Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia vrátí plot před sektor hostů. Jinak by jí policie nedovolila hrát v Edenu

Sektor hostujících fanoušků na stadionu v Edenu. Nově bez čelního plotu. foto: SK Slavia Praha

Novinka nevydržela ani rok. Fotbalová Slavia musí kvůli nařízení policie znovu vybudovat oplocení mezi hřištěm a sektorem pro hostující fanoušky. Kdyby tak neučinila, stadion v Edenu by nezískal certifikaci pro utkání české nejvyšší soutěže.
  22:27

Změnu podoby vyčleněné části stadionu začala Slavia loni na jaře před vzájemným zápasem s Plzní. Záměr byl jediný: zlepšit podmínky hostujícím fanouškům, kteří na utkání přicestují.

Bez oplocené přední části pak měli lepší výhled, což poté podpořilo také odstranění ochranné sítě. Jenže podle policie je taková úprava příliš riziková, protože fanoušci mají v podstatě volný přístup na hřiště.

„Každý zápas klub komunikoval se zástupci policie a soupeře včetně jejich nejvyššího vedení o tom, jak k nastavení sektoru přistoupit. Při rizikových zápasech, na žádost hostujícího celku nebo při kláních soutěží UEFA, se přední část plotu a v několika případech i sítě, vrátily zpět,“ napsal klub v tiskové zprávě.

Přesto takové nastavení policii dlouhodobě nevyhovuje.

„Dle naší klubové filozofie musí být podmínky pro domácí i hostující fanoušky stejné. Vidíme to jako základní předpoklad cesty k plně vyprodaným stadionům nejen v Praze, ale po celé republice,“ oponuje předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Policie se nicméně v podvečer ohradila, že se nejedná pouze o její rozhodnutí. Stojí za ním prý certifikační komise, ve které má podle ní své zástupce také Ligová fotbalová asociace (LFA), Fotbalová asociace ČR (FAČR) a ministerstvo vnitra.

Klub zároveň doplnil, že „celý rok monitoroval fungování sektoru bez přední části plotu a nezaznamenal v soutěžních zápasech jediný problém, který by s jeho odstraněním přímo souvisel“.

Nejzávažnější incident pak zaznamenal v podzimním derby se Spartou, kde však plot před utkáním z bezpečnostních důvodů vrátil zpět.

„Slavia si však nyní nemůže dovolit nerespektovat rozhodnutí policie, které by vedlo v konečném důsledku k uzavření stadionu,“ vysvětluje a dodává, že požádá o schůzku s ministrem vnitra Vítem Rakušanem a bude apelovat na budoucí součinnost.

Debatu o prostorech pro fanoušky soupeřů v Česku pak postupně rozvíjí i pracovní skupina při LFA. „Budeme tuto situaci i budoucí změnu v přístupu k fanouškům v rámci celého fotbalu řešit znovu na její půdě,“ prohlásil Tvrdík.

Autor: