Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Francie - Maroko 2:0, do finále jde obhájce, pomohl rychlý gól Hernándeze

Francouzští fotbalisté slaví gól Randals Kolo Muaniho do sítě Maroka v semifinálovém utkání na mistrovství světa 2022. foto: AP

Fotbalisté Francie zvítězili v semifinálovém utkání mistrovství světa v Kataru nad Marokem 2:0 a zahrají si ve finále podruhé v řadě. V něm vyzvou Argentinu. V úvodu utkání se ze vzduchu trefil Theo Hernández, když dorazil odraženou střelu Kyliana Mbappého. Deset minut před koncem základní hrací doby zvýšil náhradník Randal Kolo Muani, který o několik okamžiků před tím naskočil na plochu.
  19:05aktualizováno  22:06

Dokázali to. Podívají se do druhého finále v řadě.

Francouzi utkání zvládli zkušeně, zatímco Maroko tentokrát takticky propadlo.

První rána přišla už po pěti minutách, kdy Maročané nechali na pravé straně osamoceného Antoina Griezmanna, který přízemní přihrávkou oslovoval Kyliana Mbappého. Ten, bráněný šesti soupeři, dokázal dvakrát vystřelit - jeho druhý pokus se odrazil obloučkem na osamoceného Thea Hernándeze, který ze vzduchu akrobaticky obhodil brankáře Jasína Bunúa.

Zeď, která odolávala celou vyřazovací část, padla. Prvním gólem, který inkasovala obrana Maroka přímo z kopačky soupeře.

Taktika aktivního bránění a zakládání protiútoků tak musela doznat změn. Ale Afričanům přerod znovu komplikovala zranění.

I přes počáteční optimismus po uzdravení klíčových hráčů obranné řady přišla další rána. Kapitán Romain Saís i talentovaný Nussajír Mazráví museli velmi brzy střídat.

I přesto ale Maročané nenechali Francii nic zadarmo, ještě v první půli stupňovali tlak a Evropané se kolikrát museli strachovat. Nejvíce, když se po standardní situaci pokusil o nůžky Džavád Jamík, jehož rána skončila i s malou pomocí brankáře Huga Llorise na tyči.

Ani Francouzi neměli daleko ke druhému gólu. Když Saís ještě v úvodu podskočil vysoký balon a daroval Giroudovi volný prostor před Bunúem. Útočník napřáhl a z dálky prudce napálil tyč.

Marocký tlak z konce první půle se přenesl i do druhého dějství. Afričané převzali iniciativu, tlačili, získávali standardní situace. Soupeř se zmohl pouze na rychlé protiútoky. A pokračovali dál.

Někdy jim stačilo opravdu málo, připravená a kompaktní francouzská obrana však odolávala. Několikrát dokonce se štěstím vykopávala z nebezpečných prostorů. To, co v předchozích zápasech zvládalo Maroko, tentokrát předvedla Francie.

A tak znovu trestala. Na hřiště se dostal náhradník Randal Kolo Muani, který po pár vteřinách dorazil do branky sraženou Mbappého střelu a slavil první reprezentační trefu.

Ten, kdo sraženými střelami zařídil zrod gólových akcí a podepsal se pod semifinálový úspěch, byl klíčový Mbappé.

A může znovu slavit postup do finále. Francouzi mohou obhájit titul v neděli proti Argentině. Když se jim to povede, stanou se prvním týmem od roku 1962, který zvedne trofej dvakrát v řadě.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč