Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští fotbalisté do 21 let po dlouhém oslabení remizovali s Dánskem 0:0

Zleva: Tochi Chukwuani z Dánska a Matěj Jurásek z Česka. foto: ČTK

Čeští fotbalisté do 21 let remizovali doma s Dánskem bez branek a nevyhráli ani třetí kvalifikační utkání o postup na mistrovství Evropy v roce 2025 na Slovensku. „Lvíčata“ hrála v Českých Budějovicích od 38. minuty v oslabení po vyloučení Matěje Juráska.
  21:25

Svěřenci trenéra Jana Suchopárka si kvůli další bodové ztrátě zkomplikovali situaci ve skupině I, kde jsou předposlední. Na Wales a Dánsko ztrácejí tři body a na vedoucí Island dokonce čtyři, ostrovní celek navíc odehrál o utkání méně. Skupinu doplňuje Litva.

Jednadvacítka v úvodních dvou zápasech prohrála před měsícem na Islandu 1:2 a v pátek doma remizovala s Walesem 1:1. V obou případech přišla o body gólem v nastavení.

„Měli jsme dvě tři situace, kdy jsme mohli skórovat, ale zápas jsme neměli pod kontrolou, jak jsme chtěli, vinou vyloučení. Hráči zaslouží pochvalu za to, jak to v oslabení zvládli. Odvedli maximum od brankáře po útočníky. Vyloučení změnilo ráz celého zápasu, ale viděli jsme některé výborné individuální výkony,“ citoval web Fotbalové asociace ČR (FAČR) Suchopárka z tiskové konference.

V dnešním utkání, na němž byl i dánský trenér Sparty Priske, si ve 13. minutě první velkou šanci vypracovali hosté. Sörensen využil mezery v domácí obraně a přihrál Kvistgaardenovi, který však v ideální pozici zakončil vedle. Na druhé straně Kabongo po rychlém brejku vypálil nad. Vydra poté přihrál do šestnáctky Sejkovi, jenže kapitán „Lvíčat“ v jasné příležitosti přestřelil.

Kvalifikace ME do 21 let. Zleva Patrick Dorgu z Dánska, Patrik Vydra z Česka, Tochi Chukwuani z Dánska, Christophe Kabongo z Česka a Oscar Fraulo z Dánska

V 38. minutě uviděl Jurásek druhou žlutou kartu v utkání, čímž oslabil svůj tým. Navzdory početní nevýhodě se do zakončení dostal Kabongo, jehož ránu gólman Jörgensen vyrazil na roh. V závěru úvodního dějství mohl přesilovku Seveřanů zužitkovat Chukwuani, střelu z šestnáctky však vyslal nad břevno.

Krátce po změně stran střelu aktivního Kabonga ve vápně zblokovala obrana hostů. Dánové měli územní převahu, největší šanci si ale vypracovali až v 85. minutě, kdy střídající Ross krátce po příchodu na hřiště hlavičkoval nad.

Na šampionát přímo postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do baráže, v níž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast na mistrovství jistou.

„Teď už musíme jen vyhrávat. V březnu máme Island. Budeme chtít nyní mužstvo konsolidovat a musíme přidat efektivitu,“ prohlásil Suchopárek. „Máme to samozřejmě stále ve svých rukou, je potřeba vyhrát hned nadcházející zápas, kdy hrajeme s Islandem. I když jsme hráli dlouho v deseti, tak jsme předvedli, že máme velmi dobrý tým a chceme pořád na mistrovství Evropy postoupit,“ uvedl obránce a debutant Josef Koželuh.

Kvalifikace ME U21
Skupina I 17. 10. 2023 18:00
Česko Česko : Dánsko Dánsko 0:0 (0:0)
Sestavy:
Horníček – Koželuh, Prebsl, Chaloupek, Suchomel – Vydra – Jurásek, Daněk (46. Icha), Křišťan, Kabongo (81. Vecheta) – Sejk (C)
Sestavy:
Jorgensen – Gaei, Kristensen, Nielsen (C), Dorgu (67. Adelgaard) – Chumwuani, Fraulo, Sorensen – Rasmussen (67. Bundgaard), A. Lind (84. V. Ross), Kvistgaarden (84. V. Lind)
Náhradníci:
Vágner, Halinský, Tkáč, Šigut, Višinský, Labík, Endl, Icha, Vecheta
Náhradníci:
Jungdal, Lund, Kruse, Madsen, Lind, Ross, Bundgaard, Otoa, Adelgaard
Žluté karty:
14. Jurásek, 90+5. Prebsl
Žluté karty:
58. Dorgu, 62. Kvistgaarden, 90+4. Nielsen
Červené karty:
38. Jurásek
Červené karty:

Rozhodčí: Sabotič – Hansen, Dias

Tabulka:

1.Island22003:16
2.Wales31206:55
3.Dánsko31204:35
4.Česko30212:32
5.Litva30033:60
Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...