Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Otevřený trénink jako nový trend? Slavia naladila fanoušky, hráči potěšili děti

Slávisté během otevřeného tréninku pro fanoušky před utkáním s Plzní foto: SK Slavia Praha

Předzápasový trénink na hlavním stadionu není pro fotbalisty Slavie nic neobvyklého. Když ale nastupovali za bouřlivého potlesku fanoušků, museli cítit, že jde o speciální událost. Klub se rozhodl před ligovým šlágrem proti Viktorii Plzeň ukázat veřejnosti jejich přípravu - a když jen sedíte a pozorujete nasazení hráčů i jejich příznivců, vnímáte, že v sobotním souboji půjde o hodně.
  21:09

Především může výrazně napovědět, kdo bude po 23. kole nejblíže titulu - vždyť všechny tři celky na čele od sebe mají odstup po jednom bodu.

A aktuálně vedoucí Slavia se rozhodla vnést do českého fotbalu trochu té zahraniční novoty. Je minimálně raritní, aby předzápasový trénink v české nejvyšší soutěži snímaly televizní kamery.

Ale uberme na lesku, zaplnit vyhrazenou Severní tribunu se nepovedlo.

Přesto dokázalo až sedm stovek fanoušků vytvořit takřka zápasovou atmosféru, což značně ulehčoval jinak prázdný stadion.

Odpočet postupně přibližoval start rozcvičky, mezi lavičkami hrdě pochodoval slávistický šéf Jaroslav Tvrdík a emotivně se zdravil s procházejícím realizačním týmem.

Z útrob stadionu se vynořili i fotbalisté, zatím ještě neorganizovaní pozorovatelé bouřlivě tleskali, ale do příchodu chlapíka s megafonem zůstal stadion tichý. Hráči se mezitím přirozeně rozdělili do několika táborů, ve kterých se protahovali.

V jednom z nich spolu konverzovaly zejména zahraniční posily - k Zafeirisovi, Ogbuovi, Santosovi či Ewertonovi s Van Burenem ale přiskočily i zkušené stálice Bořil se Schranzem.

Následovala oblíbená disciplína. V bagu se objevil i kouč Jindřich Trpišovský, a bránil zkušeně - uprostřed hloučku se dlouho neohřál a už zase rozdával přihrávky.

Pod dohledem realizačního týmu fotbalisté zároveň nacvičovali v improvizovaných situacích překonávání napadajícího soupeře. Do občasného ticha byly patrné i pokyny trenérů. „Schranzíku, hlídej si ten represink!“ snažil se přehlušit hlasitý buben Trpišovský.

Instrukce hráči dostávali v češtině - o překlad se starali hlavně asistenti, občas vypomohl například záložník Hromada, když vysvětloval Oscarovi, na co si mají dát příště pozor.

Ačkoli Slavia promuje nadcházející šlágr heslem „bez nenávisti“, a na to konto například nechala sundat čelní plot u hostujícího sektoru, z úst domácích příznivců opakovaně zněly vulgární pokřiky směrem k Viktorii Plzeň i pražskému rivalovi Spartě.

V mezičase ale na tribunách panovala klidná a rodinná atmosféra, sem tam do ticha zazněl dětský smích či zvuk horlivě diskutujících hloučků. Trénink si užili zejména ti nejmenší, na závěr se totiž hráči s tribunou v zádech vyfotili a procházeli kolem prvních řad - ty obsadily právě děti, které s širokými úsměvy natahovaly ruce směrem ke svým oblíbencům.

I přes organizované fandění ale slávistický otevřený trénink srovnání se zahraničními vzory zatím nesnese. Vzpomeňte třeba na nizozemský Feyenoord, jehož fanoušci se při podobných akcích počítají na tisíce.

Přesto je jisté, že sobotní utkání bude mít početnou kulisu. „V kabině panuje výborná nálada. Čekáme, že to tady bude peklo,“ pravil do mikrofonu asistent Zdeněk Houštecký. „Věříme v dobrou atmosféru, na hřišti necháme všechno,“ řekl Trpišovský pro klubový web.

A jestli k něčemu podobné akce mají vést, tak je to právě k vytvoření pevnějšího pouta s klubem, což je jednoznačně ku prospěchu. Výtěžek ze vstupného navíc putoval na dobročinné účely. Bude tak zajímavé sledovat, zda se z otevřených tréninků před klíčovými souboji stane v Česku chtěná a navštěvovaná událost.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!