Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Juventus Turín a PSG stvrdily v Lize mistrů postup do čtvrtfinále

Fotbalista Paris St. Germain Ezequiel Lavezzi (vlevo) foto: Reuters

TURÍN/PAŘÍŽ - Fotbalisté Juventusu Turín a Paris St. Germain využili v osmifinále Ligy mistrů náskok z prvního utkání na hřišti soupeře a v dnešních domácích odvetách stvrdili svůj postup do čtvrtfinále. Pařížskému klubu stačila po výhře 2:1 ve Valencii remíza 1:1, Juventus nad Celtikem Glasgow i podruhé zvítězil. Po triumfu 3:0 na ostrovech zdolala "Stará dáma" doma skotského soupeře 2:0.
  22:53

Valencie a Celtic se marně snažily navázat na dosud jediné dva týmy, jimž se za 21 let existence vyřazovací fáze Ligy mistrů povedlo po domácí prohře otočit dvojzápas a postoupit. Před dvěma sezonami to dokázal Inter Milán proti Bayernu Mnichov, před sedmnácti lety pak Ajax Amsterodam proti Panathinaikosu Atény. Oba celky dokázaly stáhnout jednobrankové manko, Celtic však potřeboval k postupu zvítězit rovnou o tři góly a to bylo nad jeho síly.

Stejně jako v domácím utkání sice opticky držel s favorizovaným Juventusem krok a chvílemi ho i přehrával, "Stará dáma" ale byla mnohem produktivnější a udeřila hned z první větší šance. Hostující brankář Foster ve 24. minutě vyrazil Quagliarellovu střelu jen před sebe, kde stál Marti a z dorážky otevřel skóre. Skotové v tu chvíli potřebovali k postupu vstřelit čtyři branky, sympaticky ale nerezignovali a za pár minut mohli srovnat. Buffon však proti Commonsově tečované střele vytáhl výborný zákrok.

Druhá půle se v Turíně už dohrávala hlavně z povinnosti. Juventus si v klidu hlídal náskok a v 65. minutě přidal pojistku. Velkou měrou se o ni zasloužil domácí lídr Pirlo, jenž kolmicí našel Vidala a Quagliarella doklepl balon do prázdné branky. Juventus natáhl sérii bez porážky v pohárech už na osmnáct zápasů.

Za Paříž musel vyrovnávat Lavezii

Pokud chtěla Valencie ve druhém utkání pomýšlet na postup, potřebovala zastavit dlouhou domácí neporazitelnost PSG v pohárech. Vedoucí celek francouzské ligy padl na evropské scéně naposledy v listopadu 2006 s Hapoelem Tel Aviv. Hosté ale v "Parku princů" na potřebnou výhru nedosáhli, byť v průběhu utkání vedli. Pařížský celek bez kanonýra Ibrahimovice, potrestaného za vyloučení v prvním utkání, v zádech s náskokem z úvodního duelu převážně bránil a čekal na brejky.

V 55. minutě ale doplatil na přílišnou pasivitu. Jonas napřáhl za vápnem a brankář Sirigu se za střelou k tyči natahoval marně. Domácímu kouči Ancelottimu poté skvěle vyšlo střídání. Gameiro byl na hřišti osm minut, když vystihl chybu v rozehrávce Valencie, prosmýkl se přes tři protihráče až před hostujícího brankáře a Lavezzi na druhý pokus dostal míč do sítě.

Závěrečný tlak španělského celku už PSG ustál a slaví první postup do čtvrtfinále od roku 1995. V něm by si už ráda zahrála i zimní posila David Beckham, který dnes ještě zůstal na lavičce. Mezi osm nejlepších týmů soutěže už v úterý postoupily Real Madrid a Dortmund, o zbylých čtyřech čtvrtfinalistech se rozhodne příští týden.

Odvetná osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů

Juventus Turín - Celtic Glasgow 2:0 (1:0)
Branky: 24. Matri, 65. Quagliarella. Rozhodčí: Aydinus (Tur.). První zápas: 3:0, postoupil Juventus.
Juventus: Buffon - Barzagli, Marrone, Bonucci - Padoin, Vidal (66. Isla), Pirlo (68. Giaccherini), Pogba, Peluso (58. Asamoah) - Quagliarella, Matri.
Celtic: Forster - Matthews (52. Forrest), Wilson, Kayal, Izaguirre - Commons (72. Lassad), Wanyama (46. Ambrose), Ledley, Mulgrew, Samaras - Hooper.

Paris St. Germain - Valencie 1:1 (0:0)
Branky: 66. Lavezzi - 55. Jonas. Rozhodčí: Mažič (Srb.). První zápas: 2:1, postoupil Paris St. Germain.
PSG: Sirigu - Jallet (26. Van der Wiel), Silva, Alex, Maxwell - Chantome, Motta (58. Gameiro), Matuidi, Pastore - Lucas (83. Sakho), Lavezzi.
Valencia: Guaita - Barragan, Mathieu, Victor Ruíz, Cissokho - Parejo, Albelda (46. Banega) - Feghúli (63. Piatti), Costa, Jonas (76. Valdéz) - Soldado.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!