Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fotbalová liga zůstane na O2 TV. Vyhrála tendr, kluby dostanou 430 milionů

ilustrační snímek foto:  Michal Sváček, MAFRA

Audiovizuální práva pro první fotbalovou ligu získal na dalších pět let dosavadní vysílatel O2 TV. Jejich cena se zásadně zvýší. Ligová fotbalová asociace (LFA), jež v Česku řídí profesionální soutěže, by mohla vyinkasovat až 430 milionů korun ročně včetně příjmů za prodej streamingových práv pro účely kurzové sázení.
  14:39

Současný vysílatel, televize O2 vlastněná investiční společností PPF, podala nejvyšší nabídku. Mezi subjekty, které se do tendru přihlásily, měl být třeba Canal+, Nova Sport, nebo Česká televize.

Právě nejvyšší nabídnutá suma nakonec rozhodla.

„Podařilo se nám uspět v dalším klíčovém výběrovém řízení, kde jsme prokázali, že dokážeme splnit nejpřísnější kritéria pro výrobu přenosů a podporu všech klubů. Česká liga ideálně doplňuje další prémiovou nabídku jako je Liga mistrů, anglická, německá či španělská liga,“ uvedla společnost O2 v tiskové zprávě.

Vysílatel bude nově povinen mimo jiné zajistit u všech utkání systém VAR včetně technologie tzv. kalibrované čáry pro posouzení ofsajdových situací.

K velké změně dojde také v rámci možnosti propagace soutěží, jelikož jak liga samotná, tak i jednotlivé kluby budou moci v rámci prezentace pracovat přímo se záběry ze hry na svých webech a sociálních sítích. Dosud měly právo tyto snímky používat pouze jejich vlastník a exkluzivní partneři.

Nejvyšší nabídku v soutěži o exkluzivní práva pro streaming utkání Fortuna ligy pro účely kurzového sázení pak zaslala zahraniční sázková společnost Betano působící v Evropě i Jižní Americe.

„Jsme spokojení, dosáhli jsme jednoho z klíčových cílů, které jsme si směrem k českému sportovnímu prostředí vytyčili,“ řekl k výsledkům tendru Roman Maco, country manager společnosti Betano pro Česko. „Od začátku bylo jasné, že hlavní zájemci o bettingová streamovací práva svedou tuhý boj. Velký zájem jen potvrzuje rostoucí sílu a potenciál českého ligového fotbalu.“

Betano je zároveň významným partnerem Sparty a Viktorie Plzeň.

Na práva pro druhou ligu nabídl nejlepší podmínky Pragosport, jenž vysílací práva vlastnil dosud.

Právě Pragosport placené televizi O2 dosud předprodával práva na vysílání první ligy.

Pragosportu vyprší kontrakt s LFA na konci této sezony, tedy 30. června příštího roku. Společnost, která vlastní práva od roku 2014, za ně platí ročně zhruba 150 milionů korun. O2 TV vysílá první ligu od sezony 2015/16, nejprve dávala jen dva zápasy kola a postupně převzala všechna utkání.

„Děláme to především pro diváky, protože jejich zájmu si velmi vážíme. Sledovanost překonává historické rekordy. Ukazuje se, že naše prémiové kanály nabízí unikátní možnosti pro reklamní zadavatele a také pro ligové kluby. Získají výrazně více financí, které mohou investovat do rozvoje mládeže. Troufám si tvrdit, že budeme patřit k největším podporovatelům českého sportu,“ dodal Marek Kindernay, výkonný ředitel stanice O2 TV Sport.

Tendr byl rozdělen do tří soutěží. O2 TV podala nabídku na televizní vysílání první ligy za více než 300 milionů korun za rok. Sázková společnost Betano údajně nabídla zhruba 120 milionů korun za možnost streamování zápasů na svém webu.

Další podrobnosti zveřejní asociace na konci listopadu po ligovém grémiu klubů, které musejí uzavření smluv s vítězi výběrového řízení formálně schválit.

O vysílacích právech se v posledních letech vedly velké diskuze. Dříve tendr neprobíhal, s tím ale nesouhlasil mimo jiné šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Obrátil se dokonce na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Nyní se o práva nově dvoukolově soutěžilo.

Autoři: ,