Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Fotbalisté se budou chtít na Euru předvést

Sport

  8:20
SEEFELD - Fotbalové Euro jim může přinést nezapomenutelný úspěch a zároveň výrazně ovlivnit jejich kariéru.

Kdo z nich získá po Euru lepší angažmá? foto: ČTK

 Právě výkony na evropském šampionátu totiž dost možná rozhodnou o budoucnosti několika českých hráčů. Už dlouho se nestalo, že by po Euru mohlo změnit klubový dres tolik členů národního týmu. Radoslav Kováč, Michal Kadlec, Tomáš Ujfaluši, David Rozehnal, Tomáš Galásek, Marek Matějovský, Jan Koller, Václav Svěrkoš nebo Milan Baroš – pozorně je sledujte, právě jejich jména se totiž v souvislosti s přestupem skloňují nejčastěji. 

"Každý hráč to má v hlavě, různé spekulace k Euru patří. Možné je všechno, zvlášť kdybych dal nějaký gól. Tím se ale teď zabývat nechci,“ tvrdí Svěrkoš. Podobné myšlenky navenek hráči vytěsňují, ale i zkušený obránce Rozehnal přiznává: "Když pro nás Euro dopadne dobře, bude to dobré i pro moji budoucnost.“  Právě teď se totiž má rozhodnout, jestli se jeho hostování v Laziu Řím změní v trvalé angažmá.

Šampionát funguje jako fotbalový veletrh, na kterém mají kluboví skauti jako na dlani celou plejádu potenciálních posil. Potvrdilo se to už před čtyřmi lety v Portugalsku, když se po bronzovém úspěchu do nového klubu stěhovali Heinz, Jiránek, Lokvenc a Ujfaluši.

A letos? Euro může od sestupu do druhé ligy zachránit Kollera, Galáska a Matějovského, obránce Sparty Kadlec možná po roce spekulací získá první angažmá v zahraničí a trápící se Baroš třeba znovu nastartuje kariéru. "Milan se po sezoně vrátil do Lyonu a teď budeme čekat. Po Euru si možná bude vybírat ze zajímavých nabídek,“ věří Barošův manažer Pavel Paska.

Důvodem, proč se na Euru může rozhodovat o přestupech méně často, je snaha klubů ušetřit. "Po šampionátu může cena hráče prudce vzrůst. Proto se většina přestupů uskutečňuje už před Eurem,“ připomíná Nehoda. Zatímco turecký Besiktas si tak Tomáše Sivoka pojistil už před týdnem, o budoucnosti několika jeho spoluhráčů se začne rozhodovat až za několik dnů. Jak se předvedou?

Autor: