Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Fotbalisty čeká předposlední test před Eurem

Sport

  11:45
HARTBERG - Předposlední ostrý test před mistrovstvím Evropy čeká české fotbalisty, kteří si v sobotu na konci svého rakouského soustředění vyzkoušejí aktuální formu proti Izraeli. Komplikací pro trenéra Michala Bílka může být, že v Hartbergu nebude mít k dispozici všechny opory.

Trenér českých fotbalistů Michal Bílek foto: ČTK

Jisté je, že nenastoupí kapitán a klíčový záložník Tomáš Rosický. Ten se do plného tréninku kvůli poraněnému lýtku zapojí až od příštího týdne. Čechy ještě před ME čeká závěrečná prověrka příští pátek v Praze na Letné proti Maďarsku.

Bílek nenasadí ani brankáře Petra Čecha, který vyhlíží svůj 90. reprezentační start, a dalšího středopolaře Jaroslava Plašila. Ti budou odpočívat, poté co teprve minulý víkend uzavřeli sezonu na klubové scéně. V sobotu nenaskočí do hry ani zadák Michal Kadlec, který nedávno dostal úder do zlomeného nosu.

Předpokládaná sestava ČR:

Drobný - Rajtoral, Suchý, Hubník, Limberský - Jiráček, Hübschman - Petržela, Kolář, Pilař - Baroš.

Bílek absenci klíčových hráčů nebere jako komplikaci. "Nevadí mi to, tohle soustředění slouží hlavně k tomu, aby se všichni dali do pořádku. Ten největší test bude až proti Maďarsku. S Izraelem samozřejmě jde o mezistátní zápas a výsledek je důležitý, ale teď nebude rozhodující. Vždyť do utkání ani nepůjdeme v nejsilnější sestavě," uvedl Bílek. Mimo soupisku v sobotu zůstanou také čtvrtý gólman Tomáš Grigar, záložník Jan Rezek a útočník Tomáš Pekhart. Kapitánem bude poprvé v oficiálním reprezentačním zápase útočník Milan Baroš.

Bílkovi se tak otevírá prostor ke zkoušení dalších čekatelů na šanci: chytat má stálý náhradník Jaroslav Drobný, Plašilovo místo může zaujmout Tomáš Hübschman a Rosického podle všeho zastoupí Daniel Kolář. Na premiéru v oficiálním reprezentačním utkání čeká také další středopolař Vladimír Darida.

Češi v rámci rakouského kempu už ve středu sehráli tréninkový zápas v Bad Waltersdorfu proti výběru místních amatérů. Vyhráli sice 7:1, ale sami připustili, že zápas, v němž se hlavně chtěli vyhnout zbytečnému zranění, úplně vážně nebrali.

Trenér Bílek měl také k vystoupení několik výhrad. "Inkasovali jsme třeba gól po standardní situaci, takže se tím budeme zabývat a pracovat na odstranění takových chyb. Také jsme zbytečně ztráceli míče," řekl Bílek.

Čechy už sledují soupeři

Sami fotbalisté netají, že zápas s Izraelem už budou brát mnohem vážněji než středeční duel s amatéry. "Bude to už úplně o něčem jiném, půjdeme do toho naplno," uvedl obránce Daniel Pudil. "Musíme hrát už mnohem lépe než ve středu, kdy jsme tam sami viděli dost nedostatků. Na druhou stranu nechceme odhalit všechny taktické věci před šampionátem," podotkl obránce Theodor Gebre Selassie.

Nominace Česka

Společná fotka českých fotbalistů před Eurem 2012

Češi vědí, že jejich zápas s Izraelem budou sledovat i zvědové z táborů Ruska, Řecka a Polska, s nimiž se poměří na Euru. I to prý budou mít na paměti. "Máme už nacvičené určité věci a třeba nějaké signály při standardních situacích nechceme úplně odhalit," podotkl bek David Limberský.

Český tým, který se v neděli vrátí zpět do Prahy, sehraje s Izraelem teprve druhý vzájemný zápas. V tom prvním - také v přípravě - před 12 lety v Praze vyhráli domácí 4:1.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...