Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bořil si nezahraje čtyři zápasy, Krejčí dva. Tresty znají i Řehák s Barankem

Kapitáni Ladislav Krejčí a Jan Bořil jsou jen krůček od rvačky foto:  Michal Sváček, MAFRA

Ladislav Krejčí bude Spartě chybět v poháru proti Líšni a v utkání s Plzní. Trest dostal za potyčku s Janem Bořilem v nedělním ligovém derby. Slávista si nezahraje čtyři zápasy. V úterý o tom rozhodla Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace. Za vběhnutí na hřiště dostali stopku také Pavel Řehák a Miroslav Baranek. První na dva zápasy s pokutou čtyřicet tisíc korun, druhý pouze na jeden a k tomu zaplatí deset tisíc korun. Slavia se proti verdiktu odvolá.
  18:54aktualizováno  19:23

Disciplinární komise se zabývala šarvátkou z 87. minuty po které dostali červenou kartu mimo jiné oba kapitáni, Jan Bořil a Ladislav Krejčí.

Komise celou situaci vyhodnotila jako tělesné napadení a mohla udělit trest ve výši až osm utkání.

„Disciplinární komise při hodnocení přihlédla k celému průběhu konfliktu a zhodnotila, že u hráče Krejčího se jednalo primárně o držení a cloumání, zatímco u hráče Bořila se jednalo i o udeření a to i ve vztahu k hráči Haraslínovi,“ vysvětlil před budovou LFA její předseda Richard Baček.

Hromadná strkanice nastala poté, co domácí Mojmír Chytil dohrál souboj s Peterem Vindahlem. Hostující brankář ho hlasitě okřikl a vzápětí se na místo shlukli hráči obou týmů. K těm po chvíli přiběhl i Bořil, který šel svého spoluhráče bránit dost nevybíravým způsobem.

Slavia s rozhodnutím nesouhlasí a proti čtyřzápasovému zákazu pro Bořila se odvolá.

„Považujeme ho vzhledem k předloženým podkladům za neadekvátní. Dle dostupných záznamů Jan Bořil situaci nevyprovokoval a pokud komise rozhodla o takovém trestu, tak měla stejně přistoupit i ke všem dalším hráčům zapojeným ve zmíněném konfliktu,“ uvedl ředitel slávistické komunikace Jakub Splavec.

Bořil se nejprve snažil odtáhnout Tomáše Wiesnera a následně se on i Krejčí pustili do potyčky. Oba na sebe křičeli a drželi se pod krkem, slávistický obránce poté ještě rukou udeřil Lukáše Haraslína, který se k němu přiblížil zezadu.

Ladislav Krejčí a Jan Bořil jsou jen krůček od rvačky

Sparta rozhodnutí o Krejčího stopce na dva zápasy, která ho připraví o pohárový zápas ve středu v Líšni a ligový duel s Plzní, přijala. O odvolání se teprve rozhodne.

„Ještě nechci být definitivní k případnému odvoláni, o této možnosti jsme se nebavili, kolegy jsem jen informoval o výsledku a o tom, že byla naplněna představa o tom, s čím jsme sem šli. Tedy, že míra prohřešku byla na obou stranách neporovnatelná,“ sdělil ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

„Snažili jsme se před Komisí důkladně rozebrat, jak obě situace vypadaly, použili jsme kamerové záznamy a fotky. Pro mě osobně to bylo nejhorší utkání za posledních patnáct let a z naší strany bylo potřeba osvětlit celý kontext nedělního derby,“ doplnil.

Na hrací plochu ve stejnou chvíli vběhli také Pavel Řehák, asistent trenéra Slavie, a sparťanský vedoucí týmu Miroslav Baranek. I je rozhodčí Ladislav Szikszay vyloučil.

„Miroslav Baranek a Pavel Řehák se vběhnutím na hrací plochu dopustili disciplinárního prohřešku, jelikož z jejich strany došlo k narušení řádného průběhu hry. Ani jeden z nich se však nezapojil do šarvátky, která v tu dobu mezi oběma tábory probíhala, což Disciplinární komise vzala jako polehčující okolnost,“ vysvětlil Baček.

Kapitáni Ladislav Krejčí a Jan Bořil odhodili veškerou galantnost a drží se...

Baranek obdržel stopku na jeden zápas a desetitisícovou pokutu, Řehákův trest je vyšší: dva zápasy a k tomu musí zaplatit čtyřicet tisíc.

„U pana Řeháka je však potřeba zmínit, že na hřiště vběhl jako první a především neoprávněně po vyloučení sáhl na čtvrtého rozhodčího, což považujeme za naprosto nepřijatelný akt, který nemá ve fotbalových zápasech co dělat. Navíc je v recidivě, protože byl v posledních dvou letech již potrestán,“ dodal Baček.

Zmíněné situace nastaly během nedělního derby mezi Spartou a Slavií, které bylo od začátku vyostřené a plné tvrdých soubojů. Diváci na stadionu příliš fotbalu neviděli.

Atmosféra byla vypjatá i v ochozech. Slávisté si připravili choreo, ve kterém svého rivala uráželi, fanoušci Sparty naopak ve druhém poločase naházeli dělbuchy do domácího sektoru.

„My jsme hráli to derby venku, takže příliš neovlivníme, v jakém prostředí bude. Přáli bychom si přijet na Slavii a v rámci vzrůstající kultury českého fotbalu tam odehrát utkání v diametrálně odlišné atmosféře,“ doplnil Kasík.

Komise s oběma kluby zahájí disciplinární řízení, které se uskuteční ve čtvrtek 5. října. Podle ní se fanoušci Sparty dopustili nesportovního chování, naopak Slavia porušila povinnosti pořadatele. Mužstva mohou pykat za použití pyrotechniky i nevhodné pokřiky.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...