Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Fotbalové volby se blíží a intrik přibývá

Sport

  12:35
PRAHA - Volba předsedy ČMFS - Souboj Haška s Vinšem ovládly anonymy a výhrůžky již za 3 S anonymy a výhrůžkami se běžně setkávají Ivan Hašek i Luděk Vinš. Boj o křeslo šéfa fotbalového svazu je letos ostřejší než před čtyřmi lety.

Ivan Hašek. foto: Lidové noviny

Tři dny před volbami nového předsedy Českomoravského fotbalového svazu jde do tuhého.

Boj dvou znesvářených skupin, z nichž jedna prosazuje do čela svazu Ivana Haška a druhá Luďka Vinše, se už vyostřil natolik, že do arsenálu předvolebních zbraní přibyly i výhrůžky, očerňování, rány pod pás, anonymní udání a vážná obvinění z korupce.
Například kandidát na místopředsedu Dalibor Kučera, který patří do Haškova tábora, podle MF Dnes čelí podezření, že si u moravských divizních klubů kupoval hlasy, které mu zajistí zvolení.

Ukázka z dopisu hanícího Ivana Haška, který obdržely LN.

Pisatele se pokoušely kontaktovat, ale neúspěšně:
„Posílám tento dopis, aby bylo jasné, kdo jste, kdo vás volí a podporuje. Řídí vás korupčník a podvodník Chvalovský. Ten nám všem ukradl z KB téměř 3 miliardy korun. (...)

Tato špína a hnus, to je váš tým, který vám shání hlasy. Potřebují vás zvolit, aby nadále mohli brát úplatky. Pod vedením čistého Haška, který prodával zápasy jako kapitán Sparty a korumpoval rozhodčí, když trénoval Spartu.

 (...) Prostě nejde o nic jinýho, než aby se zase Chvalovský a jeho kumpáni dostali k moci. (...)

Hašek jim v tom rád pomůže!“

Společnost Kvit, s níž je Kučera propojen, totiž údajně zajišťovala klubům sponzorské dary - shodou okolností ale převážně jen těm, které budou mít v sobotu na valné hromadě svého zástupce.
„Je to nesmysl. Celou věc vyvolali lidé, kteří chtějí dál řídit fotbal postaru,“ řekl Kučera. Přestože policejní vyšetřování potrvá několik týdnů, už teď je jisté, že boj o prestižní post je tvrdší než před čtyřmi lety, kdy se volilo naposledy.

„Tehdy toho tolik nebylo. V poslední době se těch anonymů nahromadilo opravdu hodně. Takový způsob boje je zoufalý,“ srovnává s posledními volbami Hašek.  Říká se o něm, že za ním stojí zdiskreditovaný bývalý šéf svazu František Chvalovský, mocný šéf Sazky Aleš Hušák nebo kontroverzní bývalý rozhodčí Roman Berbr.

Ostatně i do redakce LN už před dvěma týdny dorazil anonym, který obviňoval Haška, že se spojuje s pochybnými lidmi s korupční minulostí (viz úryvek dopisu).  „Nelámu si s tím hlavu, počítal jsem s tím, že se takoví zoufalci objeví. Jsou to lži, ale podávat trestní oznámení nebudu, nemám na to čas,“ mávne rukou Hašek.
Vinš dostává anonymy neustále Čím více se sobotní volby blíží, tím podobných útoků přibývá. Půjde totiž o hodně: o moc, přístup k obrovským tokům peněz i svědomí současného vedení, které může mít strach, aby se jejich nástupci nezačali „hrabat“ v minulosti.
Těsně před zásadním rozhodnutím, které má určit, jakou cestou se bude fotbalový svaz příští čtyři roky ubírat, je fotbal plný intrik. Například současný místopředseda ČMFS a další Haškův stoupenec Jiří Kubíček tvrdí, že se mu kdosi naboural do soukromé schránky elektronické pošty a jeho jménem a zfalšovaným podpisem podal trestní oznámení na svaz.

 
Podobnému tlaku přitom čelí i zástupci z opačného tábora. „Anonymy a výhrůžky přes mobil mi chodí téměř každý den, mám i signály o tom, že se kdosi pokouší prolomit moji e-mailovou schránku,“ potvrzuje Haškův soupeř Vinš. Šéf Žižkova navíc kvůli údajnému dluhu jedné ze svých firem čelil insolvenčnímu řízení. „Naštěstí už mám v ruce dokument od soudu o zpětvzetí insolvenčního návrhu. Nedělám si ale iluze, že se do soboty opět něco neobjeví,“ tuší. Jestli tvrdé praktiky předvolebního boje uškodí spíše jemu, nebo Haškovi, se ukáže už za tři dny.

Zítra v LN čtěte: Velký rozhovor s kandidátem Luďkem Vinšem

Autor: