Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

Stadion Evžena Rošického na Strahově. V minulosti dějiště zápasů české reprezentace, hrála na něm Slavia i Sparta, když rekonstruovaly své stadiony. Od podzimu 2022, kdy ho zavřel statik, chátrá. Sparta chce na jeho místě postavit nový moderní stadion pro 30 tisíc diváků. foto: Profimedia.cz

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové asociace ČR ve čtvrtek v Olomouci potvrdila letenský klub jako vítěze mezinárodní soutěže o využití areálu chátrajícího stadionu Evžena Rošického, který asociace vlastní. Zároveň pověřila výkonný výbor, aby se Spartou zahájil jednání o uzavření dohody o budoucí realizační smlouvě.
  12:04aktualizováno  18:24

Hromada schválila hlavní bod čtvrtečního programu drtivou většinou, nikdo nebyl proti a jen čtyři delegáti se zdrželi hlasování.

Letenští se jako jediní přihlásili do soutěže o využití strahovského stadionu, kterou FAČR vypsala v únoru, a splnili všechna potřebná kritéria. Asociaci coby vlastníkovi pozemku nabídli za možnost vybudovat novou arénu téměř 1,8 miliardy korun. Součástí smlouvy s FAČR bude povinnost poskytnout stadion nejméně ke třem zápasům reprezentace za rok.

„Musím vám poděkovat za státotvornost,“ řekl předseda FAČR Petr Fousek delegátům poté, co návrh usnesení od výkonného výboru na valné hromadě drtivě prošel. „Pro nás ve výkonném výboru to bude představovat další etapu práce, vstoupíme do další fáze celé záležitosti. Chci ocenit Spartu, přihlásili se jako jediní. Jde nám i o výnos, z něhož by mohli těžit i naši následovníci,“ doplnil Fousek.

Aréna, která by se stala největší v republice, by se měla začít stavět do roku 2030 a hotová by měl být nejpozději o pět let později. Částku v podobě stavebního platu bude Sparta vyplácet postupně po dobu 30 let, kdy bude na pozemku v nájmu. Sumu 95 milionů korun hodlá úřadující ligový mistr asociaci vyplatit do měsíce po podpisu smlouvy jako poplatek za exkluzivitu. Roční stavební plat bude činit přes 32 milionů korun, v celkové částce 1,784 miliardy korun je zahrnuta předpokládaná inflace i úspora za pořádání reprezentačních utkání.

FAČR vypsala soutěž v návaznosti na rozhodnutí valné hromady z minulého roku, která se shodla na sportovním využití areálu. Stadion Evžena Rošického je v havarijním stavu a od loňska už neslouží ani pro tréninky reprezentačních výběrů. Náklady v řádu jednotek milionů korun ročně na jeho údržbu hradí asociace coby vlastník.

Nová aréna nebude takzvaným národním stadionem, protože nebude financována ze státních zdrojů. Místopředseda představenstva Sparty František Čupr dnes delegátům valné hromady řekl, že výstavba vyjde zhruba na čtyři a půl miliardy korun. „Jsou to bezpochyby nemalé peníze. Jsme rádi, že se nám podnikatelsky daří a můžeme si dovolit takovou investici,“ řekl Čupr.

„Zcela jednoznačná podpora ze strany delegátů je pro nás velkým povzbuzením do další práce na moderním stadionu pro náš klub i celý český fotbal. Dnešním rozhodnutím však paradoxně cesta k novému stadionu teprve začíná. Další neméně důležité kroky nás čekají už v nadcházejících týdnech. Naším cílem je odehrát první utkání na novém stadionu dříve než v avizovaném roce 2035,“ uvedl na sociální síti X generální ředitel Sparty Tomáš Křivda.

Úřadující český mistr bude muset v budoucnu opustit Letnou, neboť tamní stadion s kapacitou 18 349 míst pomalu přestává stačit současným požadavkům. Největší fotbalová aréna v Česku dosud stojí v Edenu, domovský stánek Slavie pojme 19 370 diváků. Sparta už využívá jinou část strahovského areálu, na ploše bývalého spartakiádního stadionu má své tréninkové centrum.

Potřebuje se fotbalová Sparta přestěhovat z Letné?

celkem hlasů: 1491

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00čtvrtek 6. června 2024. Anketa je uzavřena.

Ano921
Je mi to jedno357
Ne180
Nevím33

Na valné hromadě prošly i další dva ze tří hlavních bodů. Delegáti po delší diskuzi schválili změnu stanov, kterou zamítli před dvěma lety. Novelizace upravuje například počet členů výkonného výboru, který se zvýší ze stávajících 12 na 13. Přibude jeden zástupce za profesionální fotbal.

Suverénně prošlo také rozdělení 50 procent členských příspěvků pro letošní rok, které delegáti neschválili vloni. Na účtu asociace zůstalo ležet 45,5 milionu korun. Polovina poputuje okresním svazům. Valná hromada pak schválila i rozdělení příspěvků na příští rok. „Odvalením tohoto balvanu z cesty český fotbal ukázal, že na tom není tak špatně. Chtěli jsme schválit tři hlavní body, což se povedlo. Je to velké vítězství českého fotbalu,“ podotkl Fousek.

„Klíčový byl výsledek, všechny tři podstatné body byly schválené. Je pravda, že předvedená hra mohla být trochu lepší, ale podstatné jsou tyhle tři body. Doufám, že to přispěje k tomu, aby se český fotbal zase někam posunul,“ připodobnil místopředseda FAČR Jiří Šidliák dění na valné hromadě k fotbalovému zápasu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!