Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Fotbalová Plzeň je bez trenéra. Uhrina stálo místo fiasko v Evropě

Sport

  10:08aktualizováno  11:02
PLZEŇ - Fotbalová Viktoria Plzeň odvolala trenéra Dušana Uhrina mladšího. Jde o reakci na čtvrteční vyřazení ve 3. předkole Evropské ligy. Vedení klubu plánuje oznámit nástupce v nejbližších dnech. Už dříve se spekulovalo o Pavlu Hapalovi, Luboši Kozlovi či Miroslavu Koubkovi.

Dušan Uhrin mladší. foto: MAFRA - Michal Růžička

Anketa

Koho byste dosadili na volné trenérské místo ve Viktorii Plzeň?

Miroslav Koubek 34
Luboš Kozel 90
Pavel Hapal 24
Jiří Skála 15

"Rozhodující bylo čtvrteční odvetné utkání třetího předkola Evropské ligy. Zásadní pro nás byl jak samotný fakt ukončení našeho působení v letošním ročníku evropských pohárů, tak také způsob, kterým k němu došlo," zdůvodnil generální manažer Adolf Šádek.

Uhrinova bilance v Plzni

LIGA

  • 17 zápasů (10 výher, 6 remíz, 1 porážka)

EVROPSKÁ LIGA

  • 6 zápasů (2 výhry, 2 remízy, 2 porážky)

DOMÁCÍ POHÁR

  • 6 zápasů (3 výhry, 1 remíza, 2 porážky)

SUPERPOHÁR

  • 1 porážka

A pokračoval: "Trenér měl důvěru, dostatek času i veškeré podmínky pro přípravu týmu na novou sezonu, ve které byl postup do základní skupiny Evropské ligy jednoznačnou prioritou. Ukončení naší evropské pohárové cesty sice nemá ekonomické důsledky, protože rozpočet je vždy tvořen bez započítání evropských bonusů UEFA, je však zásadní směrem ke sportovnímu vývoji týmu, který ztrácí možnost herní konfrontace s nejvyspělejšími týmy Evropy."

Plzeň proti Petrolulu Ploješť nezvládla odvetu. Po remíze 1:1 na hřišti soupeře doma prohrála 1:4. Po třech sezonách, ve kterých navíc vždy prošla až do jarní fáze, tak bude v evropských pohárech chybět.

Šestačtyřicetiletý Uhrin je prvním odvolaným trenérem v novém ročníku fotbalové ligy. O jeho odvolání se spekulovalo už dříve, například po nevydařené přípravě nebo hned po prvním kole, ve kterém Plzeň remizovala 2:2 v Příbrami.

Dušan Uhrin mladší.

Tehdy ho však ještě generální manažer Šádek podržel: "Znovu říkám, že trenér Uhrin nikdy na vyhození nebyl a není. Jeho pozice je taková, jako byla před půl rokem, když jsme si ho do klubu vzali. Trenér má stoprocentní důvěru."

Pak však přišlo vyřazení z evropských pohárů... Uhrinovi tak nepomohlo ani nedělní vysoké vítězství 4:0 v Českých Budějovicích.

"Vítězství v Budějovicích, při veškeré úctě k soupeři, nebylo v této souvislosti bernou mincí. Plzeň se vzhledem ke kvalitě kádru a veškerým podmínkám pro hráče i trenérský tým musí upínat k těm nejvyšším cílům. Ambice jednoduše naplněny nebyly," pokračoval Šádek.

Uhrin vedl Plzeň od poloviny loňského prosince, kdy nahradil úspěšného Pavla Vrbu. Ten po dvou historických postupech do Ligy mistrů či dvou mistrovských titulech odešel k reprezentaci.

ČTĚTE K TÉMATU

Uhrin ze sedmnácti ligových zápasů desetkrát vyhrál, šestkrát remizoval a jednou prohrál. K tomu přidal dvě výhry v evropských pohárech, dvě remízy a dvě porážky. V domácím poháru měl bilanci tři vítězství, jedna remíza, dvě porážky (včetně finále na penalty). Nový ročník odstartoval vysokou porážkou 0:3 se Spartou v Superpoháru.

"I když se neloučíme za ideální konstelace, trenérovi jsem při loučení poděkoval. Přicházel do Plzně po neuvěřitelně úspěšné éře Pavla Vrby, této výzvy by se nebyl schopný chopit každý. Právě za tuto odvahu se těší také podpoře našich fanoušků, se kterými o nastalé situaci budeme v nejbližších dnech komunikovat. V tuto chvíli však upřednostňujeme dlouhodobější sportovní koncept tak, aby byla Viktoria Plzeň opět úspěšná na tuzemské i evropské fotbalové scéně," uvedl šéf klubu Tomáš Paclík.

Plzeň představí nového trenéra v nejbližších dnech. Největší šance má podle zákulisních informací Miroslav Koubek, který na jaře skončil ve Slavii. Spekulovalo se také o Luboši Kozlovi (Dukla) a Pavlu Hapalovi (Senica).

Přehled nejrychlejších trenérských změn v 1. lize (od 1993/94):
KoloSezonaKlubTrenér
1.2011/12OstravaKarol Marko
2.1994/95SpartaKarol Dobiaš
1998/99BrnoKarel Večeřa
2002/03PříbramJiří Kotrba
3.2012/13SlováckoMiroslav Soukup
2014/15PlzeňDušan Uhrin ml.
4.1996/97SpartaVlastimil Petržela
2003/04SynotRadek Rabušic
2005/06OstravaJozef Jarabinský
2006/07OlomoucVlastimil Palička
2007/08ČeskéBudějoviceFrantišek Cipro
2008/09ČeskéBudějoviceJan Kmoch
2009/10BohemiansPrahaRobert Žák

Poznámka: V sezoně 2008/09 odstoupil ještě před prvním kolem teplický kouč Petr Rada, protože se stal trenérem reprezentace.

Autor: