Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Liberec - Bohemians 0:1, hosté rozhodli v nastavení. Spasil je útočník Kozák

Liberecký obránce Matěj Chaluš (vlevo) a David Puškáč z Bohemians foto: ČTK

Loni pálil právě v Liberci, teď v dresu Bohemians své bývalé spoluhráče sestřelil. Útočník Matyáš Kozák gólem v nastavení zařídil hostujícím fotbalistům výhru 1:0 ve třetím kole Fortuna ligy. Domácí navíc ve druhém poločase neproměnili pokutový kop, pokus Ľubomíra Tupty zlikvidoval brankář Michal Reichl.
  14:57aktualizováno  18:42

Domácí trenér Luboš Kozel neskrýval své rozčarování.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

„Jen hlupák opakuje stejnou chybu dvakrát. Jen hloupé mužstvo si nechá dát gól opakovaně v poslední minutě, opět neubráníme standardku, jako se nám to stalo už v Boleslavi. Dvě individuální chyby v závěru nás připravily o bod. Kdyby se hrálo 89 minut, máme o tři body víc. Jsem zklamaný a naštvaný,“ řekl Kozel na tiskové konferenci.

Kouč Bohemians Jaroslav Veselý udělal ve srovnání se čtvrteční prohrou 2:4 v domácí odvetě s Bodö/Glimt dvě změny: do středu zálohy se vrátili Jindřišek a Hrubý místo Hály a Kovaříka.

V osvědčené liberecké sestavě Fukalu nahradil Mikula, ale už po čtvrthodině musel místo zraněného obránce Plechatého nastoupit Prebsl.

Za celý první poločas se diváci nedočkali ani na jedné straně střely na branku. Hra na deštěm smáčeném trávníku byla rozkouskovaná fauly a častým ošetřováním hráčů.

Jedinou vážnější šanci měl v sedmé minutě Tupta, který se řítil na branku Pražanů, ale zamířil vedle.

V nastaveném čase prvního dějství hlavičkoval Puškáč v dobré pozici nad libereckou branku, jenže ve výskoku si poranil koleno a do druhého dějství už nenastoupil.

Druhý poločas byl nesrovnatelně rušnější. Hned po změně stran propadl centr hostů až k volnému Matouškovi, pár kroků před libereckou brankou se však odrazil od jeho hrudi přímo do náruče brankáře Vliegena.

Na druhé straně po Frýdkově rohovém kopu trefil Kulenovič hlavičkou jen boční síť.

V 57. minutě proklouzl Frýdek mezi dvěma protihráči do šestnáctky, Hrubý mu pomohl na zem a rozhodčí Szikszay bez váhání ukázal na penaltový puntík. Tupta sice zamířil k tyči, ale Reichl tam byl včas. Gólman Bohemians pak svůj tým podržel i tváří v tvář střídajícímu Rabušicovi a podruhé v ligové sezoně udržel čisté konto.

Šance měli i hosté. Bývalý hráč Severočechů Matoušek předvedl velké sólo z poloviny hřiště, ale v koncovce vysoko přestřelil. Vzápětí nebezpečně vypálil kapitán Jindřišek, ale tečovaná střela skončila vedle branky.

Rozhodnutí padlo až po vypršení normální hrací doby. Po rohovém kopu vrátil přetažený míč Křapka před branku a Kozák tvrdou střelou k tyči nedal Vliegenovi šanci.

Střelec, který je ve Vršovicích na hostování ze Sparty, ještě na jaře oblékal dres Liberce, a tak premiérový gól v ročníku nejvyšší soutěže ani nijak zvlášť neslavil.

„Vysnil jsem si to, že bych tady mohl dát gól. Jsem rád, že se to ke mně odrazilo, snažil jsem se jen trefit bránu. Hodně se to ve mně pralo. Jednak velká radost, ale prožil jsem tady pěkné časy, tak si oslavy nechám až na večer,“ vysvětlil Kozák.

Zato jeho spoluhráči měli dvojnásobnou radost, neboť se jim povedlo pod Ještědem vyhrát v lize podruhé za sebou.

„Po tom těžkém období, které máme za sebou, bych bral i bod,“ řekl trenér vítězů Veselý. „Přežili jsme penaltu, což domácí dostalo pod deku. Hnali se pak za vítězstvím a trochu zapomněli na defenzivu. Měli jsme štěstí, ty tři body nám pomohou, abychom se uklidnili.“

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...