Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Fotbalisté se potřebují v prvním domácím utkání chytit

Sport

  12:55
TEPLICE - Na první pohled by měl být středeční kvalifikační souboj mezi fotbalisty České republiky a Slovinska jasnou záležitostí: na domácí straně velký favorit, osmý tým světa podle žebříčku FIFA, proti němu průměrný evropský celek, který se potácí v žebříčku o 65 míst níž. Jenže aktuální forma dělá z teplického utkání již předem velké drama. Už jen proto, že čeští fotbalisté se potřebují rehabilitovat za poslední výkony výhrou a dostat se do hry o postup ve skupině.

Kouč Petr Rada má o čem přemýšlet. foto: ČTK

Češi začali kvalifikaci dvěma zápasy venku, z nichž si přivezli jediný bod.

Nyní mají šanci na dosavadní vývoj zapomenout a začít plnit roli favorita skupiny. "Musíme to uhrát za každou cenu. K tomu je ale třeba více důrazu a odvahy," tvrdí už od návratu z Polska trenér Petr Rada, který zřejmě sáhne hned k několika změnám v sestavě.

Některé budou vynuceny zraněním či kartami, další budou vyplývat z charakteru utkání. Zatím nepříliš optimisticky vypadá situace kolem brankáře Petra Čecha a jeho nataženého stehenního svalu. Léčba sice nebude asi příliš dlouhá, ale neočekává se, že by on sám či lékaři riskovali zhoršení zdravotního stavu. I proto nejspíš dojde na náhradního gólmana - pro Zítku mluví dlouhodobější pobyt u mužstva, pro Drobného pak zase aktuální skvělá forma z klubu.

V obraně asi nebude Rada sahat ke změně, snad jedině pokud by se zhoršil zdravotní stav Jankulovského. "Budu v pořádku, naražený sval už přestává bolet," řekl v pondělí obránce.

Největší změny by měly nastat ve zbývajících dvou řadách. Kováč nemůže hrát kvůli žlutým kartám, Pospěchovo zařazení do zálohy nevyšlo, Plašil nebyl dostatečně agresivní a Šírl se neobvykle trápil. Pro Plašila se Šírlem se zřejmě místo najde, místo Pospěcha by měl hrát Sionko. Novým hráčem ve středové řadě může být Jarolím, ale to zřejmě pouze v případě, že by národní tým hrál na pět záložníků.

Největší záhadou je ale složení útoku. Dá se předpokládat, že šanci dostane Fenin, který zná dokonale teplický stadión, alternativou zůstává zařazení Svěrkoše. Otázkou ale je, zda důvěru znovu dostane Baroš, který v Polsku mnoho neukázal, ale jeho forma z Galatasaraye by se mohla projevit.

Hosté přijedou v naprosté pohodě. Ze tří zápasů mají sedm bodů a navrch si musejí pochvalovat, že v Polsku dokázali uhrát remízu. "Ve hře jsou tři body, bude to zápas jako každý jiný, nechceme odjíždět s prázdnou. Češi jsou velice silní a musíme hrát sebevědomě jako v předchozích zápasech," nabádal spoluhráče před cestou do Prahy slovinský kapitán Robert Koren.

Jisté je, že ani hosté nebudou na Stínadlech kompletní, neboť jim kvůli kartám chybí Komac a Cesar, v obou případech takřka nejzkušenější hráči mužstva. Jak se jejich absence projeví na hřišti, nelze předjímat. "Ale je pravda, že kádr Slovinců není příliš široký," připomněl Miroslav Jirkal, který plnil roli českého pozorovatele na sobotním duelu, v němž Slovinci díky hektickému náporu v závěru vyhráli 2:0.

Zápas začne v 17:30, přímo ho vysílá Nova, hlavním rozhodčím je Martin Atkinson z Anglie. Pořadatelé si slibují bouřlivou atmosféru - prodáno bylo již přes deset tisíc vstupenek a v dějišti utkání je prý o zápas veliký zájem. Lístky se prodávají v tradičních teplických předprodejích, v den utkání bude otevřena pokladna od 10:00 přímo na stadionu. Cena vstupenek je od 175 korun, pouze hlavní tribuna stojí 250 korun.

Předpokládané sestavy:
ČR: Drobný - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Rajnoch - Sionko, Jarolím, Plašil, Šírl - Baroš.

Slovinsko: S. Handanovič - Brečko, Mavrič, Šuler, Cesar - Šišič, Koren, Dedič, Ljubijankič - Kirm, Novakovič.

Autor: