Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Souček, Krejčí, nebo Coufal? V nominaci na Fotbalistu roku jsou i Černý a Holeš

Čeští fotbalisté Tomáš Souček, Michal Sadílek a Ladislav Krejčí (zleva) se radují z proměněné penalty v utkání proti Faerským ostrovům. foto: Reuters

Patrik Schick neobhájí cenu pro nejlepšího českého fotbalistu. Nedostal se do finální pětičlenné nominace, z níž vzejde vítěz za loňský rok, jehož většinu kvůli vleklému zranění útočník Leverkusenu promarodil. Bude to Vladimír Coufal, Václav Černý, Tomáš Holeš, Ladislav Krejčí, nebo Tomáš Souček?
  17:34

Vítěz ankety Fotbalista roku 2023 bude vyhlášen v pondělí 18. března pozdě večer v přímém přenosu České televize.

V ten den se poprvé v letošním roce sejde národní mužstvo, půjde zároveň o první sraz nového trenéra Ivana Haška. O čtyři dny později v pátek 22. března se reprezentace utká v přípravě v Norsku a 26. března v Praze na Letné nastoupí proti Arménii.

Favority ankety, v níž hlasují prvoligoví trenéři, kapitáni prvoligových týmů, reprezentanti s minimálně třiceti starty za národní tým, vítězové uplynulých ročníků, zástupci médií a fotbalové asociace, jsou reprezentační kapitán Tomáš Souček z West Hamu United a sparťanský stoper Ladislav Krejčí.

Středopolař Souček anketu vyhrál v letech 2019 a 2020, podobně jako jeho klubový spoluhráč Coufal pravidelně nastupuje v Premier League, v nejprestižnější ligové soutěži planety. S týmem loni vyhráli Konferenční ligu.

Krejčí loni dotáhl Spartu k titulu, byl nejdůležitějším hráčem týmu. Dařilo se mu i na podzim, který Sparta vyhrála a postoupila i ze skupiny Evropské ligy.

Křídelník Černý loni patřil k nejlepším hráčům v národním týmu, z nizozemského Twente si vysloužil přestup do bundesligového Wolfsburgu.

Stoper Holeš je oporou Slavie, která byla v lize druhá a na podzim rovněž zvládla skupinu Evropské ligy. Bylo by však velkým překvapením, pokud by cenu získal jeden z nich.

V rámci slavnostního galavečera bude vyhlášeno sedm kategorií. Vedle té hlavní to jsou také Fotbalistka roku, Talent roku, Trenér roku, eFotbalista roku a premiérově také Futsalista roku

Fotbalová asociace také uvede nového člena do Síně slávy českého fotbalu. Naposledy do ní vstoupili mistři Evropy do 21 let z roku 2002 a historicky první žena Eva Haniaková.

Fotbalista roku 2023

Nominace na vítěze: Vladimír Coufal, Václav Černý, Tomáš Holeš, Ladislav Krejčí, Tomáš Souček

Další pořadí: 6. Jindřich Staněk (brankář, Plzeň/Slavia) 104 bodů, 7. Filip Panák (obránce, Sparta) 51, 8. Tomáš Čvančara (útočník, Sparta/Mönchengladbach) 35, 9. Michal Sadílek (záložník, Twente) 32, 10. Marek Havlík (záložník, Slovácko) 28, 11. Antonín Barák (záložník, Fiorentina) 25, 12. Patrik Schick (útočník, Leverkusen) 23, 13. Václav Jurečka (útočník, Slavia 21, 14. Adam Hložek (útočník, Leverkusen) 18, 15. Vasil Kušej (útočník, Mladá Boleslav) 16, 16. Jiří Pavlenka (brankář, Brémy) 14, 17. Lukáš Kalvach (záložník, Plzeň) 13, 18.–20. David Jurásek (obránce, Slavia/Benfica), Pavel Kadeřábek (obránce, Hoffenheim), Lukáš Provod (záložník, Slavia) všichni 11, 21. Martin Vitík (obránce, Sparta) 10, 22. Jakub Brabec (obránce, Aris Soluň) 9, 23.–24. Robin Hranáč (obránce, Pardubice/Plzeň), Milan Petržela (záložník, Slovácko) oba 8, 25. Jan Kuchta (útočník, Sparta) 7.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!