Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia má nového majitele. Miliardář Tykač s Číňany podepsal smlouvu

Pavel Tykač foto: Profimedia.cz

Avizovaný obchod dotažen. Český miliardář Pavel Tykač koupil od čínské společnosti CITIC Group fotbalovou Slavii Praha. Jeden z nejbohatších Čechů usedne v čele dozorčí rady klubu, který nadále povede Jaroslav Tvrdík.
  13:20aktualizováno  13:38

Nový majitel získává takřka stoprocentní (99,98) podíl na akciích klubu.

Informace ve čtvrtek odpoledne potvrdila Slavia na svém webu i prostřednictvím videa, v němž vystupuje sám Tykač. „Slávisti, vstupujeme do nové éry,“ vzkazuje klub fanouškům.

Dokončení transakce a schválení regulačními úřady v Česku i Číně očekává v únoru příštího roku. Prodejní částka se pohybuje kolem dvou miliard korun, součástí dohody je i koupě stadionu v Edenu.

Kromě Tvrdíka v klubu zůstane také stávající trenérský štáb kolem Jindřicha Trpišovského.

„Patřím mezi věrné slávistické fanoušky, stejně jako mezi ně patřil už můj táta i děda,“ řekl Tykač. „Moci se podílet na dalším rozvoji Slavie je pro mě velkou ctí. Doufám, že v mé práci budou jednou pokračovat i moje děti. Slavia je pro mě symbolem odvahy, píle a vytrvalosti, což jsou vlastnosti, na které sázím. I proto jde spíš o závazek než o investici.“

„Děkuji i prodávajícímu, který dokázal klub opět pozvednout na top českou i evropskou úroveň. Když se však naskytla příležitost do Slavie vstoupit, neváhal jsem,“ dodal Tykač.

„Všichni věříme, že Pavlův vstup do klubu bude pro další rozvoj Slavie velkým přínosem,“ doplnil Tvrdík. „Nového majitele vítáme a moc se těšíme na vzájemnou spolupráci.“

Bude miliardář Tykač lepším majitelem Slavie než Číňané?

celkem hlasů: 13191

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00neděle 31. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

Ano9054
Nevím2809
Ne1328

Vršovický celek měl čínské majitele od roku 2015. Společnost CEFC o tři roky později vystřídala skupina CITIC. Ta před dvěma lety odmítla vstup amerického investora Globalon, který chtěl koupit padesát procent akcií.

Devětapadesátiletý Tykač je podle říjnového vydání magazínu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem 183,3 miliardy korun. Jeho hlavní firmou je energetická společnost Sev.en Group, jež je aktivní převážně za hranicemi, byť v Česku vlastní některé elektrárny a uhelné doly.

Investuje do akcií (například Moneta Bank, ČEZ), v nedávné minulosti projevil otevřeně zájem o nákup mediálního domu MAFRA, kterou nicméně v září převzala skupina Kaprain Karla Pražáka.

Autoři: ,