Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Vaclík: Až ve Spartě jsem poznal, co je to tlak

Sport

  20:45
PRAHA - Nejprve zmařený přestup do nizozemské ligy, pak premiéra v první lize v týmu beznadějně posledního Žižkova následovaná turbulentním přestupem do Sparty, které ale jako nová jednička nepomohl k ligovému titulu. Hektickou a nejtěžší sezonu v kariéře vstřebává fotbalový brankář Tomáš Vaclík.

Brankář Sparty Tomáš Vaclík foto: ČTK

Třiadvacetiletý gólman stále ještě prožívá zklamání z toho, že Sparta nezvládla ligový finiš. Ale všechny, byť negativní zkušenosti z této sezony považuje i tak za velkou školu života. "Letos toho na mě bylo hodně, byl to divoký rok s mnoha změnami, ale věřím, že mě to do budoucna obohatí," řekl Vaclík. "To, co jsem letos prožil, snad pomůže k tomu, abych do další sezony vstoupil ještě silnější," doplnil.

Nejsmutněji se prý cítil minulou středu, když se Spartě po remíze 1:1 rozplynuly naděje na zisk titulu. "Nic horšího jsem letos asi nezažil. Celoroční práce kluků ve Spartě přišla vniveč. Nedá se to srovnat asi ani s tím, když mi v De Graafschapu řekli, že můj přestup tam padá kvůli tomu, že jsem neprošel zdravotními testy. Po titulu jsem toužil, a když jsme o něj přišli, ani jsem neměl sílu se pak dívat na to, jak slaví v Liberci," uvedl Vaclík.

Na sezonu prý ale nebude vzpomínat ve zlém. Těší ho třeba to, že konečně nakoukl do nejvyšší soutěže. "I když první půlrok na Žižkově byl hodně složitý. Před naší brankou se to mlelo, napadalo nám tam skoro všechno a udělali jsme za podzim jen sedm bodů. To bylo také těžké kousat," líčil Vaclík.

Roh by přiznal, i kdyby šlo o titul

Váží si i toho, že mohl poznat prostředí ve Spartě, kde prý poprvé v kariéře poznal, co znamená opravdový tlak fanoušků i médií. "Každý mluví o tom, že hrát ve Spartě je náročné. Ale až když jste součástí klubu, tak poznáte, o čem je řeč. A zvlášť u brankáře. Ale i tohle jsou zkušenosti k nezaplacení a jsem vděčný, že to zažívám. Musím se s tím naučit žít," řekl Vaclík.

Když přebral cenu Fair Play, v žertu hovořil i o tom, že by neměl problém přiznat rohový kop, jako to letos udělal několikrát, i v utkání, ve kterém by šlo v samém závěru posledního zápasu sezony o titul. "Udělal bych to, neměl bych s tím problém. Ale pak bych se asi modlil, abychom z toho nedostali gól," smál se Vaclík.

"Od rodičů i svého prvního trenéra pana Kušníra ve Vítkovicích jsem byl vedený k tomu, abych na hřišti hrál férově. Snažím se toho držet i teď. Třeba je to dobrý vzor i pro mladé kluky, když vidí, že se v první lize nepodvádí," dodal Vaclík.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...