o udržení.

Stejně jako Sparta ztratila také třetí Plzeň. Ta v minulém dějství s Libercem (1:3) prohrála poprvé od listopadu, tentokrát ale ani neskórovala a čelo tabulky se jí znovu vzdaluje, na druhé sparťany ztrácí dvanáct bodů.

Západočechy ve čtvrtek čeká úvodní domácí utkání čtvrtfinále Konferenční ligy proti italské Fiorentině.

„V obou zápasech s Karvinou rozhodla účelnost zakončení. Nedali jsme gól, ale největším negativem je zranění Honzy Sýkory, odjíždíme zklamaní, ve čtvrtek nám bude chybět. Karviná byla velmi dobře připravená, hrála jednoduchý fotbal a mají bod, se kterým budou asi spokojení,“ uznal plzeňský asistent Marek Bakoš, jenž zastupoval vykartovaného hlavního trenéra Miroslava Koubka.

Stejně bodů má Plzeň i za sebou, o dvanáct zaostává čtvrtý ostravský Baník, jenž v neděli zvítězil v Jablonci 3:2. Domácí sice dvakrát snížili, ale na remízu už nedosáhli. Rozhodl vlastní gól stopera Nemanji Tekijaškiho.

Stejným výsledkem zvítězil také Zlín, ten tři góly nezvládl v lize vsítit od prosince, na všech se navíc podílel talentovaný devatenáctiletý záložník Tom Slončík, dva sám vstřelil a na jeden přihrál. Čtrnáctý celek tabulky se díky triumfu 3:2 nad Olomoucí, které je jeho první od půlky února, odpoutal od předposlední Karviné.

Pět gólů viděli diváci také v Liberci, a hned čtyři v hostující síti. Slovácko na severu Čech padlo 1:4 a prohrálo na jaře už pošesté z osmi pokusů. Liberec se dotáhl na skupinu o titul a také na svého sobotního soupeře, na nějž ze sedmého místa ztrácí už jen jediný bod.

Pro domácí je to druhá výhra v řadě, první pod novým majitelem Ondřejem Kaniou a s novým vedením v čele s Janem Nezmarem a sportovním ředitelem Theodorem Gebre Selassiem.

Smolný okamžik zažil teplický gólman Tomáš Grigar, svou hrubkou v rozehrávce daroval gól Hradci Králové, který díky zmíněné trefě, jediné střele na bránu v zápase a výhře 1:0 odvezl ze severu Čech všechny body.

Podobně to vypadalo i v Pardubicích, domácí totiž vedli už od šesté minuty. Další tlak ale nevyužili, a tak se prosadil soupeř. Českobudějovický útočník Zdeněk Ondrášek srovnal v osmdesáté minutě na konečných 1:1. Jihočeši ale dál zůstávají na posledním místě.

27. kolo Fortuna ligy

souhrn výsledků, článků a online reportáží

SPARTA PRAHA – MLADÁ BOLESLAV 1:1
minutu po minutě
Ztráta bodů i první příčky. Preciado znovu vyloučen
Priske: Budíček? Spíš tlačítko reset. Remíza nám ztěžuje boj o titul
Sparto, proč se červenáš? Obhájce ztratil drajv a liga má (ne)čekanou zápletku
Nálada na bodu mrazu. Výhru jsme si nezasloužili, uznal sparťan Panák

SLAVIA PRAHA – BOHEMIANS PRAHA 2:1
minutu po minutě
Góly Ševčíka a Chytila, hosté v závěru jen korigovali
Ajťák s inspirativním příběhem, jehož se slávisté báli. Soukup v Edenu nezklamal
Svátek v Edenu, trefil se Ševčík: Trenéři mi nadávají, ale já jsem nahrávací typ
Trpišovský vyrovnal Vrbu, pak naznačil plán s Ogbuem. Nasadí ho na Chorého?

KARVINÁ – VIKTORIA PLZEŇ 0:0
minutu po minutě
Další ztráta. Hosté přišli o dva body i zraněného Sýkoru
Obrala Plzeň o pět bodů, přitom bojuje o záchranu. Karviná navíc ani neinkasovala
Domácí jezdili po zadku a my nedávali šance, řekl plzeňský záložník Červ

JABLONEC – BANÍK OSTRAVA 2:3
minutu po minutě
Domácí dvakrát snížili. Hosty spasili Kpozo s Klímou
Baník vyhrál v Jablonci po 18 letech. V obou případech ho vedl trenér Hapal

SLOVAN LIBEREC – SLOVÁCKO 4:1
minutu po minutě
První výhra pod novými šéfy. Domácí stáhli elitní skupinu
Kozel po Slovácku: Náš nejlepší výkon. Moje budoucnost se bude řešit v létě
Boss, který nebude nudit. Kania odšpuntoval novou éru pro Liberec i ligu
Kyselé jubileum. Svědík: Takhle ligu hrát nejde, to je cesta do pekel

ZLÍN – SIGMA OLOMOUC 3:2
minutu po minutě
Domácí si po dlouhé době zastříleli. Zazářil talent Slončík
Slončíka chválil i Suchopárek. V závěru zlínský hrdina trnul o vítězství

TEPLICE – HRADEC KRÁLOVÉ 0:1
minutu po minutě
Trápení domácích. Hned v úvodu rozhodl Vašulín
Další šílený kiks brankáře. Vymýšlel jsem blbosti, štvalo teplického Grigara
Horejš po výhře v Teplicích: Motivace byla jasná, máme těžký los

PARDUBICE – ČESKÉ BUDĚJOVICE 1:1
minutu po minutě
Domácí dlouho vedli. Remízu vystřelil Ondrášek
Pardubický Surzyn po další domácí ztrátě: Asi potřebujeme hrát pořád venku

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...