Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Baník - Karviná 2:2, Ewertonův výstavní gól nestačil, hosté dvakrát srovnali

Sport

  14:56aktualizováno  18:23
Po dvaceti minutách napřáhl ještě z vlastní poloviny a vstřelil úvodní gól zápasu, pak Ewerton proměnil ve druhé půli penaltu. Jenže na obě jeho trefy zvládli karvinští fotbalisté zareagovat, nejprve zásluhou Regáliho a pak Ražnatoviče. Ve 28. kole tak uhráli cennou remízu se čtvrtým týmem tabulky, přesto zůstávají na posledním místě.

Baník nenavázal na minulé tři ligové výhry, přesto zvýšil svůj náskok na čtvrtém místě tabulky na čtyři body. Nováček Karviná zůstala poslední o bod před Českými Budějovicemi.

„Souhra výsledků je taková, že jsme náskok zvýšili ještě o bod, ale samozřejmě, že nás domácí remíza s Karvinou mrzí a jsme zklamaní,“ řekl trenér Ostravy Pavel Hapal na tiskové konferenci.

Ostrava dostala svou třetí nejvyšší domácí návštěvu sezony do varu hned zkraje utkání. Už ve čtvrté minutě Tanko hlavičkoval zblízka do karvinské branky, ale v době Klímovy přihrávky stál v postavení mimo hru a radost ochozů byla zbytečná.

ONLINE

utkání sledujeme minutu po minutě

Baník měl od pohledu více ze hry, ale současně v mezihře i dost kazil a dobře bránící Karviná ho držela daleko od brankáře Holce. Hosté mohli soupeře ještě více nahlodat ve 14. minutě - Čavoš po rohovém kopu zatřásl břevnem a proti dorážce Akinyemiho předvedl výborný postřeh gólman Letáček.

Domácí při nedostatku útočné kreativity aplikovali ještě další recept - střelu z dálky. Ewerton v 19. minutě zaregistroval za vápnem postaveného Holce a ještě z vlastní poloviny hřiště pak předvedl chytrý a pohotový lob, který doplachtil za záda překvapeného gólmana. „V týdnu jsme hráčům říkali, aby to zkoušeli i z dálky, protože Holec je často hodně venku. Ewe to provedl parádně,“ řekl Hapal.

Sebevědomí i převaha Ostravy pak šly nahoru, další velké příležitosti ale nepřicházely a Karviná, která se držela v kontaktu, znovu začala cítit šanci na bodový zisk.

Po dvojím poločasovém střídání hosté druhý poločas začali s větší aktivitou. A jejich snahu korunoval v 63. minutě zaslouženým vyrovnáním Regáli, který se protáhl do pokutového území a dokázal obstřelit i Letáčka. V české lize vstřelil první gól. „Střídání nám vyšla. Regáli dal krásný gól, jsme za něj šťastný, že mu to tam padlo,“ uvedl asistent trenéra Karviné Marek Bielan.

Jenže slovenský útočník Karviné se záhy stal i negativním hrdinou svého celku. V 73. minutě přišlápl ve vlastním vápně Kubalu a Ewerton z pokutového kopu znovu obnovil vedení Ostravy. V sezoně nejvyšší soutěže si polepšil už na 11 tref.

Ostrava ale neměla svůj den a ani druhým gólem soupeře nezlomila. Karviná nepřestávala být nebezpečná a v 80. minutě Ražnatovič výstavní ranou z šestnáctky podruhé vyrovnal. Také černohorský hráč se stejně jako Regáli dočkal v devátém startu v české lize premiérového zásahu.

„Věděli jsme, že tady neprohrajeme. Viděl jsme na klucích, že ten gól dáme. Dvakrát prohrávat a zremizovat je pro kluky skvělé a dává nám to naději do dalších bojů, i když nám pořád teče do bot. Budeme dřít do poslední minuty a věřím, že se zachráníme,“ mínil Bielan.

Ostrava doma v lize s Karvinou ve čtyřech z posledních pěti utkání nezvítězila. Před vlastními diváky nevyhrála osm z minulých devíti duelů v nejvyšší soutěži a v sezoně tam získala jen 19 z celkových 44 bodů.

Karviná vyhrála jediné z posledních 15 kol. Venku v lize sedmkrát za sebou nezvítězila, vyhrála tam jediný z posledních 19 duelů a získala tam pouze sedm z celkových 21 bodů v ročníku.

Autoři: ,