Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Plzeň - Bohemians 2:0, domácí prodloužili sérii výher. Trefili se Durosinmi a Cadu

Plzeňský útočník Rafiu Durosinmi slaví se spoluhráči svůj gól. foto: Petr Eret, MAFRA

Plzenští fotbalisté navázali na úspěšnou sérii a ovládli už deváté soutěžní utkání v řadě. V sedmém kole Fortuna ligy porazili 2:0 Bohemians. Velmi brzy otevřel skóre Durosinmi, chvíli před pauzou pak přidal pojistku Cadu.
  15:02aktualizováno  17:10

Postup do Konferenční ligy, pak také úspěšný víkend. Plzeň naposledy nezvítězila na konci července, kdy hrála 1:1 s Hradcem. Od té doby je stoprocentní.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Přestože naposledy si Klokani ze západu Čech odvezli všechny body, tentokrát byli bezzubí. Z posledních pěti ligových utkání prohráli třikrát.

Navíc je čeká těžký los, příští týden souboj s Baníkem, poté s Olomoucí.

„Dnešní vítězství považuji za vysoce zasloužené. Jsem rád, že jsme ho docílili před repre pauzou. Pak se do ní vstupuje s dobrou náladou a chutí do práce,“ řekl na tiskové konferenci plzeňský trenér Miroslav Koubek, jenž v minulosti vedl Bohemians.

Plzeňští nastoupili se dvěma změnami oproti čtvrteční odvetě 4. předkola Evropské konferenční ligy s Tobolem Kostanaj (3:0). V záloze od začátku dostali přednost Jirka s Traorém místo Kopice a Šulce.

Domácí začali velkým náporem. Cadu ještě vypálil nepřesně, ale v deváté minutě už otevřel skóre Durosinmi, který se protáhl kolem Hybše a Kadlece a po kličce gólmanovi Reichlovi zakončil do odkryté branky. Nigerijský útočník v ligové sezoně skóroval poprvé, tři branky si připsal v kvalifikaci Konferenční ligy.

Na druhé straně bývalý plzeňský záložník Kovařík našel přesným centrem Hůlku, jehož hlavičku vyrazil gólman Staněk. Domácí měli více šancí. Po standardní situaci Dweh na zadní tyči zakončil nad břevno, Buchovu přízemní ránu zase Reichl vytáhl na roh.

Plzeňští fanoušci během utkání proti Bohemians

Bohemians znovu zahrozili ve 38. minutě. Další bývalý hráč Viktorie Hybš z dálky vystřelil a Prekop míč tečoval na tyčku. Poslední slovo v prvním poločase měla Viktoria a ve 45. minutě Cadu lehce tečovanou ranou do horního růžku zvýšil na 2:0. Brazilský krajní hráč v ligovém ročníku skóroval poprvé, za poslední čtyři soutěžní zápasy má bilanci dvě branky, čtyři asistence.

„Byl to asi můj nejhezčí gól v české lize. Měl jsem trošku štěstí, protože to tečoval protihráč. Ale hodně to trénuju a mám radost, že mi to vyšlo,“ popsal Cadu. „Inkasujeme ve 45. minutě, kdy hloupě vystoupíme a nedohrajeme situaci. To rozhodlo o osudu utkání,“ přidal trenér Bohemians Jaroslav Veselý.

V úvodu druhého dějství se do zakončení dostali hosté, ale střídající Dostál hlavičkoval vedle. V 60. minutě se mohl uvést gólem čerstvý domácí náhradník Kliment, ale z voleje minul branku. Plzeňský útočník neoslavil gólem své páteční 30. narozeniny ani v 70. minutě, kdy znovu přestřelil.

O necelou čtvrt hodinu později selhal ve velké šanci i Chorý, který v ideální pozici napálil nohu Reichla. Gólman Bohemians uchránil hosty od debaklu, v závěru tváří v tvář vychytal Vydru i Klimenta.

„Znám ho, tyhle věci zblízka chytá famózně. Je v tom jedinečný, dokáže zmenšit úhel, nepadá napřed, roztáhne se. I Chorasovi (Chorému) to dobře přečetl. To je jeho nejsilnější zbraň,“ ocenil Koubek svého bývalého svěřence z Hradce Králové.

Autoři: ,