Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

Sport

  18:04aktualizováno  19:59
Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost mají po zápase sparťané. Plzeňští po výborném výkonu vyhráli 1:0 gólem Šulce ze závěru utkání, slávisty sesadili z čela, kam se po týdnu vrátila Sparta. A s větším náskokem než měla, vede o dva body.

Slávisté zklamali. Sice měli mnohem víc střel na bránu, pět proti jedné plzeňské. Zahrávali víc rohů, ale za celé utkání si nevypracovali jedinou vyloženou šanci.

Vyhlíželi unaveným dojmem, přitom na rozdíl od soupeře už v týdnu evropské poháry nehráli. Někteří hráči podali podprůměrné výkony, nedařilo se Provodovi, Jurečkovi, Chytilovi, Wallemovi, nikomu z ofenzivních hráčů.

„Na tak velký zápas to od nás bylo hodně málo v ofenzívě. Plzeň hraje dozadu skvěle, není kam dát míč, my navíc hráli pomalu. A pak dostaneme gól ze situace, na kterou jsme se chystali,“ řekl slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

Plzeň porazila Slavii v sezoně i podruhé. A opakuje se tak situace z podzimu: Sparta po říjnové prohře v Boleslavi přepustila první místo Slavii, ale ta za týden podlehla doma Plzni a Sparta se na první příčku vrátila. Byla tam až do minulého týdne, ale remizovala s Boleslaví a pustila před sebe Slavii. V sobotu sparťané vyhráli na Bohemians, následně slávisté tíhu svého utkání neunesli.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Plzeňští sice nehráli s takovou zarputilostí jako například nedávno proti Spartě, ale o to víc vynikli fotbalově. Zápas odehráli až ladně, elegantně.

Jejich hrdina Šulc dal do konce dvě branky, ale před první se mu míč svezl po ruce, takže podle pravidel nemohla platit. Druhá v 87. minutě už ano. Kopicův centr sklepl Chorý pod sebe a nehlídaný Šulc z první z deseti metrů napálil míč pod břevno.

„Způsob hry ze čtvrtečního utkání proti Fiorentině jsme nemohli opakovat, měli jsme být aktivní, vysunout obranu, protože české týmy tak silné na balonu nejsou. První poločas byl vyrovnaný, v druhém jsme dominovali, měli jsme tlak, trvalou převahu a skvěle jsme bránili,“ prohlásil plzeňský kouč Miroslav Koubek.

V první půli se hrál poměrně otevřený fotbal z obou stran, s kterým se líp nejdřív popasovali domácí. Dařilo se jim zastavovat soupeřovy výpady a rychle obracet hru. Na hrotu se rval statný Metsoko, nepříjemný pro hostující obránce byl jako vždycky i Chorý.

Plzeňský trenér Koubek předává taktiku Tomášovi Chorému.

Domácím se dařilo dostat míč do stran a centrovat, což vnášelo do slávistické defenzívy zmatky. Největší šance první půle vzešla z dlouhého nákopu, při kterém hostující obránci Ogbu se Zmrzlým míč nezkrotili.

Za oba se dostal Kopic, jeho zpětnou přihrávku před prázdnou bránu na Šulce však nechtěně zastavil Metsoko, ale míč se odrazil šťastně pro Chorého. Stačilo ze dvou kroků trefit odkrytou bránu, ale jeho zakončení bylo ledabylé, takže Vlček obětavým zákrokem stihl ránu srazit.

Hosté odevzdávali střed pole, neměli druhé míče, v soubojích byli pozdě, často faulovali. V ofenzívě si nevěděli rady. Přitom začali nadějně, po pěti minutách po zaváhání Dweha se na dostřel probil Jurečka, jeho nenápadná rána nadělala Jedličkovi potíže. Skočila před ním, míč mu nafackoval, ale před dobíhajícím Chytilem v poslední chvíli ve skluzu odvrátil Hranáč.

Pak měli slávisté dlouhé hluché minuty, zmátořili se až v závěru poločasu. Pomohly jim standardky, především rohy. Centrované míče zase dělaly potíže plzeňské obraně. Když Jemelka jeden takový nezachytil, Wallem se rázem ocitl v pozici v malém vápně, ale nedokázal míč usměrnit ani zpracovat.

Během první půli i Plzeňští na čas vypadli z role, vůbec jim nezahrál Šulc, jenž je nakonec oslavovaným králem šlágru. Domácím se nedařily ani standardky, Kalvach obvykle trefil prvního bránícího hráče, ani levačka Souarého nebyla přesná. Přesto nakonec rozhodli po centru, byť ze hry.

V 59. minutě po akci Souarého sice Šulc dostal míč do sítě, když v souboji uspěl proti Zmrzlému. Ale míče se dotkl rukou a na doporučení videoasistenta gól neplatil. On to věděl předem, ani se pořádně neradoval, jen se usmál. Nakonec se oslavného gesta dočkal tři minuty před koncem.

Do gólu hra byla rozháraná, slávistický kouč Trpišovský se výkon svého týmu snažil vylepšit několika střídáními, ale to se vůbec nepovedlo. Především se Zafeirisem sáhl úplně vedle. Norský mladík se jen hádal, rozhazoval rukama, ztrácel míče nebo fauloval.

To jeden z náhradníků Jurásek se jednou dostal do nadějného brejku, ale jeho zakončení bylo slabé.

Na domácích postupem času bylo znát, že v týdnu hráli čtvrtfinále Konferenční ligy proti Fiorentině (0:0), kdy běhali především bez míče. Jejich pohyb nebyl svěží, což nepřekvapilo. Ale překvapilo, že slávisté na tom fyzicky nebyli líp.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...