Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Na kameře jen děti. Slávisté odešli kvůli domácí hymně, Sparta tím porušila řád

Nastoupení sparťané a slávisté před vzájemným derby foto:  Michal Sváček, MAFRA

Možná jste ten zvláštní okamžik zachytili: před nedělním ligovým derby přicházejí ve špalíru na hřiště rozhodčí a fotbalisté Sparty i Slavie. Poté kamera postupně přejíždí přes obličeje domácích, jenže jakmile mine posledního sudího mezi týmy v řadě, zůstávají ve zbytku záběru stát jen děti v sešívaných dresech, zatímco hosté se protestně procházejí po trávníku. Proč?
  15:48

Za vším je zvuková složka předchozího popsaného obrazu. Zatímco se hráči šikovali vedle sebe, z reproduktorů na Letné stále dohrávala sparťanská hymna.

Ta sice ostatně zní před každým domácím zápasem, jenže podle Rozpisu celostátních soutěží od Ligové fotbalové asociace by měla doprovázet pouze nástup, nikoli okamžik, kdy už oba celky stojí připravené na hřišti.

„Před zahájením utkání může být klubová hymna hrána pouze do chvíle, než rozhodčí s hráči vstoupí na hrací plochu,“ stojí doslova v bodě 12.12.

Výřez z Rozpisu celostátních soutěží Ligové fotbalové asociace.

„Chápeme, že odehrání klubové hymny v rámci nástupu je v souladu s cílem Sparty vytvořit atmosféru pro své hráče a fanoušky a zároveň se tím pokouší rozhodit hráče Slavie,“ uvedl vršovický klub v prohlášení.

„Jedná se však o vědomé a opakované porušení předpisů LFA, na které je Sparta po každém derby upozorňována. Z naší strany bylo toto záměrné porušení předpisů tolerováno s příslibem, že se situace nebude opakovat. Opět však nastala, a tak není důvod, aby hráči Slavie stáli v pozoru na hymnu svého největšího rivala,“ doplnil.

Choreo sparťanských fanoušků během derby proti Slavii

Zmínil také, že na Slavii hraje při nástupu kromě ligové znělky ještě státní hymna, tedy jediné dva oficiálně povolené hudební podkresy.

Přesto i v Edenu při nástupu hráčů zní současně jiná instrumentální skladba od skladatele Giuseppe Verdiho. Ta se ale včas tlumí ve chvíli, kdy jsou oba celky srovnány v řadě.

To se na Spartě v neděli načasovat nepovedlo. Fotbalisté čekali aspoň třicet dalších vteřin, než dohraje zbytek klubové hymny.

„Ligová fotbalová asociace situaci kolem načasování odehrání klubové hymny AC Sparta Praha zaregistrovala. Z našeho pohledu došlo k porušení Rozpisu celostátních soutěží,“ napsal posléze v pondělí na sociálních sítích mluvčí asociace Pavel Jahoda.

Co se týče možných trestů, incident se nedá považovat za jednoznačný disciplinární přečin. Nemůže jej tedy dodatečně řešit disciplinární komise.

„Standardně takto hymnu hrajeme,“ reagoval na diskuze na sítích moderátor Zdeněk Novotný, který se na Spartě podílí na přípravě zápasového programu.

„Její začátek je bez hráčů na ploše – a dle načasování připravenosti hráčů, rozhodčích, TV přenosu jsou vpuštěni na nástup. Hymna většinou dohrává při něm. Uznávám – včera časování nevyšlo dle bodu 12. 12. Za to se omlouvám!“ doplnil.

Sparta hodlá vzniklou situaci vyřešit a společně s LFA nalézt funkční řešení, aby stanovená pravidla dodržovala.

„Klubovou hymnu ale budeme před utkáními hrát i nadále. Je nedílnou součástí předzápasového programu, hráči i fanoušci se na ni těší, protože slouží k vytvoření té správné atmosféry na zaplněné Letné,“ uvedl pro iDNES.cz sparťanský ředitel komunikace Ondřej Kasík.

„Načasování nástupu budeme společně s LFA řešit tak, aby obě strany byly ve výsledku spokojené,“ dodal.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...