Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Olomouc - Jablonec 1:0, oslabení domácí se vzchopili, rozhodl Chvátal

Rozhodčí Karel Rouček uděluje červenou kartu Jiřímu Spáčilovi z Olomouce (mimo snímek). foto: ČTK

Třikrát v řadě prohráli, po půlhodině šli po vyloučení Spáčila do deseti, přesto nakonec olomoučtí fotbalisté doma vyhráli. Jablonec porazili ve 28. kole zásluhou obránce Chvátala. Hosté prohráli popáté v řadě.
  14:59aktualizováno  19:26

„Je to úleva pro všechny z nás, někteří měli slzy v očích. Věděl jsem, že po vyloučení si to budeme muset odbojovat,“ řekl po zápase domácí trenér Jiří Saňák.

Na Andrově stadionu se utkaly týmy, které shodně prohrály poslední tři ligové zápasy. V olomoucké jedenáctce nahradil Nováka na levém kraji Uriča. Hosté kvůli trestům postrádali Hurtada, Martince a Filipa Součka, ani na lavičce kvůli zdravotním problémům nebyli v této sezoně nepostradatelní Kratochvíl a Tekijaški.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Zato Hübschman byl v základu poprvé od prosincového zápasu na Spartě.

Ve věku 42 let, sedmi měsíců a 10 dní se stal druhým nejstarším hráčem, který nastoupil v české lize, čímž předstihl Zavadila. Před ním je už jen Jindřišek z pražských Bohemians 1905.

Olomoučtí fanoušci pokračovali v protestech proti vedení klubu. V 19. minutě část publika demonstrativně opustila tribuny, což mělo symbolicky připomenout rok založení klubu 1919. Do té doby viděli jen dva náznaky šancí svého týmu. Zorvan vystřelil vysoko nad branku a ani Breite z dálky brankáře Hanuše příliš nepotrápil.

Ve 28. minutě domácí Spáčil přišlápl uprostřed hřiště Aléguému kotník a hlavní rozhodčí Rouček mu po kontrole u videa ukázal červenou kartu. V 37. minutě se Hübschman mohl stát i nejstarším ligovým střelcem, jeho oblouček mířil pod břevno, ale brankář Stoppen míč vyškrábl.

Souboj v utkání mezi Jabloncem a Olomoucí.

To už byli olomoučtí ultras zpět a jejich tým měl i v oslabení mírně navrch. Hru rozhýbal Fortelný, který ještě během první půlhodiny vystřídal zraněného Slámu. Nejprve udělal kličku i brankáři Hanušovi, ale z úhlu už nedokázal přesně zakončit. Pak připravil šanci pro Juliše, ale nejlepšímu střelci Hanáků v ligové sezoně míč v rozhodujícím okamžiku odskočil.

„Fanoušci tleskali, tým makal. Vnímáme, co se okolo našeho klubu děje, rozhodně nejsme v bublině. Vnímal jsem po zápase potlesk tribun a tohle je přesně cesta našeho trenérského štábu,“ řekl Saňák.

Po změně stran skončila Hübschmanova hlavička v síti, ale kvůli ofsajdu gól neplatil. Na druhé straně se vytáhl Hanuš při Uričově střele z hranice šestnáctky. Na Chvátalovu střelu po Breiteho průnikové přihrávce však byl krátký. Pro slovenského obránce šlo o třetí gól v sezoně nejvyšší soutěže.

„Do druhé půle jsme přeskupili řady. Jenže my nejsme schopni si vytvořit pořádné šance. Jediná větší přišla po rohu, pak tam byl ten gól z ofsajdu. Sigma hrála o všechno. Věděli jsme, že je v obdobně nekomfortní situaci jako my,“ povzdechl si jablonecký kouč Radoslav Látal.

Hostům se už vyrovnat nepodařilo, přestože střídající Náprstek k tomu měl v závěru blízko. Na Hané prohráli v lize potřetí v řadě a opět bez vstřelené branky. Stoppen poprvé v ročníku nejvyšší soutěže uhájil čisté konto. V příštím kole bude Sigmě kvůli žlutým kartám chybět Fortelný, Jablonci ze stejného důvodu Alégué.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...