Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia - Zlín 2:1, místo přesvědčivé výhry se domácí v závěru strachovali

Slávistický útočník Mick van Buren obchází Filipa Žáka ze Zlína. foto: Jakub Stadler, MAFRA

Třetí zápas, třetí vítězství, ale s varováním. Fotbalisté Slavie sice pokračují ve stoprocentním vstupu do nového ročníku, před prvním evropským střetnutím s Dniprem porazili v nejvyšší soutěži doma Zlín 2:1. Avšak v závěru málem v duelu rozehraném na vysokou výhru o plný zisk přišli.
  17:59aktualizováno  20:09

Slávisté si zkomplikovali hladkou cestu za vítězstvím, když dovolili pár minut před koncem Zlínu kontaktní gól, viditelně se začali obávat o úspěch.

Ale nakonec stav 2:1 uhájili.

Kdyby ne, muselo by to pro ně být k vzteku. V téměř vyprodaném Edenu totiž od úvodního hvizdu v silné sestavě kontrolovali hru, stupňovali tlak, přibývalo šancí a bylo jen otázkou času, kdy soupeře udolají.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Stalo se tak krátce po změně stran, domácí si na start druhé půle přenesli výraznou ofenzivní převahu z konce poločasu prvního a ihned udeřili. Zafeirisův centr sklepl Jurečka pro Lingra, který zblízka mezi nohama brankáře Dostála dopravil míč do sítě.

Vzápětí se o totéž pokoušel Jurečka, ale neuspěl a zakončení mu nevyšlo ani o chvíli později, kdy v tutové pozici slabě dorážel Lingrův pokus. Až pohledná akce po zemi po ose Zafeiris, Oscar, Provod, van Buren vedla ke druhé slávistické brance.

„Dobře jsem se nabídl na první tyč, jako musí každý útočník, a Provi mi tam z křídla dal pěkný balon,“ děkoval van Buren.

Tou dobou uplynula ze zápasu hodina a svěřenci trenéra Trpišovského pokračovali v sebevědomém představení plného klidu a lehkosti v kombinaci. Gólů však měli dát víc, šancí si vytvořili víc než dost.

A tak se výkon postupně změnil v příliš pohodlný a když Zlín najednou z ničeho nic po nepřesné přihrávce střídajícího Juráska uprostřed hřiště snížil hlavičkou Černína, kterou za Koláře přizvedl Vlček, atmosféra zhoustla. Hosté vycítili šanci. Vysunuli presink na všechny tři stopery Slavie a ještě ji potrápili.

Zaplněnými tribunami to jen úlevně zahučelo, když se střela zlínského Koláře snesla nad břevno slávistického Koláře...

„Slavia si možná po druhém gólu myslela, že je po zápase. Byla v závěru nervózní, fotbal z naší strany byl mnohem lepší než ve zbytku duelu. Je škoda, že jsme to nepotrestali, ale Slavia si vyhrát zasloužila. Remíza dva dva by pro ni byla krutá,“ uvedl zlínský kouč Vrba.

Slávisté si za nervózní finiš můžou jen a jen sami, tou dobou měli vést čtyři pět nula. „Zbytečně jsme takový zápas s takovou převahou dohrávali v nervozitě,“ pravil trenér Trpišovský.

Jen v úvodním dějství se třikrát rozezněla branková konstrukce za Dostálem, nejdřív tyč po ráně Provoda z dálky, potom tu samou trefil hlavou van Buren. Mezitím napálil břevno nápaditý Zafeiris.

„Měli jsme neskutečné množství šancí, kdybychom hráli první půli dva dny, tak bychom snad gól nedali. Nevím, co by se muselo stát,“ hodnotil s úsměvem Trpišovský.

Slávisty předtím vystrašil akorát na začátku Žák, který po zbytečné ztrátě Oscara na vlastní polovině vedl brejk, jenže z hranice vápna jako by se zalekl šance a vystřelil nepřesně. A potom po změně stran jejich brankář Kolář, který hlídal centr letící mimo a balon mu přitom za zády spadl na tyč.

Zlín, který zůstává na nule, se jinak většinu duelu se musel bránit. Slavia útočila a útočila, i devět jejích fotbalistů se rozestavělo kolem pokutového území, kousek za půlkou zůstával pouze stoper Ogbu. Ve vyšším vítězství jí však kromě nedůrazu v koncovce zabránil také výtečný Dostál, kromě několika možností v první půli zlikvidoval i šance střídajících Tomiče a Chytila.

„Skóre by asi bylo vyšší, nebýt dobře postavené branky a Dostála. Myslím, že je jasné, kdo bude brankářem kola,“ dodal Vrba. Stejně jako minule na Spartě jeho tým o gól padl.

Slavia začíná směřovat myšlenky na první střetnutí s ukrajinským Dnipro-1, ve třetím předkole Evropské ligy se s ním utká ve čtvrtek od 19 hodin.