Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česká jedenadvacítka zahájila evropskou kvalifikaci porážkou na Islandu

Čeští fotbalisté do 21 let se radují z gólu v přípravném duelu se Slovenskem. foto: ČTK

Čeští fotbalisté do 21 let zahájili kvalifikaci o postup na Euro 2025 porážkou 1:2 na Islandu. Domácí na umělé trávě v Reykjavíku poslal do vedení na konci prvního poločasu kapitán Andri Gudjohnsen, v 87. minutě sice vyrovnal střídající Christophe Kabongo, ale ve čtvrté minutě nastavení rozhodl o výsledku Andri Fannar Baldursson. Svěřenci trenéra Jana Suchopárka dvakrát trefili brankovou konstrukci.
  20:37

Češi v devátém vzájemném utkání poprvé prohráli, další kvalifikační duel sehrají 13. října v Českých Budějovicích proti Walesu. Ve skupině I jsou ještě Dánsko a Litva.

„V zápase jsme nepodali takový výkon, abychom si úplně zasloužili vyhrát,“ řekl Suchopárek na tiskové konferenci. „Je to škoda, protože myslím, že určitě nemáme horší tým než soupeř, ale dneska byli šťastnější a efektivnější do koncovky,“ přidal třiapadesátiletý kouč.

Čeští mladíci na hřišti soupeře, kterého zdolali v play off o minulý šampionát v Gruzii a Rumunsku, mohli otevřít skóre už v šesté minutě. Vydrovu ránu z přímého kopu ale zastavilo břevno.

Island - Česko

utkání v reportáži minutu po minutě

O chvíli později Jurásek po kličce brankáři trefil z úhlu obránce Róbertssona. Ve 25. minutě zase Tkáč slabou střelou nepřekvapil gólmana Peterssona. Na druhé straně Borgbórsson o kousek minul Horníčkovu branku.

Ve 44. minutě už se Islanďané prosadili, když rychlý brejk zakončil přesnou střelou útočník Gudjohnsen, jehož slavný otec Eidur působil i v Chelsea či Barceloně.

Češi vstoupili do druhé půle aktivně a Černák z úhlu napálil boční síť. Dál ale hrozili i Seveřané, Baldurssonovu ránu z dálky zlikvidoval Horníček. Blízko vyrovnání byl v 65. minutě Karabec, který špičkou kopačky trefil tyčku.

Tři minuty před koncem se už hosté prosadili po chybě kapitána Gudjohnsena. Černák předložil míč Kabongovi a ten z ideální pozice nezaváhal. Záložník s konžskými kořeny, který působí ve slovenské Podbrezové, skóroval i při druhém startu za jedenadvacítku.

Čeští mladíci si ale závěr nepohlídali a ve čtvrté minutě nastavení Baldursson rozhodl o islandské výhře ranou zpoza šestnáctky do horního růžku. „Bylo tam několik soubojů, které jsme měli vyhrát, to se nám nepovedlo. V závěru jsme dopustili, že soupeř krásnou střelou utkání vyhrál,“ konstatoval Suchopárek. Jednadvacítka nenavázala na čtvrteční vítězství 2:0 v přípravě nad Slovenskem, které bude příští evropský šampionát hostit.

Na ME postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do baráže, v níž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast na turnaji jistou.

Kvalifikace ME U21
Skupina I 12. 9. 2023 18:30
Island Island : Česko Česko 2:1 (1:0)
Góly:
44. Gudjohnsen
90+3. Baldursson
Góly:
87. Kabongo
Sestavy:
Petersson – Pálsson, Róbertsson, Karlsson – Borgþórsson (62. Sigurpálsson), Ingason (90+5. Wöhler), Baldursson, E. Guðmundsson, Ó.Guðmundsson – A. Gudjohnsen (C), Sigurgeirsson (70. Djurić)
Sestavy:
Horníček – Vitík, Chaloupek, Vydra – Černák, Tkáč (65. Vecheta), Křišťan (77. Kaštánek), Suchomel – Karabec (85. Halinský), Sejk (C) (65. Fila), M. Jurásek (77. Kabongo)
Náhradníci:
Benediktsson – Valgeirsson, Stefánsson, Lúðvíksson, Ómarsson, Jóhannsson
Náhradníci:
Vágner – Labík, Endl, Boháč
Žluté karty:
5. Róbertsson, 69. Jónasson
Žluté karty:
21. Chaloupek, 78. Vitík, 86. Sejk

Rozhodčí: Kačevski – Vasilevski, Putilin (MKD)

Počet diváků: 504

Přejít na on-line reportáž

Tabulka

Tým Z V R P S B
1. Wales 2 1 1 0 5:4 4
2. Dánsko 2 1 1 0 4:3 4
3. Island 1 1 0 0 2:1 3
4. Česko 1 0 0 1 1:2 0
5. Litva 2 0 0 2 3:5 0
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!