Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Lafata v lize září. Ale v reprezentaci trpělivě čeká

Sport

  20:03
PRAHA - Přestože je dva roky po sobě nejlepším střelcem české ligy, ve fotbalové reprezentaci si útočník David Lafata pod trenérem Michalem Bílkem zahrál v základní sestavě v soutěžním utkání pouze loni na jaře v evropské kvalifikaci proti Lichtenštejnsku. Jablonecký kanonýr ale zůstává trpělivý a respektuje, že kouč národního celku upřednostňuje jiné útočníky.

Gólová radost jabloneckého útočníka Davida Lafaty foto: ČTK

Lafatova šance by mohla přijít v pátek, kdy Češi ve světové kvalifikaci hostí trpaslíka z Malty. "Cítím to tak, že (trenér) věří někomu jinému. Já to respektuji, každý trenér má svou filozofii. Až třeba řekne, že se tam teď hodím já, tak budu rád a budu se snažit hrát," řekl dnes v Praze novinářům Lafata.

Na sraz národního týmu před pokračováním kvalifikace dorazil v pozici aktuálně nejlepšího ligového střelce a povzbuzen dvěma góly, jimiž v neděli zajistil Jablonci výhru 2:1 nad Českými Budějovicemi a posun do čela tabulky. "Samozřejmě ty dva góly jsou příjemné, ale tím, že jsme na prvním místě ligy, to je asi úplně nejlepší. Takový pocit jsme však v Jablonci nezažili a užíváme si ho," řekl jednatřicetiletý kanonýr, který vede tabulku střelců s devíti zásahy společně s jihlavským Stanislavem Teclem.

Kvůli výborné individuální formě se na srazu reprezentace prý jinak necítí. Mezi klubovou a reprezentační úrovní totiž vidí velký rozdíl. "Vždycky sem rád přijedu, takže nehraje roli, že jsme první nebo že jsem dal dva góly. Taky už jsem kolikrát přijel s tím, že jsem nějaké góly dal, a taky to na mně nestálo. Kdybych nastoupil, byl bych rád, ale kdyby ne, tak prostě budu dál čekat," uvedl rodák z Českých Budějovic.

Národní tým už čtyři zápasy nedal gól

Jeho forma by se národnímu týmu náramně hodila, reprezentace totiž už čtyři utkání nedala gól. Střeleckou nemohoucnost českých útočníků si Lafata vysvětluje vyrovnaností mezinárodní scény. "Třeba v Jablonci mám tři čtyři šance za zápas. Tomáš Pekhart, když tam hrál, tak toho měl také víc. Tady to není tak, že bychom někoho tlačili a měli tolik příležitostí. Je to většinou o jedné šanci," upozornil bývalý hráč Českých Budějovic, řeckého Xanthi nebo Austrie Vídeň.

V pátečním kvalifikačním utkání proti Maltě v Plzni bere pouze výhru. "Tři body s nimi jsou povinnost. Teď jde o to, abychom povinnost splnili. Všechno ostatní bude ztráta. Budou asi betonovat, ale musíme je porazit, jestli chceme myslet na postup na mistrovství světa," dodal Lafata, který v první lize odehrál 264 utkání a vstřelil 111 branek, za národní tým má bilanci 21 zápasů a tří zásahů.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...